Ukrán válság

2023.11.08. 05:38

Orosz rakéta talált el egy külföldi civil hajót Odesszában

623. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Alex Soros Ukrajnában tárgyal

Forrás: X/Alex Soros

Ukrán parancsnokság: orosz rakéta talált el egy külföldi civil hajót Odesszában

Az orosz hadsereg rakétával eltalált egy libériai zászló alatt közlekedő polgári hajót, amikor az belépett a dél-ukrajnai Odessza kikötőjébe – közölte a déli ukrán erők műveleti parancsnoksága a Telegram közösségi oldalon.

A közlemény szerint a rakétatámadás következtében a kereskedelmi hajó legénységének három Fülöp-szigeteki állampolgárságú tagja megsebesült, egyiküket kórházba szállították. Életét vesztette egy hajóirányító, egy másik kikötői dolgozó pedig megsebesült.

A déli parancsnokság szerint a H-31 típusú lokátorromboló rakétát a Fekete-tenger felől, egy taktikai repülőgépről indították.

Olekszandr Prokugyin, a szomszédos Herszon megye kormányzója azt közölte a Telegramon, hogy 

délután az orosz erők ismét tüzérségi támadást hajtottak végre Herszon városa ellen, aminek következtében egy helyi lakos megsebesült, károk keletkeztek több lakóházban és közlekedési eszközben.

Szerhij Liszak, Dnyipropetrovszk megye kormányzója a Telegramon közölte, hogy 

az orosz hadsereg a nap folyamán nyolcszor mért csapást Nyikopol városra és környékére kamikaze drónokkal és tüzérséggel, a támadások következtében egy ember szenvedett sebesüléseket.

 Közlése szerint károk keletkeztek egy adminisztratív épületben és villanyvezetékekben, továbbá 14 családi házban, 13 melléképületben és három személygépkocsiban.

Üdvözölték a román hatóságok az Ukrajna és Moldova uniós csatlakozásával kapcsolatos brüsszeli javaslatot

Klaus Iohannis elnök szerdai X-bejegyzésében történelmi jelentőségűnek nevezte az értékelést, amely szerinte Ukrajna és Moldova átfogó reformtörekvéseinek "teljes mértékben megérdemelt elismerése".

A bukaresti külügyminisztérium (MAE) is üdvözölte az Európai Unió bővítéséről szóló éves jelentést, az első ilyen típusú dokumentumot, amely Ukrajnára, a Moldovai Köztársaságra és Georgiára vonatkozó értékelést is tartalmaz, miután 2022 júniusában az Európai Tanács elismerte ezen országok európai perspektíváját, Ukrajnának és a Moldovának pedig megadta a tagjelölti státust.

A minisztérium reményét fejezte ki, hogy az Európai Bizottság javaslata nyomán még idén megszületik a döntés a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről Ukrajnával és Moldovával, Georgia pedig megkapja a tagjelölti státuszt.

Németország befejezi Patriot légvédelmi rakétaütegeinek lengyelországi állomásoztatását

Németország január óta állomásoztat három Patriot-üteget a délkelet-lengyelországi Zamoscban az Ukrajnával közös határ mentén. 

A német fegyverrendszerek telepítésére azután került sor, hogy egy rakéta a lengyel légtérbe behatolva két ember halálát okozta.

A légvédelmi fegyverek állomásoztatása eredetileg fél évre szólt volna, de az időszakot meghosszabbították. Az üteg állomásoztatásának befejeztével a térség légvédelmi ellenőrzése újból a lengyel hadsereg irányítása alá kerül.

Boris Pistorius német védelmi miniszter szerdán köszönetet mondott a bevetésen szolgáló katonáknak. 

Lengyelország és Németország vállvetve védelmezi a NATO keleti szárnyát – ez számomra a szövetségen belüli szolidaritás és a nemzeteink közti barátság fontos ismérve

 – hangsúlyozta a tárcavezető.

Az ukrán hírszerzés közölte, hogy munkatársai végeztek a luhanszki fegyveres erők volt parancsnokával

Az ukrán katonai hírszerzés közölte szerdán, hogy a helyi ellenállási mozgalommal közösen hajtották végre azt a különleges műveletet, amelynek következtében meghalt Mihajlo Filiponenko, az önhatalmúlag kikiáltott Luhanszki Népköztársaság (LNR) fegyveres erői, a „népi milícia” volt parancsnoka.

A szakadár Donyec-medencei terület „parlamentjének” képviselőjeként tevékenykedő férfi szerda reggel vesztette életét autórobbanás következtében.

A háborús bűnös Filiponenko, aki korábban az LNR terrorszervezet úgynevezett belügyminiszteri posztját is betöltötte, Luhanszkban lakott. A hóhér Filiponenko likvidálását a helyi ellenállási mozgalom képviselővel közösen hajtottuk végre

– írta a hírszerzés a Facebookon közzétett közleményében. Hozzátették, hogy Filiponenko kínzótáborok szervezésében vett részt a luhanszki régió orosz megszállás alá került területein, ahol hadifoglyokat és civil túszokat egyaránt embertelen gyötrelmeknek vetettek alá, és a férfi személyesen is kínzott meg embereket. Az ukrán parlament közben újabb 90 nappal, 2024. február 14-ig meghosszabbította a hadiállapotot és az általános mozgósítást Ukrajnában – közölte Jaroszlav Zseleznyak képviselő a Telegramon. Tájékoztatása szerint a két előterjesztést 329 és 322 képviselő támogatta, elfogadásukhoz legalább 226 szavazat volt szükséges.

A képviselő arra emlékeztetett, hogy az orosz invázió kezdete óta a kijevi törvényhozás kilencedik alkalommal szavazta meg a hadiállapot meghosszabbítását.

Az ukrán energetikai minisztérium sajtószolgálata arról tájékoztatott, hogy az orosz erők az elmúlt hetekben hatvan alkalommal hajtottak végre támadásokat ukrajnai energetikai infrastrukturális létesítmények ellen különféle fegyverekkel. „Minden újabb támadás után megnő az igény új energetikai berendezések iránt, ezért fontos a partnerek segítsége az ukrán energiaszektornak” – hangsúlyozta a tárca. Herman Haluscsenko energetikai miniszter kiemelte, hogy a 2024–2025-ös fűtési szezon előtt végre kell hajtani a termelés nagyarányú decentralizálását. „A következő, 2024–2025-ös fűtési szezont több mint 300 megawatt összteljesítményű gázturbinákkal és generátorokkal szeretnék elkezdeni” – idézte a minisztert az UNIAN ukrán hírügynökség.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál helyi kormányzók közléseiből készült szerdai összeállításában kiemelte, hogy az elmúlt 24 órában lezajlott orosz tüzérségi támadások következtében Donyeck megyében három helyi lakos, a déli herszoni régióban pedig egy civil vesztette életét.

Az ukrán vezérkar szerdai helyzetjelentésében kiemelte, hogy előző nap 45 összecsapás volt az ukrán és az orosz erők között. A vezérkar legfrissebb összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége mintegy 780-nal 307 640-re nőtt, az ukrán erők kedden megsemmisítettek egyebek között nyolc orosz harckocsit, 29 tüzérségi és két légvédelmi rendszert, valamint tíz drónt.

Robbantásos merénylettel megöltek egy képviselőt az orosz ellenőrzés alatt álló Luhanszkban, az ukrán hírszerzés vállalta

Autóba rejtett pokolgép végzett szerdán Mihajlo Filiponenko helyi képviselővel az Ukrajnát támadó orosz erők ellenőrzése alá került kelet-ukrajnai Luhanszk városában – közölte a régió Moszkva által támogatott kormányzója. Az ukrán katonai hírszerzés nem sokkal később bejelentette, hogy „a helyi ellenállás erőivel közösen különleges műveletet hajtottak végre” Filiponenko ellen, aki meghalt az akcióban.

Mihajlo Filiponenko fia is megerősítette, hogy apja, a luhanszki „népi milícia” egykori parancsnoka a merénylet áldozata lett.

A védelmi minisztériumhoz tartozó katonai hírszerzés a merényletet magára vállaló közleményben hóhérnak nevezte Filiponenkót, és azt írta, hogy az áldozat „szerepet vállalt ukrán hadifoglyok és polgári személyek kínzását célzó létesítmények létrehozásában”, és személyesen részt vett a kínzásokban is.

Filiponenko, aki 2014 óta aktív szereplője volt a luhanszki Moszkva-barát szeparatista mozgalomnak, szeptemberben nyert mandátumot a Moszkva által támogatott luhanszki regionális parlamentben.

Már tavaly februárban is megpróbálták megölni – szintén gépkocsiba rejtett pokolgéppel –, akkor a sofőrrel együtt különböző súlyosságú sebesüléseket szenvedtek.

Civilekkel való kegyetlen bánásmód és gyilkosság miatt ítéltek börtönbüntetésre egy ukrán katonát Oroszországban

Civilekkel való kegyetlen bánásmód és gyilkosság miatt ítélt három év letöltendő börtönbüntetésre és 16 év szigorított kényszermunkára egy ukrán katonát szerdán az orosz Rosztov-na-Donu város katonai bírósága.

A vád szerint az ukrán katona azért ölt meg egy orosz polgári személyt, mert az nem tudta jól kiejteni ukránul a „kenyér” szót.

A nyomozás adatai szerint a gyilkosságot elkövető Anton Cserednik 2022 március 27-én, Mariupol ostromával egyidőben, a város közelében található egyik faluban igazoltatott két orosz polgári személyt. Arra kényszerítette őket, hogy hasaljanak a földre; majd miután egyiküket arcon csapta a nála lévő fegyverrel, azt parancsolta nekik, hogy mondják ki ukránul a kenyér szót. Ezután lelőtte azt a katonát, aki szerinte rossz kiejtéssel mondta ki a szót; a másikat azonban élve hagyta, aki utóbb, a büntetőeljárás során ellene vallott.

Vlagyimir Bakulov, az ukrán katona ügyvédje az ítélethirdetés után bejelentette, hogy védence fellebbezni fog az ügyben.

Ukrán elnök: helyes lépés az Európai Bizottság javaslata a tagjelöltség megadására

Helyes lépésnek nevezte Ukrajna és Európa történelmében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, hogy az Európai Bizottság szerdán bejelentette: javasolja a tagjelöltség megadását és a csatlakozási tárgyalások megkezdését az országgal.

Országunknak az Európai Unióban van a helye. Az ukránok megérdemlik ezt, egyrészt azért, mert védelmezik az európai értékeket, illetve azért is, mert még egy teljes körű háború idején is megtartjuk a szavunkat, és fejlesztjük az állami intézményeket

– fogalmazott Zelenszkij a Telegram üzenetküldő oldalon.

VON DER LEYEN, Ursula; ZELENSZKIJ, Volodimir
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a kijevi megbeszéléseit követő sajtóértekezleten 2023. november 4-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt
Fotó: Szerhij Dolzsenko / Forrás: MTI/EPA

Fontos mérföldkőnek nevezte Maia Sandu moldovai elnök is a bizottság hasonló döntését Moldovával kapcsolatban. Szalome Zurabisvili georgiai államfő is örömét fejezte ki afelett, hogy a bizottság javasolja a tagjelöltség megadását az országnak.

A szlovák kormány leállította az Ukrajnának szánt hadisegélyt

Nem hagyta jóvá szerdai ülésén az új pozsonyi kormány, és ezzel leállította annak az Ukrajnának szánt hadisegélynek a leszállítását, amelyet még az időközben távozott Ódor-kabinet készített elő – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

A szállítmány értéke 40,3 millió euró (mintegy 15 milliárd forint) volt, és 4 millió darab 7,62 milliméteres gépkarabélylőszert, több mint 5 ezer darab 125 milliméteres tüzérségi lőszert, a Kub légvédelmi rendszerekhez használható 140 rakétát, illetve aknavetőket és azokhoz tartozó lőszert tartalmazott volna.

Szlovákia az előző kormányzat idején 13 katonai segélycsomagot hagyott jóvá és szállított le Ukrajnának, hivatalos közlés szerint 671 millió euró (több mint 251 milliárd forint) értékben. Az új szlovák kormányfő, Robert Fico kinevezését követően is többször megerősítette azt a szeptemberi parlamenti választásokat megelőzően hangoztatott ígéretét, hogy teljesen leállítják az Ukrajnának szánt fegyverszállításokat, és a jövőben Pozsony csak humanitárius szállítmányokra korlátozza a Kijevnek juttatandó segítséget. 

Több mint 900 drónt küldtek az ukrán hadseregnek a frontra

Egy ukrán miniszter szerint több mint 900 drónt küldtek a frontvonalban lévő csapatoknak. Mihajlo Fedorov, Volodimir Zelenszkij kabinetjének tagja elmondta, hogy „a megszállók meglepésére készült titkos modellek” vannak a tételek között. A drónok nagy részét Ukrajna gyártotta – közölte külön a Telegramon.

Szökésre biztatott orosz katonákat egy férfi, elfogták

Letartóztattak egy férfit Burjátföldön, mert állítólag az ukrán hírszerzéssel együttműködve meggyőzte az orosz katonákat, hogy disszidáljanak, amint elérik a frontot – jelentette a TASZSZ orosz média.

Öt halott, négy sebesült az orosz támadásokban

Orosz támadásokban legalább öten meghaltak és négyen megsebesültek négy különböző területen az elmúlt nap folyamán – jelentették a regionális hatóságok november 8-án.

Támogatják a G7-ek Ukrajnát

Határozott támogatásukról biztosították Ukrajnát az orosz támadással szemben, és sürgették a Gázai övezetbe irányuló segélyszállítmányok bővítését a világ legfejlettebb ipari demokráciáit tömörítő G7-országok külügyminiszterei szerdán Tokióban.

A japán külügyminisztérium közleménye szerint a résztvevők ígéretet tettek arra, hogy közösen folytatják a szigorú szankciók bevezetését Moszkvával szemben, közép- és hosszú távon felgyorsítják az Ukrajna újjáépítésére irányuló erőfeszítéseket, és folytatják a a törekvést a békefolyamat érdekében. A külügyminiszterek határozottan elítélték az Oroszországba irányuló észak-koreai fegyverszállításokat és Phenjan rakétaindításait.

Vizsgálja az ENSZ BT az Északi Áramlat elleni támadást

Oroszország sürgős ülést kért az ENSZ Biztonsági Tanácsától a Donyeck elleni csapásokkal kapcsolatban – közölte az orosz állandó ENSZ-képviselet.

Azt is közölték, hogy Oroszország kérésére az ENSZ Biztonsági Tanácsa zártkörű tanácskozást tart az „Északi Áramlat gázvezeték szabotázsának” ügyében.

A svéd parti őrség felvételén földgáz bugyog fel az Északi Áramlat 2 csővezetékből a Balti-tengeren, svéd felségvizeken 2022. szeptember 28-án
Fotó: - / Forrás: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Svéd parti őrség

Megsérült egy épülő orosz hadihajó

Egy újonnan épülő orosz haditengerészeti korvett „szinte biztosan” megsérült, miután a Krím-félszigeten lecsaptak rá – közölte az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma hírszerzési jelentésében. Az ukrán támadás november 4-én érte az Askold cirkálórakétahajót, amely még nem állt hadrendbe „Ukrajna azon képessége, hogy megtámadja a krími hajóépítő infrastruktúrát, valószínűleg arra készteti Oroszországot, hogy fontolóra vegye a frontvonaltól távolabbi áthelyezést, ami késlelteti az új hajók szállítását” – áll a jelentésben.

Várhatóan kedvező híreket kap Ukrajna

Az EU várhatóan beindítja Ukrajna tagországgá válásának folyamatát, szerdán pedig hivatalos csatlakozási tárgyalásokat javasol majd. Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij kijelentette, hogy országa „előkészíti a következő lépéseket” a blokkhoz való csatlakozásra, többek között intézményeinek megerősítésével, bár elismerte, hogy ehhez Kijevnek „az uniós normákhoz való alkalmazkodása” érdekében tett erőfeszítésére van szüksége.

Bidenék 11,8 milliárd dollárt kértek Ukrajnának

Az amerikai pénzügyminisztérium, a védelmi- és a külügyminisztérium vezetői felszólították a kongresszust, hogy finanszírozzon 11,8 milliárd dollárt Ukrajna segélyére Joe Biden elnök kiegészítő kérésének részeként – áll egy frissen közzétett levélben.
A szenátus demokrata tagjai meggátolták a republikánusok azon törekvését, hogy gyors jóváhagyást nyerjenek egy olyan Izraelnek nyújtott sürgősségi segélyről szóló törvényjavaslathoz, amelyet a múlt héten az Egyesült Államok képviselőháza is elfogadott, de nem nyújt segítséget Ukrajnának.

Visszavert támadások

Ukrajna vezérkara kedd esti jelentésében közölte, hogy csapatai 15 támadást vertek vissza az északkeleti Kupjanszknál és 18 támadást Marijinka közelében. Kilenc támadást sikerült visszaverni Avdijivkában és annak közelében, ahol Moszkva október közepén indította el a legutóbbi akcióját.

Robbanás volt egy orosz reptéren

Erőteljes robbanás történt kedden az oroszországi Rosztov megyében található Taganrog repülőtéren, ahol katonai repülőgépek találhatók – közölték ukrán hírforrások, orosz tisztviselők és online megfigyelők. Károkról nem érkezett jelentés.

Csak az időjáráson múlik, mikor törnek előre az oroszok

Az orosz erők azt remélik, hogy két sikertelen támadás után hamrmadik hullámban sikerül bekeríteniük a kelet-ukrajnai Avdijivkát. Vitalij Barabash, a város ukrán katonai adminisztrációjának vezetője szerint az oroszok csak a kedvező időjárásra várnak.

Avdijivka kulcsfontosságú városát a „következő Bahmutnak” nevezték. A csaknem kilenc éve tartó harcok során szinte teljesen elpusztult. Dél-Ukrajna kapujának tekintik, így stratégiai fontosságú célpont.

Avdijivka tíz kilométerre található az oroszok által megszállt Donyeck városától.

Zelenszkij egységre szólít fel

Volodimir Zelenszkij arra szólította fel az ukránokat, hogy maradjanak egységesek.
Az ukrán elnök kijelentette, hogy a polgárokat nem szabad veszélyes belharcba vonni, amely hatással lehet a háborús erőfeszítésekre.

Valerij Zaluzsnyij főparancsnok szerint a háború holtpontra jutott, de ezt az állítást az ukrán elnök elutasította, külügyi tanácsadója szerint a megjegyzések „nagyon furcsák”, és orosz kézre játszhatnak.

Zelenszkij legutóbb azt mondta: „Most mindenkinek országunk védelmére kell gondolnia. Össze kell szednünk magunkat, kerülni kell a vitákat. Ha nincs győzelem, nem lesz ország sem.”

A csatatéren kialakult patthelyzet témája rendkívül érzékeny Kijevben, mivel ellenzik az Oroszországgal folytatott tárgyalásokat.

Ukrajnában tárgyalt az amerikai spekuláns, Soros György fia

A hivatalos közlemény szerint a találkozón részt vett még az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője, az elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója, Laura Silber, a Nyílt Társadalom Alapítványok érdekérvényesítésért és kommunikációért felelős alelnöke, valamint Olekszandr Sushko, a Nemzetközi Reneszánsz Alapítvány ügyvezető igazgatója. A Nemzetközi Reneszánsz Alapítvány Sorosék Nyílt Társadalom Alapítványok hálózatának ukrajnai szervezete, amely 1990 óta jelen van az országban.

A mostani találkozón azonban nemcsak társadalmi, hanem gazdasági kérdések is előkerültek.

A felek megvitatták az ukrán gazdaság fejlesztésének lehetőségeit. Ezzel összefüggésben megjegyezték az infrastruktúra újjáépítésének és helyreállításának, valamint a beruházási projektek végrehajtásának fontosságát

 – áll az elnöki hivatal közleményében. Hozzáteszik, hogy a résztvevők hangsúlyozták az orosz vagyon lefoglalásának és Ukrajna újjáépítésére történő átcsoportosításának fontosságát, valamint az Oroszországra gyakorolt szankciós nyomás növelését. 

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el.

Moszkva után Washingtonnak is lépnie kell

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem maradhat az európai hagyományos fegyveres erőkről szóló szerződésben, miután Oroszország kilépett. Újságíróknak nyilatkozva azt mondta: „Nem tudom, mivel igazolhatnánk, hogy nem vonulunk ki.”
Azt is mondta, hogy az Egyesült Államok teljesíteni fogja az ötödik cikkben vállalt összes NATO-szövetséges kötelezettségvállalást, ami változásokat kényszeríthet ki.

KIRBY, John
John Kirby, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsának stratégiai kommunikációért felelős koordinátora sajtóértekezletet tart a washingtoni Fehér Házban 2023. október 26-án
Fotó: Anna Rose Layden / Forrás: MTI/EPA/Bloomberg pool

A szerződés a hidegháború utáni kulcsfontosságú megállapodás, amely korlátozza a hagyományos fegyverek és felszerelések használatát. 1990-ben írták alá, mindössze egy évvel a berlini fal leomlása után, és a lehetséges kelet-nyugati konfliktusok enyhítésére tervezték. November 7-én Moszkva hivatalosan is kilépett a szerződésből.

Több mint nyolc és fél ezren érkeztek Ukrajnából kedden

Magyarország területére 2023. november 7-én az ukrán–magyar határszakaszon 4844 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 3792 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 48 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Ez történt kedden:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában