Bicskanyitogató

2023.11.27. 15:29

Vidnyánszky Attilát felháborítja, hogy pártszimpátia alapján adnak kedvezményes színházjegyet

Nagyon rossz irány és megengedhetetlen, amit a Katona József Színház tett azzal, hogy kedvezményeket ajánlott fel a Demokratikus Koalíció tagjainak – mondta a Magyar Teátrumi Társaság elnöke.

MW

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, a MITEM mûvészeti vezetõje a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, a MITEM hivatalos sajtótájékoztatóján a Nemzeti Színházban 2023. szeptember 4-én

Forrás: MTI

Fotó: Hegedüs Róbert

Megengedhetetlen, amit a Katona József Színház csinált – fogalmazott Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke. 

Mint azt korábban a Magyar Nemzet megírta, a Katona József Színházba hirdet kedvezményes jegyeket saját tagjainak a Demokratikus Koalíció (DK). A DK üzenete szerint egy új, aktuális lehetőséggel szándékoznak meghálálni a címzetteknek, hogy ők is a közösség tagjai. Gyurcsány Ferenc pártjának tagjai november végéig húsz-harminc százalékkal vehetnek olcsóbban jegyeket a Katona előadásaira.

A két nagy színházszakmai szervezet vezetőjéhez azzal a kérdéssel fordult a lap, tapasztaltak- e korábban hasonlót a magyar színházi életben, vagyis hogy pártszimpátia alapján adnak kedvezményt nézőknek a jegyárakból. 

Amint Vidnyánszky Attila kiemelte, kedvezményt csak nehezebb sorsúaknak, bármilyen nehézséggel élő társadalmi csoportnak ajánlhat fel egy felelős színház. 

Ez egyébként a feladata is egy teátrumnak. 

A Demokratikus Koalíció esetében aligha találok erre magyarázatot

– hangsúlyozta Vidnyánszky. Megint átléptek egy határt, és olyan kapukat nyitnak meg, amelyeket nehéz lesz bezárni. Bicskanyitogató ez a hozzáállás. 

A színházi társaság ügyvezető titkára, Vajda Márta a Magyar Nemzetnek azt mondta, a színházak saját maguk dönthetik el, hogy kiknek adnak kedvezményt. Lehet szakmai jegy, de a fogyatékossággal élők vagy rossz anyagi lehetőségek között élők is kaphatnak ilyen támogatást. Gyakran van olyan, hogy felajánlanak kedvezményt a kerületben élőknek, ahol a színház működik, rendszerint nyugdíjasoknak. 

Az, hogy egy színház egy politikai pártot olyan mértékben támogasson, hogy olcsóbban adjon a tagjainak jegyet, az nem indokolt szakmailag, és nem is tudok erre korábbi példát mondani

– mondta Vajda Márta. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában