Önvédelmi lépés

2024.01.13. 08:07

Brit védelmi miniszter: nem lehet hagyni, hogy banditák veszélyeztessék a nemzetközi hajózást (frissült)

Az amerikai hadsereg péntek éjszaka csapást mért egy húszi radarállomásra Jemenben – jelentette be szombaton az amerikai fegyveres erők központi parancsnoksága (Centcom).

MW

A brit királyi légierõ (RAF) egyik Typhoon harci repülőgépe felszáll a jemeni húszi lázadók állásai ellen indított brit–amerikai katonai művelet idején a ciprusi Akrotíri brit légitámaszpontján 2024. január 11-én

Forrás: MTI/EPA/Brit védelmi minisztérium/RAF

Fotó: Lee Goddard

Brit védelmi miniszter: nem lehet hagyni, hogy banditák veszélyeztessék a nemzetközi hajózást

Grant Shapps a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilapnak adott, szombaton megjelent nyilatkozatában a jemeni húszi lázadók ellen előző nap végrehajtott brit-amerikai katonai akció indokairól szólva kijelentette: csak idő kérdése volt, hogy a húszik támadásaiban mikor halnak meg olyan ártatlan emberek, akiknek semmi közük az izraeli–gázai konfliktushoz.

Az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók számos támadást intéztek a Vörös-tengeren közlekedő - szerintük Izrael felé tartó, vagy Izraelt védő - kereskedelmi és hadihajók ellen azóta, hogy Izrael hadműveleteket kezdett Gázában az övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet katonai és politikai gépezetének felszámolására.

Az izraeli hadműveletek előzményeként a Hamász tavaly október 7-én összehangolt terrortámadást hajtott végre Izrael déli térségében. A támadásban 1200 ember meghalt, több mint háromezer megsérült és a terrorszervezet Gázába hurcolt 240 túszt, akik közül sokan még mindig fogságban vannak.

A húszik vörös-tengeri támadásaira válaszul péntekre virradó éjjel a brit és az amerikai fegyveres erők számos húszi katonai célpont ellen hajtottak végre légicsapásokat Jemenben. Az Egyesült Államok szombat hajnalban újabb támadásokat intézett húszi katonai létesítmények ellen.

A brit védelmi miniszter a szombati Telegraph-interjúban kijelentette: a húszik vörös-tengeri támadásai ötvennél több ország hajóforgalmát érintik, és e támadások most már valójában semmiféle kapcsolatban nem állnak az izraeli–gázai konfliktussal.

Grant Shapps szerint Irán elkerülhetetlen feladata, hogy megüzenje a húsziknak: túlságosan messzire mentek a vörös-tengeri támadásaikkal.

Shapps kijelentette: a teheráni rezsimnek tűzszünetre kell rászorítania a húszi lázadókat, és az összes többi olyan csoportot, amelyek Irán nevében tevékenykednek – ezek között van például a libanoni Hezbollah is –, mivel "a világ most már türelme végén jár".

Újonnan toborzott húszi fegyveresek gyűlést tartanak a jemeni fővárosban, Szanaában 2024. január 12-én
Fotó: Jajha Arhab / Forrás: MTI/EPA

Hozzátette: nem alakulhat ki olyan helyzet, hogy a nemzetközi tengeri útvonalak túl veszélyesekké válnak a hajóforgalom számára.

A brit védelmi miniszter megerősítette azt a brit kormányzati álláspontot, amely szerint a húszik elleni támadás önvédelmi célokat is szolgált, mivel a jemeni lázadók brit hajókat is célba vettek, köztük a brit királyi haditengerészet Diamond nevű rombolóját, amely a térségben járőrözik.

Shapps hangot adott annak a reményének, hogy nem lesz szükség további brit katonai fellépésre a húszik ellen, de hozzátette: megfigyelés alatt kell tartani a helyzetet, mivel 

realisták vagyunk és tudjuk, hogy meglehetősen észszerűtlenül gondolkodó emberekkel van dolgunk.

Az amerikai hadsereg újabb húszi katonai célpontra mért csapást Jemenben

A Centcom közleménye szerint a USS Carney rombolóról indított Tomahawk rakétákkal semmisítették meg a célpontot, amivel meggyengült a húszik képessége, hogy tengeri hajókat, beleértve kereskedelmi hajókat támadhassanak meg.

A közlemény emlékeztetett arra, hogy 

tavaly november 19-e óta a húszik 28 alkalommal kíséreltek meg megtámadni hajókat a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben.

Mohammed Abdusszalám, az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók szóvivője azt mondta, hogy az éjszakai amerikai támadásnak nincs halálos áldozata, senki sem sérült meg, és anyagi kár sem keletkezett. 

A szóvivő egyben "erős és hatékony" választ ígért.

Előző nap a brit és az amerikai fegyveres erők célzott csapásokat hajtottak végre a húszik állásai ellen. 

Az erről szóló akkori közös közlemény rámutatott arra, hogy a sorozatos figyelmeztetések ellenére a húszik jogsértő, veszélyes és destabilizáló támadásokat hajtottak végre a Vörös-tengeren közlekedő hajók ellen, ezért önvédelmi lépés volt a jemeni húszik elleni brit–amerikai támadás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában