Szponzorált tartalom

2020.12.21. 12:04

A program mindkét félnek ad

A Tanítsunk Magyarországért Program az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája és a Klebelsberg Központ együttműködésében létrejött, 2018. december 5-én útjára indított komplex, főként a kortárs mentorálás módszeré- re építő szakmai program, melynek célkitűzése kettős.

Forrás: ITM

– A Tanítsunk Magyarországért egy olyan mentorprogram, amelynek keretében egyetemisták foglalkoznak kistelepüléseken élő általános iskolás, 7-8. osztályos tanulókkal, segítenek nekik élményeket szerezni, megszerettetik velük a szakmákat és felkészítik őket a középiskolában rájuk váró feladatokra – így foglalta össze kérdésünkre az Innovációs és Technológiai Minisztérium(ITM) államtitkára, dr. György László.

A mentorálásba bevont általános iskolások olyan készségeket, képességeket és társadalmi mintákat sajátíthatnak el, melyek hosszútávon segíthetik tanulmányaik sikeres befejezését és munkaerőpiaci elhelyezkedésüket. Emellett a program fontos célkitűzése a közösségépítés, a fiatalok felelősségvállalásának elmélyítése.

Az Eszterházy Károly Egyetem az országban ötödikként csatlakozott 2019 decemberében. A program nagykövetei olyan, az első évet sikeresen és nagy lelkesedéssel teljesítő mentorok, akik elkötelezett hozzáállásukkal és kitartó munkájukkal a Tanítsunk Magyarországért igazi arcai, képviselői. Ilyen Benedek Marcell is, aki az egyetem másodéves biológia-testnevelés tanár szakos hallgatója.

– A TM programhoz az elsők között csatlakoztam. A program az egyetem megyéjében lévő kistelepüléseken élő hátrányos helyzetű gyerekek mentorálásáról, támogatásáról szól – mondta.

Felvette a TM mentorképzés kurzust, ahol felkészítést kaptak a mentorálási tevékenységre. Az órákon interaktív módon játékos, beszélgetős feladatok segítségével elsajátíthatták a gyerekek mentorálásához szükséges tudást.

– Megismerhettük és átbeszéltük a tanítás módszertani és pályaorientáció témaköröket, a kistelepülési élet jellemzőit, a tizenéves gyerekek nehézségeit, megfelelő kommunikációs technikákat sajátítottunk el, a mentortevékenységek, feladatok kivitelezését. Összefoglalva mind elméleti, mind módszertani értelemben felkészítettek a mentorálás feladataira, nehézségeire. Nagyon érdekesnek találtuk a kurzust, mivel ez a fajta tanítási mód, illetve elsajátítandó tudás teljesen más, érdekesebb, életszerűbb volt, mint egyéb egyetemi órák anyagai, tanításai – tette hozzá.

A fél éves kurzus elvégzése után először egy tábor alkalmával megismerték a többi leendő mentort. A táborban kiosztották, hogy ki melyik településre megy mentorálni, majd elkezdődött a konkrét mentorálási terv, és lassan a mentorálás.

– Én a kömlői általános iskolában lettem mentor, ahol négy mentorálttal dolgozom. Általánosságban három-négy embert veszünk a szárnyunk alá. A mentor kevesebb mint egy tanár, de több, mint egy barát. Az elején megismerkedtem a diákokkal, feltérképeztem a helyzetüket, ki mit tervez a jövőjére nézve, hol tart most. A későbbiekben ezek alapján állítottam össze nekik tartott foglalkozásokat, közös és egyéni tevékenységeket. A kiscsoportos és egyéni tevékenységek mellett különböző közös programok is voltak, osztályszinten. A program ott próbál segíteni a gyerekeknek, ahol tud és ez igaz a mentorokra is – részletezte.

A mentoráltakkal legalább egy, de általában több évet foglalkoztak, heti hat órában, amely lehetővé teszi a mentorált személyiségének, nézőpontjának és jövőtervének megismerését, illetve ennek megfelelő segítségnyújtását.

– Úgy gondolom a program kölcsönösen ad mindkét félnek. Az ösztöndíj mellett nagyon sok tapasztalatot, élményt és szeretetet kaptam a gyerekektől, ami felbecsülhetetlen értékű – emelte ki.

Marcell a napokban tudta meg, hogy felkérték a TM program egri nagykövetének, aminek nagyon örült és örömmel elfogadta. Tapasztalatai szerint ez a program nagyon jó kezdeményezés, mivel sok olyan diák van, aki ilyen segítség nélkül nem tudna kitörni abból a helyzetből, amiben él. Sokan vannak, akik nagyon ritkán járnak a falujukon kívül esetleg nagyvárosokba, így nem ismerik a város adta lehetőségeket. Ennek okán sokan nem tanulnak tovább, megragadnak a kistelepüléseken, így rákényszerülnek olyan munkákra, amelyeket nem is szeretnek. A TM program, az a program, ahol mindenki megtalálja azt a pluszt, amire szüksége van.

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában