Lebukott

2024.01.09. 08:54

Dobrev Klára hazudott a magyaroknak az európai minimálbérről

Az európai minimálbér-irányelv nem tartalmaz a minimálbér összegére és megállapításának módszertanára vonatkozó kötelezettségeket, de erőfeszítéseket vár az uniós országoktól.

MW

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti képviselõje, a párt árnyék-miniszterelnöke beszédet mond az árnyékkormánya tagjainak bemutatásán a budapesti Off Kultúrszövõgyár Rendezvényközpontban tartott sajtótájékoztatón 2022. szeptember 19-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Anikó

Legkésőbb november közepéig teljesíti a kormány a szakszervezetekkel és a munkáltatókkal közösen azokat a feltételeket, amelyekkel a magyar minimálbér teljes mértékben megfelel az európai minimálbérről szóló irányelvnek – írja a Mandiner.

A kötelező legkisebb bér összege már eleget tesz a legfontosabb kritériumnak, mivel a legkisebb kereset nettó összege nálunk magasabb, mint az egyszemélyes háztartásban élők szegénységi küszöbe. 

Tavaly a minimálbér nettó összege 154 280 forint volt, ami magasabb, mint a jövedelmi szegénységi küszöb, vagyis 145 185 forint. Vásárlóerő paritáson kifejezve 2022-ben a magyar minimálbér vásárlóereje havi 764,5 pps volt az Eurostat szerit, amely bőven meghaladja az 510, 8 pps szegénységi küszöböt. A legkisebb keresetűek valóban számíthatnak béremelésre, mivel a minimálbér összege minden évben emelkedik. 

A magyar minimálbér tehát európai most is, ennek ellenére a kormány már hónapok óta egyeztet az érdekképviseletek javaslatáról, vagyis az ágazatonként megállapított bérminimumok rendszerének bevezetéséről. Az Európai Bizottság szakértői szinten arról tájékoztatta a közelmúltban a tagállamok képviselőit, hogy az európai minimálbér-irányelv gyakorlatilag alig tartalmaz kötelező elemeket, ezzel is garantálva a tagállamok bérpolitikájának szuverenitását, valamint a szociális partnerek, vagyis a szakszervezetek és a munkáltatói érdekképviseletek autonómiáját. 

Brüsszel az irányelv több pontjával kapcsolatban azt is megjegyezte, nem eredményeket vár, a kitűzött célok elérése nem kötelező. 

A tagállamoktól a minimálbér védelmére tett erőfeszítéseket szeretne látni. Az irányelv két fontos dolgot ír elő, amelyről jelenleg is tárgyal a kormány az érdekképviseletekkel:

  • a minimálbér meghatározásának szempontrendszere
  • és a kollektív megállapodások hatálya alá tartozó munkavállalók arányának jelentős növelése, az ágazati bérmegállapodások ösztönzésével.

Az európai minimálbér bevezetésére tehát már 2024-ben sor kerül, ám a folyamatban a baloldal nem vesz részt.

A baloldali miniszterelnök-jelölt gyakorlatilag semmiben sem mondott igazat a magyar embereknek, amikor az európai minimálbér bevezetéséről beszélt. Az érdekképviseletek korábban már egyértelműen megerősítették a lapnak, hogy Dobrev Klára nem vesz részt az európai minimálbér bevezetésével kapcsolatos munkában. 

A Demokratikus Koalíció ep-képviselőjeként büszkén jelentem be, hogy három év kemény munka után az Európai Parlament éppen néhány perce megszavazta az európai minimálbér-szabályozást

 – hangsúlyozta Dobrev az irányelv megszavazását követően, még 2022-ben. Szerinte „ez azt jelenti, hogy a többi uniós tagország kormányához hasonlóan az Orbán-kormánynak is kötelessége bevezetni az európai minimálbér-szabályozást, ami jelentősen emelni fogja a magyar minimálbért is.”

Dobrev Klára ráadásul a hazai törvényekkel és a minimálbér megállapításának gyakorlatával sincs tisztában. 

Állítása szerint „az európai minimálbér-szabályozás a gyakorlatban úgy fog működni, hogy a magyar kormány többé nem határozhatja meg önkényesen a minimálbér összegét. A rendelet által előírt feltételeket kell figyelembe vennie. Vagyis többé nem Orbán Viktor kénye-kedve dönti el, mennyi legyen a legkisebb bér összege.” 

A baloldal politikusának állítása azért megtévesztő, mert nem a kormány dönt a minimálbér összegéről. 

Az Európai Parlamentben elmondott beszédében Dobrev a régóta működő hazai gyakorlat ellenére azt üzente Orbán Viktornak és a magyar kormánynak, 

megígértük, megcsináltuk. Van európai minimálbér-szabályozás, amely kötelező a kormányokra. Tudom, hogy a magyar miniszterelnök szembemegy mindennel, ami Európa. Tudom, hogy ezzel is szembe fog jönni. A mi dolgunk, hogy biztosítsuk, hogy a magyaroknak is legyen tisztességes európai bére.

A baloldali ep-képviselő állításával ellentétben sem Orbán Viktor, sem a magyar kormány nem ment szembe az európai minimálbér bevezetésével. Sőt, az irányelv alapján a magyar minimálbér akkor is európai volt, amikor Dobrev Klára még nyugati fizetésekkel próbálta megnyerni a választók bizalmát.

A teljes cikket a Mandineren olvashatja el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában