SZPONZORÁLT TARTALOM

2021.03.12. 12:28

Praktikus tippek a hatékony és változatos tanuláshoz, ha unod a magolást

Közelegnek a vizsgák, gyűrni kellene a tanulást, de egyre döcögősebben megy a dolog? Ne add fel, mert a tanulás kiemelten fontos eszköze lehet a jövőd megalapozásának! Ez a cikk pedig segíthet áthidalni a monotonitás okozta hatékonyságbéli nehézségeket.

A young happy college female student sitting on sofa at home, using laptop when studying.

A szó legszorosabb értelmében változatosságot segítünk csempészni a tanulásod rendjébe. Az itt olvasottak alkalmazásával komolyan felgyorsíthatod az előrehaladás ütemét.

A pandémia hatására egyre kevésbé működik a tanulás megszokott rendje

A Covid-19 helyzet következtében zárva tartó oktatási intézmények és a kényszer szülte otthoni lét igencsak megnehezíti mostanság a tanulók dolgát. Az új ismeretek sokszor egyébként is megterhelő elsajátítása keményebb dió, mint valaha.

Muszáj otthon, a négy fal között töltened minden napot, ugyanabban a monoton egyhangúságban. A csoporttársakkal és tanárokkal legfeljebb online van lehetőség konzultálni. Erre tesz még rá jókora lapáttal az általános bizonytalanság, no meg az idegtépő stresszhelyzet.

Hallgató vagy diák legyen a talpán, akinek a mostani vészterhes periódusban is gond nélkül megy a koncentrálás. A folyamat megolajozása végett nem árt bevetni némi újító szemléletet a tanulás minden szegmensében.

Elsőként célszerű rendezett környezetet teremteni magad körül

Hacsak nem tartozol azon ritka kivételek közé, akik a káoszt uralva fókuszálnak a legjobban. A figyelem tartós fenntartásához rendre és nyugalomra van szükség, minden zavaró tényező kiiktatásával együtt.

Kezdd tehát azzal a tanulás reformját, hogy rendet raksz a közvetlen környezetben. Pakolj félre minden potenciálisan figyelemelterelő tárgyat és holmit! Mivel a fényeknek is fontos szerepe van a hatékonyságban, ezért napközben ülj közel az ablakhoz, az esti tanuláshoz pedig használj korszerű fényforrást!

Felesleges zajforrásokra nem lesz szükség, csendben könnyebb koncentrálni. Maximum az elmélyült munkát segítő relaxációs zene fér bele időnként. Viszont a közösségi média értesítők biztosan nem kellenek. A legjobb, ha kiiktatsz mindenfajta fókuszromboló pittyegést.

Hogyan tanuljunk hatékonyan a kényszer karantén magányában?

Fontos, hogy az eredményes tanulás képlete komplexebb puszta módszereknél vagy praktikáknál. A tudatos napirend, a fegyelmezetten betartott szokások, a feltöltődésre fordított idő és az egyes praktikák tudatos variálása ugyanúgy a folyamat szerves része.

A tanulásod sikerének kulcsa a színtiszta önismeret. Nem árt például tisztában lenned azzal, hogy

• pacsirta típusként reggelente, vagy éjszakai bagolyként inkább késő esténként élesebb az elméd?

• milyen hosszúságú ciklusok és pihenők körforgását megtartva tanulsz a leginkább komfortosan?

• illetve mennyire megy az egy helyben ülve összpontosítást, szemben mondjuk a séta közbeni módszerrel?

Ami pedig a pandémiát illeti, azzal túl sok mindent nem tudsz kezdeni. Abból kell főzni, ami épp rendelkezésre áll. Ennek jegyében vesszük most végig a szóba jöhető tanulási módokat, elsőként a tradicionális opciókat részletezve.

Dióhéjban a klasszikusan ismert és alkalmazott tanulási fajtákról

A legismertebb metódus az új ismeretanyag egyszeri, majd többszöri újra olvasását jelenti (magolás). Amilyen régi, olyannyira idejétmúlt. Ráadásul a hatásfoka erősen kérdőjeles, nem beszélve a módszer monoton jellegének a korlátairól.

Ennél eggyel haladóbb technika a tanult szöveg hangos felolvasása. Egy fokkal már eredményesebben segíti a memorizálást, viszont átütő sikereket elvétve eredményez. Lehet ezt még fokozni.

Például a hagyományos iskola azon metódusával, amikor a tananyaghoz kapcsolódó kérdéseket feltéve és megválaszolva törekszel az effektív elsajátításra. Még jobb, ha ezt a gyakorlatot egy segítőkész családtag, barát, a párod, vagy a lakótársad segítségével tudod kivitelezni.

A felsorolt módszerek bizony nem teszik túl magasra az elérhető eredmények plafonját. Holott a hatékony tanulás modern eszköztára ennél azért jóval sokrétűbb. Úgyhogy mit szólsz, ha izgalmasabb vizekre evezve megnézünk néhány innovatívabb megoldást?

A young happy college female student sitting on sofa at home, using laptop when studying.

Érdekes és innovatív tanulási technikák, amelyeket érdemes kipróbálnod

Tudtad, hogy a zsebedben lapuló okostelefon egy potenciális virtuális asszisztens, aki angyalként segít a tanulásban? Persze csak a megfelelő applikációk letöltése után. Például a Helios nevű alkalmazással, ami egyetemistáknak segít szerkeszteni és azt nyomon követni a rájuk váró feladatokat.

Aztán ott van a Clockit, ami hangjelzéssel figyelmeztet, ha szünetet tartani, illetve amikor újfent neki kellene rugaszkodni a tanulásnak. No és persze a Focus at will sem maradhat ki a sorból, ami a hangulatoshoz leginkább passzoló tanulós zenék kiválasztásában lehet óriási segítség.

Persze van élet az appokon túl is. A biflázás okozta monotonitást megtörhetitek a tananyag apró szeletekre tagolásával, majd ezek sprint szerű feldolgozásával. Aztán ott van még lehetőségként a tesztek összeállítása, online összedolgozva néhány csoporttárssal.

Ha vizuális típus vagy, le is rajzolhatod a tanultakat, vagy készíthetsz kis memóriakártyákat. Hanganyagként rögzítve pedig újból meghallgathatod az anyagot futás, utazás vagy akár főzés közben. Színesítésre alkalmazhatod a Pomodoro-technikát, ami a rendszerezésben és következetességben is sokat segít.

Hogyan tanuljunk gyorsabban és eredményesebben? A változatosság az élet sok más területéhez hasonlóan a tanulás frontján is gyönyörködtet. Különösen a pandémia idején, amikor egy-egy új tanulási módszer bizony üdítő fuvallatként csempészhet friss lendületet a felkészülésedbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában