Hirdetés

2022.04.27. 00:01

Sushit, a javából!

Bár egyre népszerűbb az ázsiai konyha Magyarországon, de sokan még idegenkednek az ízeitől, és a sushit is nyers halnak gondolják. Holott a japán konyhának ez a könnyű, egészséges étele nem más, mint főtt, ecetes rizs, melyet többek között hallal, különböző húsokkal, zöldségekkel, gombával tálalnak. Kovács István, a világ számos országában dolgozó séf 2019 májusában, a Mister Sushi étterem megnyitásával arra vállalkozott, hogy megmutassa számunkra az autentikus japán, fúziós ázsiai és sushi ételek változatos különlegességeit, új színnel gazdagítva az egri gasztronómia palettáját.

- Miért pont a sushira esett a választás, és miért Egert választotta étterme helyszínéül?
-Korábban éveken át dolgoztam különböző hajókon, így nagyon sokféle nemzet különleges ételeit ízlelhettem, főzhettem meg. Bár a sushitól eredetileg én is idegenkedtem, de minél többfélét kóstoltam a különböző éttermekben, annál jobban megszerettem. Úgy gondoltam, hamburgert, gulyáslevest, vagy pizzát már nagyon sok helyen kínálnak, a sushi viszont még kuriózum lehet nemcsak a városban, hanem a régióban is, gazdagítva ezzel az itteni gasztronómiai kínálatot. Jászberényi születésű vagyok, de a fiam akkor Egerben tanult szakácsként, és mindkettőnket elvarázsolt a város. Azt is tapasztaltam, hogy a fiatalok és a középkorúak ma nagyon nyitottak az új ízek iránt, a gasztronómia területén is ki mernek lépni a komfortzónájukból, így ez szintén bátorítást adott. Amikor az éttermet megálmodtam, még nem igazán tudtam, milyen stílusút szeretnék, de az arculat kialakításában segített egy dizájnstúdió, és a végeredmény még az én elvárásaimat is felülmúlta. Egyszerre tradicionális, ugyanakkor modern és letisztult lett a Mister Sushi.

- Mi jellemzi az ételkínálatot?
- A nyitás előtt két évvel kezdtem el tervezgetni az éttermet, és már akkor átgondoltam, milyen ételeket fogunk majd kínálni. Kétféle ízvilágú sushi népszerű ma a nagyvilágban: az ázsiai és az amerikai. Én inkább az utóbbit követem, mert úgy gondolom, ez közelebb áll a magyar ízekhez. A hagyományos sushi tekercseket kínáljuk például lazaccal, tonhallal, marha- vagy csirkehússal, gombával, zöldségekkel, vagy éppen libamájjal. Vegetáriánus és vegán ételeket is találnak nálunk a vendégeink. Közkedvelt ételünk a torikatsu és a tonkatsu, mely nem más, mint a japán rántott hús. A torikatsu panko morzsában, vagyis japán zsemlemorzsában sült csirkemellfilé zöldséges japán BBQ szósszal, salátával, rizzsel tálalva, a tonkatsu ugyanez, csak sertéshússal. Ezeket nagyon szeretik a vendégeink, hiszen közel állnak az ízvilágunkhoz. De emellett kínálunk például különleges leveseket, és pirított rizzsel, pirított tésztával készült ételeket is. Mindkettőt készítjük marha- vagy csirkehússal, hallal, vagy zöldségekkel. A pirított tészta japán tésztával készül, mely a spagettihez hasonlítható, csak kicsit vastagabb. A pirított rizs jázmin rizsből készül, és egy általunk kevert szójaszósszal ízesítjük. Ezekhez az ételekhez fokhagymás gyömbérrel és fűszerolajjal lepirítjuk a friss zöldségeket, hozzávalókat, erre tesszük rá a frissen főzött tésztát, vagy a főzés után kissé pihentetett rizst, majd az ízletes szószt. Ezeket még összepirítjuk, és friss korianderrel, babcsírával tálaljuk. Főételeink között minden hónapban kínálunk valami új különlegességet, amely, ha népszerű, végleg rákerül az étlapunkra. Az ételek elkészítésének alapjait egyébként egy Budapesten élő japán kollégától sajátítottam el. Tőle tanultam a hozzávalók iránti tiszteletet, alázatot, és azt, hogyan bánjak az összetevőkkel. A hajókon végzett munkám során más ázsiai kollégáktól is tanultam, és autodidakta módon is fejlesztettem magam. Törekszünk arra, hogy friss, minőségi, tradicionális ázsiai alapanyagokkal dolgozzunk, de a hazai zöldségekből, húsokból is csak prémiumot választunk.

- Sokak számára vonzóak a különleges ázsiai levesek. Önöknél milyen leveseket lehet megkóstolni? 
- Nagyon gazdag, ízletes és egészséges a ramen levesünk, amely a japánoknál egyfajta egytálétel, és körülbelül 10 órán át készül. Ebben párolt marhahátszín, sült csirkemell, vagy sült sertéshús található, tészta, bordáskel, más néven bok choy, tojás, mungóbabcsíra, zöldhagyma, friss koriander. Igen népszerű a Japánban tradicionális ételnek számító miso levesünk is, melynek alapja a szárított, füstölt halpehely és alga, valamint a miso paszta, ez a finom szójababpüré, melyet a japán gasztronómia pácokhoz, öntetekhez, szószokhoz, sőt főételekhez is használ. Ezt a levest a klasszikus módon zöldhagymával és tofuval tálaljuk. Nem hasonlít az európiai ízvilághoz, különlegessége miatt mégis nagyon szeretik. A tom yum leves egy Thaiföldről származó csípős-savanyú különlegesség, mely kellemesen citrusos, gyömbéres, és kérhető zöldséggel, vagy épp csirkével is. Megkóstolható nálunk a kínai gasztronómia finomsága, a wonton leves is, melyet hússal töltött tésztabatyukkal kínálunk.

- Mit tapasztaltak, mely étel a vendégek kedvence?
- Az, amelyik a mi kedvencünk is: a Mister sült tekercs. Ez a különleges étel tonhallal, avokádóval, ropogós salátával, krémsajttal, zöldhagymával, majonézzel, teriyaki szósszal készül, tempurában, vagyis mennyei, ropogós bundában sütve. Nem túlzás, ha azt állítom, hogy aki megkóstolja, az a rabjává válik.

- Nem sokkal a járvány megjelenése előtt kezdte meg működését az étterem. Hogyan sikerült átvészelni ezt a nehéz időszakot?
- Mire megismertek volna minket a vendégek, megjelent a járvány. A szigorítások, bezárások minket is rosszul érintettek. Változtatásra kényszerültünk, hogy ne kelljen a kollégákat elküldeni, az étterem működését felfüggeszteni. Minden kollégámat szerettem volna ugyanolyan feltételekkel megtartani, mint korábban, így az ételek házhoz szállítására fektettük a hangsúlyt, és nyitottunk más települések felé is. Törekvésünket, kitartó munkánkat, a nehéz helyzetben való helytállásunkat ismerték el 2021. november 27-én, a VOSZ Heves megye Prima Díj odaítélésekor Megyei Év Vállalkozója díjazásban részesültünk. Büszke vagyok arra is, hogy csapatom többsége nyitás óta nálunk dolgozik. Mi itt egy kis közösségként élünk, megünnepeljük egymás születésnapját, sokat beszélgetünk. Igazi csapatmunka folyik nálunk, és hiszek abban, hogy kollégáim is magukénak érzik az éttermet.

- Talán ez az áldozatos munka és a minőségre törekvés adta azt, hogy az eltelt három év alatt a Mister Sushi Eger egyik kedvenc étterme lett. Mi mindennek köszönhető még ez a siker?
- Ennek több összetevője van. Egyrészt a minőségi alapanyagokból kínált ételkülönlegességekre nyitottak az igényes fogyasztók, és az ázsiai ételeknek is egyre nagyobb a népszerűsége. Az emberek kíváncsiak arra, hogy egy távoli ország gasztrokultúrája milyen sokszínű ételeket, különleges ízeket kínál, és ennek megkóstolásához ma már nem kell elutazniuk, itt, helyben megtehetik. A nálunk fogyasztható ételek ráadásul rendkívül egészségesek is, és a mai kor embere számára ez egy nagyon fontos szempont. Nem mindegy, milyen alapanyagokat veszünk magunkhoz, nem mindegy, mennyire tápláló, ugyanakkor minőségi ételeket fogyasztunk. Talán sokan nem tudják, de az ázsiai konyha fűszerei gyógynövények is, így nemcsak ízletesek, hanem rendkívül egészségesek is. Mivel ételeink friss, prémium kategóriájú alapanyagokból készülnek - melyeket többnyire én magam választok ki –, arra törekszünk, hogy ezeket ne főzzük túl, őrizzük meg a bennük rejlő értékes vitaminokat, ásványi anyagokat. A hal hetente kétszer érkezik jégben hűtve, hiszen ennek frissessége is kiemelten fontos számunkra. A nyers hal, melytől sokan ódzkodnak, kiváló egészségforrás, hiszen magas a tápértéke, fehérjetartalma. A tonhal például annyira puha, hogy szinte krémként nyomható szét, de ha sütnénk, szárazzá válna, és elveszítené a tápértékét. A magas színvonalra nemcsak az ételek tekintetében fordítunk nagy hangsúlyt, hanem a tálalásnál, felszolgálásnál is, és ha valaki igazán minőségre vágyik, és szeretné megajándékozni néha magát és szeretteit egy nálunk töltött estével, az tudja, hogy nálunk ezt a magas színvonalat megkapja, ráadásul olyan gasztroélményhez jutva, amelyet máshol nem tapasztalhat meg. Az ételek mellé pedig különleges japán sört kínálunk, melynek választékát folyamatosan bővítjük. Szerencsésnek érzem magam, hiszen egy csodálatos helyszínen található az étterem, japán cseresznyefák szomszédságában, mely minden évszakban, de főképp ilyenkor tavasszal gyönyörű környezetet nyújt. Nyári estéken hangulatos világítással, gyertyákkal, fáklyákkal fogadjuk a vendégeket a teraszon, hiszen azt szeretnénk, ha nemcsak az ételekért, hanem a hangulatért is jönnének hozzánk. Valljuk, hogy ha igazán jók akarunk lenni, akkor profinak és igényesnek is kell lennünk. A vendég elégedettsége mindennél fontosabb. Kollégáim számára a pedig a vendég a legfontosabb, és ezt szerintem érzik az ideérkezők is. Egyre nagyobb a rajongótáborunk, egyre több a törzsvendégünk, akik vissza-visszatérnek. A minőség folyamatos fenntartása az ő megtartásuk garanciája is. Úgy gondolom, talán az itt felsoroltak együtt vezettek oda, hogy az említett nehézségek ellenére nemcsak hogy fent tudtunk maradni, de egyre népszerűbbé is váltunk. És ennek az odafigyelésnek, minőségorientált törekvésünknek az eredménye talán az is, hogy Mediaworks által meghirdetett kedvenc Heves megyei törzshely szavazáson megyeszékhely kategóriában a Mister Sushi az első helyezést érte el. Ez fantasztikus visszacsatolás számunkra.

- Fontos az önök számára a virtuális megjelenés is, a felhasználóbarát, ízléses honlap, és az állandó aktivitás a közösségi oldalakon. 
- Igen, kiemelt figyelmet fordítunk az online megjelenésre, aktívan használjuk a közösségi oldalainkat. Ez nemcsak a fiatalok miatt fontos, hiszen ma már minden generáció használja. Ezeken keresztül hatékonyan meg tudjuk szólítani a vendégeket, akciókkal, a hónap ajánlatával, és egyéb információkkal, mely segítheti a vendégeket az étel kiválasztásában is.

- A hét minden napján meg lehet kóstolni ezeket a finom ételkülönlegességeket?
- Természetesen, hiszen hétfőtől vasárnapig, 11 órától este 9 óráig várjuk szeretettel vendégeinket éttermünkben, a Csákány utca 1. szám alatt, az Bitskey Uszodával szemben. 
 

Címkék#hirdetés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában