Évforduló

2024.02.24. 10:47

Dömötör Csaba: csak emberi szenvedést hozott az orosz–ukrán háború (videó)

Csak emberi szenvedést hozott a két éve kirobbant orosz–ukrán háború – hangsúlyozta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a közösségi oldalán szombaton megosztott videónyilatkozatában, írja az MTI.

MW

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára

Forrás: MTI

Fotó: Katona Tibor

Dömötör Csaba a videóban azt mondta: két éve robbant ki az orosz–ukrán háború, két év telt el azóta, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, és még nem látni, hogy hol a vége a konfliktusnak.

Azt viszont látjuk, hogy a következmények drámaiak: százezrek vesztették el az életüket, milliók hagyták el az otthonukat, így ez a háború csak emberi szenvedést hozott

– fogalmazott, hozzátéve, hogy a gazdasági következmények is súlyosak, és nemcsak a háborús felek számára.

Az államtitkár rámutatott, Európát úgy „rángatták bele” egy „félrekalkulált” szankciós politikába, hogy az nem a háború végét hozta el, hanem újabb nehézségeket eredményezett: magasabb energiaárakat és elszabaduló inflációt, miközben az orosz gazdaság nem rogyott térdre.

„A növekvő gazdasági terhek Magyarországra is nagy erővel nehezednek, folyamatos a nyomás rajtunk, hogy további pénzügyi támogatásokkal finanszírozzuk a háborút, olyan milliárdokkal, amelyeket másra is fordíthatnánk”

– mondta Dömötör Csaba.

Ráadásul az elmúlt két év azt is megmutatta, hogy a konfliktusnak aligha lesz megoldása a harctéren – tette hozzá.

„Ezek a körülmények és a történelmi tapasztalataink is épp elég okot adnak arra, hogy még hangosabban tegyük egyértelművé, mi a béketárgyalások, a béke pártján állunk” – fogalmazott a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

A kormány a háború kezdetétől a béke mellett van

A magyar kormány az orosz–ukrán háború kezdetétől a békéért és a tűzszünetért emeli fel szavát – mondta a kormányszóvivő szombaton a Facebook-oldalán megosztott videójában.

Szentkirályi Alexandra emlékeztetett, hogy két éve kezdődött a háború, amikor a szomszédos és magyar kisebbség lakta Ukrajnát megtámadták az oroszok.

Két év, több százezer kioltott élet, menekülők és szétszakított családok milliói, családok ezreinek szenvedése, pusztulása, gyermekeikkel menekülő anyák, kiszolgáltatott idősek és betegek, a frontra induló férfiak és fiatal fiúk szívszorító képeit láthatjuk minden nap

– sorolta a kormányszóvivő filmbejátszásokkal illusztrált videójában.

Hozzátette, hogy minden egyes nappal egyre több a halott, a sebesült, az áldozat mindkét oldalon, és egyre nagyobb a pusztítás, valamint a fájdalom.

Szólt arról is, hogy Magyarország az első perctől megnyitotta a kapukat a háború elől menekülők előtt, és az egész ország egy emberként mozdult meg, hogy segítsen – adományokkal, munkával – a menekülőkön.

„Most is kiderült, hogy mi, magyarok mindig összefogunk, és Magyarország segít, ha baj van” – fogalmazott Szentkirályi Alexandra.

A szóvivő szerint ma is több mint ötezer, a háború elől ide menekült ukrán gyermek oktatásáról gondoskodik a kormány.

„A magyar kormány a kezdettől a békéért és a tűzszünetért emeli fel a szavát, és azért, hogy ne elhúzzuk, hanem zárjuk le a háborút. Mi hangos békepártiak vagyunk, mert ez a háború csak szenvedést és halált hoz”

– hangsúlyozta Szentkirályi Alexandra.

„Kívánom, a magyar emberek elsöprő többségével együtt, hogy álljon helyre a béke, és legyenek olyan vezetői Európának is, akik a béke megteremtésében segítenek” – zárta szavait a kormányszóvivő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában