Hirdetés

2023.10.16. 00:00

Eger és az egri vár 1704

Időszaki kiállítás Ferdinand von Zinzendorf gróf egri várparancsnok rajzaiból.

Heol.hu

Forrás: MW

2016-ban Bécsben, a Kriegsarchivban, majd 2019-ben Prágában a Cseh Nemzeti Könyvtárban az egri várat ábrázoló tollrajzok kerültek elő. A rajzokat Ferdinand Zinzendorf gróf, az egri vár császári helyőrségének parancsnoka készítette, aki az 1703-1705-ös kuruc ostromról írt naplóját illusztrálta velük. Az ostromzár csatározásainak megörökítéséhez a gróf csaknem teljes körképet rajzolt a vár építményeiről, Eger városáról és a környező vidékről.

A képek páratlan történeti értéküket két dolognak köszönhetik. Egyrészt jelenleg ezek a rajzok a vár és a város legrégebbi hiteles ábrázolásai, hiszen tudjuk, hogy készítőjük jelen volt, és a tényleges látványt vetette papírra. Másrészt, bár vártervek, alaprajzok maradtak meg a XVI. századból is, de ezekből semmit sem tudtunk meg a vár megjelenéséről, képéről. Ferdinand Zinzendorf rajzai viszont arról árulkodnak, hogy az egri erőd a ma láthatóaknál helyenként akár 2-3 méterrel is magasabb, szépen rakott bástyákkal, korszerűen kiépített lőrésekkel, őrtornyokkal rendelkezett. A várkapitány munkájának gyakorlati értéke is van, hiszen a Zárkándy-bástya helyreállításához a tervezők már felhasználták ábrázolásait.

Hasonlóan érdekes és fontos adatokat őriztek meg a rajzok Eger városáról. Megismerhetjük belőlük a mára eltűnt városfal nyomvonalát, a bástyák, kapuk helyét, kiépítettségét. Láthatjuk az akkor még álló, vagy romos templomokat, amik mellett ekkor még nem kevesebb, mint öt minaret is volt a városban. De a kapitány megörökítette a város északi részének utcaszerkezetét is, megjelölve azokat a negyedeket, amik áldozatául estek az ostromnak. A természeti környezetről is sokat megtudunk. A várost övező dombok meglepően kopárak, fák, bozótosok, vagy szőlők csak elszórtan vannak a település körül. Ezért is olyan meglepő, hogy a városon belül viszont még kiterjedt erdős területek láthatók.

A Zinzendorf parancsnok rajzain megörökített dolgok némelyike mind a mai napig megtalálható Eger városképében, mások viszont nyomtalanul eltűntek. A rajzok további felfedezésre váró izgalmas részleteivel a 2023 október 16-án, a Gárdonyi Géza téren megnyíló időszaki kiállításon ismerkedhetnek meg a látogatók.

További részletek: https://www.egrivar.hu/hu/kiallitasok-22/vandorkiallitas-244/eger-es-az-egri-var-1704-247

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában