Zavargások

2024.01.10. 07:16

A volt lengyel miniszterelnök a törvények betartására szólította fel Donald Tuskot (videó)

Hatalmas tömeg demonstrált a jobboldali képviselők letartóztatása ellen, Andrzej Duda elnök pedig levélben fordult az államfőkhöz és a nemzetközi intézmények vezetőihez, amelyben tájékoztatja őket arról, hogy Lengyelországban a végrehajtó hatalom megsérti a törvényeket és az alkotmányt.

MW

Tüntetők a varsói elnöki palota előtt 2024. január 9-én

Forrás: Anadolu via AFP

Fotó: Omar Marques

Ahogy arról beszámoltunk, kedd este letartóztatták a lengyel elnöki palotában Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt szabadságvesztésre ítélt, de elnöki kegyelemben is részesített képviselőit – erősítette meg a varsói rendőr-főkapitányság.

Kaminskit és Wasiket a rendőrkapitányságra szállították, ahol azonnal spontán tüntetés alakult ki. A PiS több politikusa is a helyszínre ment, köztük Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke, majd a Varsó-Grochówi fogház elé vonultak.

Kaczynski úgy fogalmazott: 

Egy olyan hatalommal állunk szemben, (...) amely Lengyelországon kívüli, egy olyan hatalommal, amely odáig megy, hogy durván megsérti az alkotmányt és megszegi a törvényt; egy olyan hatalommal, amely olyan helyzet felé halad, amelyben nehéz lesz legitim hatalomként beszélni róla.

Przemyslaw Czarnek, a PiS képviselője arról számolt be a sajtónak, hogy nem engedték be őket a rendőrségre, ahova azonban képviselői jogaik miatt bemehettek volna ellenőrzést végezni. A közösségi oldalakra is felkerült felvételeken látszik, hogy masszív rendőrsorfal vette körül az épületet. 

Andrzej Duda elnök levélben fordul az államfőkhöz és a nemzetközi intézmények vezetőihez, amelyben tájékoztatja őket arról, hogy Lengyelországban a végrehajtó hatalom megsérti a törvényeket és az alkotmányt.

Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök közösségi oldalán tett közzé egy videóüzenetet. 

Példátlan dolgok történnek a szemünk előtt. Először is brutális kísérlet a közmédia átvételére. Most a hatóságok demokratikusan megválasztott képviselőket akarnak bebörtönözni, Holownia házelnök pedig a szabad lengyelek reakciójától tartva lemondja a Szejm ülését. A rendszer ilyen mértékű megzavarása veszélyes az államunkra nézve

– fogalmazott Morawiecki, és hozzátette:

Ezért felszólítom Holownia házelnököt és Tusk miniszterelnököt, hogy hagyjanak fel a lengyel állam destabilizálásával.

Mint mondta, „a társadalmi zavargások elkerülése, a helyzet megnyugtatására való törekvés még lehetséges. Elég, ha tiszteletben tartjuk a kegyelem jogát, amelyet az elnök ebben az esetben alkalmazott. A demokratikus politikai vita, néha nagyon éles vita, de ennek a jog keretein belül kell zajlania, a lengyel alkotmány és a lengyel törvények keretein belül.”

Éhségsztrájkot kezdett Mariusz Kaminski bebörtönzött lengyel ellenzéki képviselő

Blazej Pobozy, a lengyel államfő tanácsadója a varsói kormányfői hivatal előtt rendezett sajtótájékoztatón felolvasta Kaminski nyilatkozatát, amelyet a képviselő az elnöki palotában történt kedd esti letartóztatása előtt fogalmazott meg. Az Adam Bodnar igazságügyi miniszternek címzett nyilatkozatban Kaminski "a politikai bosszú aktusának" nevezte azt, hogy az általa folytatott korrupcióellenes harc miatt elítélték, és - mint írta - jogellenesen megfosztották képviselői mandátumtól.

"Ezért politikai fogolyként bebörtönzésem első napjától éhségsztrájkot kezdek" - írta. Követelte, hogy bocsássák szabadon, valamint a korrupció elleni hivatal (CBA) többi elítélt munkatársát is, akiket Andrzej Duda államfő már 2015-ben kegyelemben részesített.

Mariusz Kaminskit és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest, a PiS képviselőjét kedd este tartóztatták le a varsói elnöki palotában.

A bebörtönzöttek "az első politikai foglyok 1989 óta" - jelentette ki szerdán Pobozy. Letartóztatásukat erőszakosnak nevezte, és rámutatott, hogy akkor került rá sor, miután az államfő távozott az elnöki palotából, hogy Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezetővel és a fehérorosz ellenzék képviselőivel találkozzon.

A letartóztatás óta nem sikerült kapcsolatba lépni Kaminskival - közölte Pobozy. Bejelentette: Kaminski és Wasik munkatársai létrehozzák a Politikai Foglyok Védelmi Bizottságát, céljuk a Kaminski-perben elítéltek szabadon bocsátása, a bebörtönzöttek családjainak támogatása.

Maria Ejchart, az igazságügyi tárca államtitkár-helyettese szerdai sajtókonferenciáján az éhségsztrájk kapcsán kijelentette: "minden fogoly jogosult arra, hogy ne egyen és ne igyon". Újságírói kérdésre megerősítette: minden bebörtönzöttet orvosi felügyelet alá helyeznek, mesterséges táplálásukról csak bíróság dönthet.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában