felszólítás

2017.09.10. 17:54

Konfrontációba került egy iráni és egy amerikai hadihajó egy iráni hírügynökség szerint, az amerikai haditengerészet cáfol

Egy bajba került iráni halászhajó segítségére sietett egy amerikai meg egy iráni hadihajó. A sérült hajó közelébe érve az irániak felszólították az amerikait, hogy maradjon távol.

A Tasnim hírügynökség szerint egy iráni hadihajónak figyelmeztetnie kellett egy amerikai hajót, hogy maradjon távol attól a bajba került iráni halászhajótól, amely korábban segélykérést adott le. Az amerikai hadihajó visszafordult az iráni figyelmeztetés hatására – jelentette a Tasnim. Azt az iráni forrás nem közölte, hogy pontosan hol és mikor történt az incidens.

Az amerikai haditengerészet központi parancsnoksága (NAVCENT) közleményében viszont leszögezte: amerikai és iráni hadihajók nem kerültek egymással közvetlen kapcsolatba.

A NAVCENT beszámolt arról, hogy az Ománi-öbölben járőröző Tempest nevű amerikai hadihajó szeptember 6-án észlelte egy kisebb, nem azonosított hajó segélykérését.

A kisebb hajóhoz sokkal közelebb tartózkodó Nordic Voyager nevű olajszállító hajó szintén észlelte a problémát, és a bajba került jármű segítségére sietett.

A Tempest is felajánlotta segítségét, de a Nordic Voyager elutasította azt. A Tempest legénysége a távolból követte a rádiójeleket, és így értesültek arról, hogy a Nordic Voyager egyeztetett az iráni haditengerészettel a bajba került hajó partra vontatásáról – közölte a NAVCENT.

Az utóbbi hónapokban fokozódott a feszültség a Perzsa-öbölben az amerikai és iráni erők között. Augusztusban egy fegyvertelen iráni drón mintegy 30 méterre megközelítette egy amerikai harci repülőgépet, miközben az éppen leszállni készült egy repülőgép-hordozóra. Júliusban pedig egy amerikai hadihajó figyelmeztető lövéseket adott le, amikor egy iráni hajó közelített felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában