Hallgassa élőben!
Fotó: Shutterstock

Így fizethet egyszerűen és biztonságosan az interneten

Az internetes fizetések bankkártyával sok embernél egészen mostanáig tabunak számítottak. A koronavírus-járvány azonban ledöntötte az ezzel kapcsolatos félelmeket, és a karantén alatt rekordszámú ügyfél próbálta ki a vásárlást webshopokban, megbizonyosodva arról, hogy az online bankkártyás fizetés ma már egy biztonságos számlakiegyenlítési módszer. A biztonság mai szintje már lehetővé teszi, hogy forradalmasítsuk az internetes vásárlásainkat.

Sokat fordult a kocka azóta, ahogy az internet hajnalán a távoli fizetések kiegyenlítésére bankkártyát használtunk az interneten. Egyes csalók más weboldalakhoz megtévesztő felületen kopasztották le az ügyfeleket, akik akkor még nem voltak annyira tudatosak az adathalászat ellen, mint manapság, és a böngészők sem gátolták ezeket a műveleteket. Sokkal biztonságosabb volt a bankkártyával inkább a boltokban fizetni, hiszen ott a legtöbbször legalább PIN kódot kértek a vásárláshoz, míg egy földön megtalált – esetleg ellopott – bankkártyán szereplő pár adattal már vásárolhattunk is az interneten anélkül, hogy a kártya eredeti birtokosa tudott volna róla.

EZ AZONBAN MÁR NAGYON RÉGEN A MÚLTÉ.

A 2010-es években szárba szökkenő internetes csalások ellen a pénzügyi szektor eléggé felvértezte az ügyfeleket – és saját magát is -, így ma már szinte semmit sem lehet kezdeni egy megtalált vagy ellopott kártyával az internetes webáruházakban.

Többszintű védelem

Valószínűleg kevesen tudják, hogy a bankkártya használatának legelső védelmi szintje, az SMS értesítés tranzakcióról, egy magyar találmány. A Budapest Bank még a kilencvenes években kínálta először ezt a szolgáltatást, alapvetően kényelmi, kiegészítő szolgáltatásként, de nagyon hamar rájöttek, hogy ez a kártyahasználat biztonságát is növeli, így aztán ez a módszer teljesen elterjedt hazánkban a következő években. A beállításnak megfelelő minden tranzakcióról csipog a mobil üzenetjelzője, de ma már ezeket díjmentesen szállítják a különféle banki mobilapplikációk iSMS-ként is, azaz mobil értesítésként (push üzenetként).

Ez azonban még nem véd a csalások ellen, csupán tájékoztat, lehetővé téve, hogy a bankkártya birtokosa felhívja a bankot és letilthassa a bankkártyáját, ha ismeretlen tranzakciót talál.

Szintén kezdettől fogva létezik az a megoldás, amely ugyancsak nem véd a csalások ellen, de segít azok kivédésében. Ez a bankkártya használathoz tartozó napi limit, melyet optimális értéken tartva megakadályozható egy nagyobb csalás elkövetése a pénztárcánk terhére. Erre a megoldásra kifejezetten csak interneten használható kártyák is elterjedtek. Bár ilyenek még ma is kaphatók, a banki innováció fejlődésével ez nagyrészt okafogyottá vált, hiszen a banki szolgáltatások ma már bármilyen kártyát meg tudnak védeni a tolvajok megcsapolása ellen.

Aki hajlandó az átlagosnál többet tenni a pénze biztonságáért, az ma már a banki mobilapplikáción keresztül is bármikor szabadon állíthatja ezeket a limiteket, így akár a tranzakció előtt közvetlenül felemelheti a limitet, utána pedig visszazárhatja.

ENNEK EGY FINOMÍTOTT VÁLTOZATA A BANKKÁRTYA LOCKOLÁSA, AZAZ INGYENES LEZÁRÁSA BÁRMINEMŰ HASZNÁLAT ELŐL.

Több bank nyújt ilyen szolgáltatást is, ebben az esetben a kártyát elegendő feléleszteni közvetlenül a tranzakció előtt, majd – beállítástól függően – az akár egy beállított rövid idő elteltével magától is visszaállhat alvó állapotba.

A kártyabirtokos pénze védelmének csúcsmegoldása már ma is sok banknál létezik, de hamarosan mindenhol megkerülhetetlen lesz.

EZ MASTERCARD IDENTITY CHECK NÉVRE HALLGATÓ SZOLGÁLTATÁS.

Ezzel – Magyarországon és az Európai Unióban – egyetlen webáruházban sem tudunk majd fizetni egy alkalmi, a fizetés folyamatába épített közbenső kód nélkül, mely leggyakrabban SMS-ben vagy push üzenet formájában érkezik a mobiltelefonunkra. Ha ezt nem, vagy hibásan adjuk meg, akkor a bankkártyánkat akkor sem terhelik meg egyetlen fillérrel sem, ha egyébként a kártya érvényes és annak minden adatát pontosan adtuk meg.

A biztonsággal kapcsolatos aggályainkat elfelejthetjük tehát, és szintet léphetünk a kényelmes internetes bevásárlások felé, legalábbis ami a fizetést érinti.

Az új fizetési élmény az egygombos fizetéssel jön el

Ki ne találkozott volna már azzal a szituációval, hogy gyorsan szeretett volna fizetni az interneten, de ehhez kártyaadatokat kértek tőle, ráadásul nem is egyet. A kártyaszám és a név mellett a kártya lejárati dátumát és a háromjegyű biztonsági kódot is meg kell adni, mely általában a bankkártya hátulján szerepel.

Ehhez elő kell venni a pénztárcánkat, ami nem minden élethelyzetben ideális megoldás – például utazás közben, vagy kis képernyőméretű telefon esetében -, nem is beszélve azokról a helyzetekről, amikor a pénztárcánkat nem is visszük magunkkal, csak a mobilunkat.

FŐLEG BOSSZANTÓ EZ, HA AZ ADOTT WEBÁRUHÁZBAN MÁR TÖRZSVÁSÁRLÓK VAGY LEGALÁBBIS VISSZATÉRŐ VÁSÁRLÓK VAGYUNK ÉS SZÁMTALANSZOR MEGADTUK MÁR A FIZETÉSI ADATAINKAT.

Már Magyarországról is elérhető több olyan szolgáltató, amelynél elmenthetjük a bankkártya adatainkat, hogy aztán arra csak egyetlen biztonsági kód vagy jelszó megadásával hivatkozhassunk. Ezt jelenleg csak akkor választhatja a vásárló, ha a webáruház felkínálja ezt a szolgáltatást, és akkor is csak azt a kártyaadat tároló szolgáltatót választhatja, akivel a webáruház megállapodott erről, célszerű tehát ezekbe párhuzamosan is beregisztrálni.

Egyes szolgáltatások – ilyen például PayPal – nem csak a kártyaadatokat, de a webáruházban kitöltendő összes adatunkat, így név, postázási cím, számlázási cím is képes eltárolni, ami még nagyobb kényelmet nyújt a webáruházas vásárlások során.

Régebben sok hír szólt arról, hogy ezeket a bankkártya adatokból felépített adatbázisokat feltörték és eltulajdonították. Ezek azonban kereskedőknél, nem feltétlenül a legkorszerűbb védelmi rendszerekkel tárolták.

A HAZÁNKBAN ÉS EURÓPÁBAN ALKALMAZOTT MAI MEGOLDÁSOK ESETÉBEN AZONBAN EZEKNEK AZ ÉRZÉKENY ADATOKNAK A TÁROLÁSÁT KIZÁRÓLAG MAGAS SZINTŰ VÉDELMI RENDSZERT ALKALMAZÓ PÉNZÜGYI SZOLGÁLTATÓ VÉGEZHETI EL, KERESKEDŐ ALAPESETBEN NEM

– kivéve, ha ugyanolyan szintű erős internetes biztonságot épít fel, mint egy pénzügyi szolgáltató. Így, ha kártyadatainkat el is tároltatjuk, arra általában nem a kereskedő felületén kerül sor, a kereskedő a bankkártya adatokat nem is ismerheti meg. A kártyaadataink ezáltal teljes biztonságban vannak, főleg, hogy ezeket még visszafejthetetlenül titkosítják is, sőt, az úgynevezett tokenes megoldással ráadásul nem is a kártyaadatokat tárolják a telefonunkban, csak egy annak felismeréséhez szükséges kódsort, amivel semmire sem megy az, aki mégis feltörné az eszközünket.

A bankkártya elmentése és az ezzel a kártyával történő egygombos fizetés az interneten tehát egy teljesen biztonságos fizetési mód, hiszen a tárolást követően már nem szükséges rendszeresen megadni érzékeny pénzügyi adatokat.

Ez persze nem csak a biztonság, de a kényelem oldalán is nagyon hasznos,

MIKÖZBEN EGYIK SZEMPONTBÓL SEM KELL SEMMILYEN KOMPROMISSZUMOT KÖTNI A BIZTONSÁG TERÉN.

Az egygombos fizetéssel a webáruházak fizetési folyamatában elegendő csupán néhány kattintással, jelszó megadással vagy ujjlenyomat-azonosítással betöltenünk a kártyaadatokat a pénzügyi szolgáltató biztonságos kommunikációt jelentő, SSL protokollal titkosított weboldalán (erre a https:// kezdetű webcím utal a sima http:// helyett), és máris leadtuk a sikeresen kifizetett megrendelésünket a webáruház üzemeltetőjének.

Ezzel az igen kritikus fizetési folyamat sokkal gyorsabb, egyszerűbb és biztonságosabb is, így a fizetési aggodalmak helyett a teljes figyelmünket a webáruházak kínálatára fordíthatjuk, a sok esetben drágább utánvételes készpénzfizetést pedig elfelejthetjük.

Több olyan szolgáltató is van, ahol az előfizetésünket is kezelhetjük így, ilyenek például a Netflix, az HBO Go, Máv-Start, vagy a Spotify. Ezeknél a szolgáltató indítja el a fizetési folyamatot, az előfizetőnek nincs vele már teendője, ha előtte egyszer már jóváhagyta azt.

Az egygombos fizetés a jövőben egyre inkább általánossá válik majd a webáruházakban, ezért ha olyat látunk, hogy a bankkártyánk adatai elmenthetők egy későbbi, visszatérő fizetéshez, akkor érdemes élni ezzel. Ez ugyanis jelentősen leegyszerűsíti a fizetési folyamatot, hiszen nem kell minden vásárlás alkalmával újra és újra megadni az érzékeny pénzügyi adatainkat.

A cikk megjelenését támogatta a Mastercard.

(Forrás: Origo)

Hozzászólások

még vannak titkok
Remek állapotban lévő kövület segíthet megismerni az őshüllők szaporodását
Labdarúgó NB I / 4 órája
Közel négy év után kapott ki otthon a Ferencváros
Az éllovas Ferencváros hazai pályán 1-0-s vereséget szenvedett a sereghajtó Diósgyőrtől.
Gyász
Mély megrendüléssel és fájó szívvel tudtjuk, hogy felejthetetlen Édesanyánk TÓTH SÁNDORNÉ szül.Tamasi Anna életének 99. évében 2021. január 17-én elhunyt. Temetése az egri Kisasszony temetőben 2021. január 22-én 9.30 órakor lesz. Előtte gyászmise 9 órakor. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy drága édesanyánk, szeretett nagymamánk, unokatestvérem, rokonunk, barátunk özv. SZENTESI LÁSZLÓNÉ szül. Müller Ildikó tanárnő tragikus hirtelenséggel jött betegség után életének 79. évében, 2021. január 11-én örökre elaludt. Temetése 2021. január 26-án, kedden 14.30 órakor lesz az egri Rozália temetőben. A temetést megelőzően, 14 órától gyászmisét tartunk a temető kápolnájában. Gyászolják lányai, unokái, rokonai és barátai.
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik özv. SZAKÁL ISTVÁNNÉ temetési szertartásán részt vettek és fájdalmunkban osztoztak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy SZAMOSI GÁBORNÉ szül. Nagy Mária tanárnő életének 88. évében elhunyt. Temetése az egri Hatvani temetőben 2021. január 21-én 14.30 órakor lesz. Előtte a temető kápolnájában engesztelő gyászmisét tartunk. A gyászoló család
Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Korózs Frigyes (a Felső Magyarországi Vendéglátó Vállalat nyugdíjasa) életének 89. évében 2021. január 11. napján örök nyugalomra tért. Temetését az egri Hatvani temetőben január 22-én pénteken 11 órakor tartjuk. (gyászmise 10:30 kor a temető kápolnájában) Lánya, veje, unokái, dédunokái.
Fájdalommal tudatjuk, hogy Édesapánk Dr. Juhász Lajos a Heves Megyei Bíróság nyugalmazott tanácselnöke, nyugalmazott bírósági főtanácsos életének 101. évében elhunyt. Temetése 2021. január 20.-án 11 órakor az egri Hatvani temetőben lesz. A gyászoló család
Megtört szívvel tudatom, hogy drága Édesanyám, aki annyit dolgozott értünk: Szökő Miklósné (Molnár Erzsébet) a Kék Ibolya Honvéd Népdalkör alapító tagja, az Egri Csillagok Népdalkör tagja, életének 89. évében, 2021. január 08-án örökre megpihent. Rövid búcsúztatása 2021. január 22 -én 14 óra 30 perckor az egri Kisasszony temetőben lesz, előtte 14 órától a temető kápolnájában engesztelő gyászmisét tartunk. Gyászolja szerető lánya, drága unokái, dédunokái, menye és veje.
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy özv. CZEGLÉDY OTTÓNÉ életének 77. évében 2021. január 3-án váratlanul elhunyt. Temetése 2021. január 22-én, 14 órakor lesz az egri Hatvani temetőben. Gyászolja lánya, fia és családja " Váratlanul ért halálod, Búcsú nélkül mentél el, Aludd szép örök álmod, Soha nem felejtünk el."
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik MACSINKA RÓBERT ISTVÁN temetési szertartásán részt vettek és mély fájdalmunkban osztoztak. A gyászoló család
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik DR. PATKÓ GYÖRGY fizikus, főiskolai tanár temetésén részt vettek. Köszönjük a sok szép koszorút, virágot, az együtt érző, megható szavakat és üzeneteket, amelyekkel bánatunkban osztoztak, szomorúságunkat enyhítették. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MAGYAR SÁNDORNÉ szül. Tóth Erzsébet életének 82. évében elhunyt. Temetése az egri Hatvani temetőben 2021. január 21-én, 10 órakor lesz. A gyászoló család
Köszönetet mondunk mindazoknak, akik felejthetetlen halottunk VÁRADI FERENC nyugállományú őrnagy temetésén megjelentek. Részvételükkel, virágaikkal fájdalmunkat enyhíteni igyekeztek. Külön köszönet a Heves Megyei Hadkiegészítő Parancsnokságnak. Gyászoló Család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, tisztelték és szerették, hogy özv. SZAKÁL ISTVÁNNÉ szül. Lezancsek Ilona életének 82. évében rövid szenvedés után csendesen elhunyt. Temetése 2021. január 18-án, 12 órakor az egri Kisasszony temetőben lesz. Előtte a temető kápolnájában 11.30 órakor engesztelő gyászmisét tartunk. A gyászoló család
Mély megrendüléssel és fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HIDY LÁSZLÓ 2021. január 1-jén 63. életévében itt hagyott bennünket. Emlékét szívünkben őrizzük.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy BESZEDA ISTVÁN, életének 71. évében 2020. december 25-én, méltósággal viselt, súlyos betegség következtében elhunyt. Temetése 2021. január 22-én 13 órakor lesz Miskolcon a Deszka Temetőben. Kérjük, hogy a korlátozásokra tekintettel mindazok, akik tisztelték és szerették otthonukban gyújtsanak érte egy gyertyát. A Magyar Könyvvizsgálói Kamara saját halottjának tekinti. Köszönjük, hogy gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
Ifj. Bozsik Árpád az angyalok közt ünnepli a 45. születésnapját. „Szívűnkben Örökké él”
Mély megrendüléssel, fájó szívvel tudatjuk, hogy a drága férj, édesapa, nagypapa, rokon és barát MACSINKA RÓBERT ISTVÁN 2021. január 7-én életének 78. évében eltávozott közülük. Temetése a felsőtárkányi temetőben 2021. januar 13-án délelőtt 10 órakor lesz. És a temetés után 11 órakor gyaszmise lesz a felsőtárkányi templomban. Gyászoló felesége, gyermekei, unokái
Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy CSETNEKI JÁNOSNÉ szül. Pápista Klára életének 89. évében hosszú betegség után elhunyt. Temetése 2021. január 15-én, 14 órakor lesz a gyöngyösi felsővárosi urnatemetőben. Gyászolja testvére Laci, unokái János és Csaba
Mély megrendüléssel, fájó szívvel tudatjuk,hogy drága férj, édesapa, nagypapa, rokon és barát NAGY SÁNDOR a Pétervásárai Mezőgazdasági Szakképző Iskola volt oktatója, mindenki Sanyi bácsija 2021. január 1-jén, életének 81. évében eltávozott közülünk. Temetéséről később intézkedünk. Gyászoló felesége, fia, menye, testvérei és unokái
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették hogy Édesanyánk özv. Szerencsi Józsefné 88. éves korában 2021. január 4.-én váratlanul elhunyt. Temetése 2021. január 13.-án, 14.30 órakor a Novaji temetőben lesz. Előtte 14.00 órakor szentmise. A gyászoló család
elképesztő eredmény / 5 órája
Rájuk sem lehet ismerni! Emilio 80, Tina 25 kilót fogyott – ez volt a módszerük
KÉZILABDA / 6 órája
Továbbjutott a Gyöngyös a Ligakupában
Tóth Balázs
nehéz döntések / 6 órája
Szívszorító, ez lehet a sorsa a tinilánynak, akinek meghalt a családja a győri horrorbalesetben
grapefruitmag-kivonat / 7 órája
Áldoktori címmel erősíti a vitatott étrend-kiegészítőket egy egerszalóki vállalkozó
Tóth Balázs
ne dőljön be! / 8 órája
Olyan szert hirdetnek Hevesi Kriszta nevével, ami akár életveszélyes is lehet
Járvány / 8 órája
Engedélyezték a magyar hatóságok az AstraZeneca- és a Szputnyik V koronavírus-vakcinát