Izraeli–palesztin konfliktus

2024.02.10. 15:19

Netanjahu a ramadán kezdetére szállná meg Gáza teljes déli részét

Az izraeli–palesztin háború 127. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Benjamin Netanjahu és katonák Gáza északi részén

Forrás: Anadolu via AFP

Fotó: Avi Ohayon

Iráni külügyminiszter: Teherán nem akarja kiterjeszteni a háborút

Az iráni külügyminiszter szombaton egynapos libanoni látogatásán kijelentette, hogy sem Irán, sem Libanon nem akarja kiterjeszteni az ellenségeskedéseket a térségben.

Irán és Libanon ismételten kijelenti, hogy a háború nem megoldás, és egyáltalán nem gondolunk a kiterjesztésére

 - mondta Bejrútban libanoni kollégájával, Abdallah Bu Habibbal közösen tartott sajtótájékoztatóján Hoszein Amirabdollahián szombaton, négy hónappal azután, hogy a Hamász támadást hajtott végre Izrael ellen, amelyre az izraeli hadsereg a Hamász ellen indított háborúval válaszolt.

Az iráni külügyi vezető szerint a gázai konfliktusnak kizárólag politikai megoldással lehet véget vetni. Hozzátette, hogy Teherán tárgyalásokat folytat Szaúd-Arábiával a kérdésről.

Hoszein Amirabdollahián óva intette Izraelt egy Libanon elleni teljes körű háborútól, hozzátéve, hogy ez lenne Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök "utolsó napja".

Az iráni külügyminiszter azt is kijelentette, hogy országa üzenetet váltott az Egyesült Államokkal a konfliktusról, így a Hamász iszlamista palesztin szervezet szövetségeséről, a Hezbollah libanoni síita fegyveres mozgalomról.

A Hezbollah szinte naponta vív tűzpárbajt az izraeli hadsereggel a libanoni-izraeli határ térségében a Hamász támogatására.

Amirabdollahián szombaton találkozott a libanoni ügyvezető miniszterelnökkel, a külügyminiszterrel, a házelnökkel és Haszan Naszrallahhal, a Hezbollah vezetőjével is.

Izrael légicsapásokat hajtott végre a Gázai övezet déli részén

Az izraeli hadsereg (IDF) szombaton légicsapásokat hajtott végre a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah területén - közölték a térségben tevékenykedő egészségügyi szervezetek munkatársai.

A légitámadás következtében több mint 20 ember vesztette életét, amit a város polgármestere erősített meg a dpa német hírügynökségnek.

A támadást az Egyesült Államok többszöri figyelmeztetése ellenére hajtották végre, a korábban a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője, John Kirby bejelentette, hogy "az Egyesült Államok nem támogatja Izrael jelentős katonai műveleteit Rafahban", amelynek környékén több mint egymillió, az övezet északibb részein otthonát elhagyni kényszerülő palesztin tartózkodik.

Az IDF a Gázai övezet rendőrségi forrásai szerint a támadás során egy járművet is célba vett, megölve ezzel három embert, köztük a Hamász rendőrségének titkosszolgálati vezetőjét és helyettesét. Ezt az információt egyelőre nem tudták több forrásból megerősíteni, és az IDF sem nyilatkozott még az ügyben.

Nem ez volt az első támadás Rafah ellen

Szemtanúk szerint az IDF többször is támadta a Hamász bázisait a térségben az elmúlt hetek során, de a szombati támadás volt eddig a legnagyobb.

Az egyiptomi határnál fekvő Rafah az utolsó város a Gázai övezetben, amely még mindig a Hamász ellenőrzése alatt áll. Az izraeli hadsereg szárazföldi csapatai még nem hatoltak be a városba.

A város polgármestere és több segélyszervezetek arra figyelmeztet, hogy bármilyen Rafah területére történő izraeli katonai előretörés rengeteg palesztin ember halálát okozhatja, miközben fennáll a humanitárius segítségnyújtás összeomlásának veszélye is.

 Izrael korábban azzal fenyegetőzött, hogy Hán-Júniszból Rafahba irányítja katonai egységeit, ahol a bombázások elől menekülő emberek miatt a lakosság száma megötszöröződött.

Jelenleg mintegy 1,5 millió ember tartózkodik túlzsúfolt óvóhelyeken vagy az utcán, amelyet egyiptomi és izraeli határkerítések, a Földközi-tenger és az izraeli erők zárnak körül.

Netanjahu azt tervezi, hogy a ramadán kezdetére megszállják Gáza teljes déli részét is

Március 10-ig bezárólag bevenné Rafah városát, a „Hamász utolsó bástyáját” is az izraeli miniszterelnök.

Izrael miniszterelnöke a csütörtöki háborús megbeszélés során kiadta az ukázt: a ramadán kezdetére be kell venni Rafah városát.

A CNN szerint Netanjahu utasította a hadsereget, hogy tervezze meg a lakosság evakuálását Rafahból, azaz a „Hamász utolsó bástyájából”.

Az ENSZ becslése szerint mintegy 1,3 millió ember tartózkodik Rafahban, ebben a számban számottevő arányt tesznek ki a Gáza más területeiről érkező menekültek. Hangsúlyozták, hogy a civileket mindenképp védeni kell.

A pénteki eseményekről itt olvashat:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában