Vállalkozások

2021.08.13. 11:00

Átlagos cégmozgás volt júniusban megyénkben

T. B.

Még több az új cég, mint a megszűnő, de az alapítások csökkenésével és a törlések növekedésével lassul a cégek számának emelkedése, közölte az Opten.

Idén júniusban 1538 cégtörlést tett közzé a cégbíróság, ami 12 százalékos emelkedés májushoz képest, ám feleannyi, mint a járvány kezdete előtt volt. Az alapítások száma továbbra is magas, júniusban 2631 ilyet tettek közzé, ami alacsonyabb a korábbi hónapok magas számainál, de a korábbi évekhez képest így is átlag fölötti. Egy hónap alatt 965 társas vállalkozás szűnt meg végelszámolással. A felszámolások száma csökkent, az áprilisi, májusi hatszáz fölötti értékek után 379 ilyen eljárás indult.

Az Opten cégfluktuációs indexe – ez a törölt és alapított cégek száma viszonyítva az időszak elején rendben működőkéhez – júniusi értéke átlagosan 9–10 százalék körül mozgott. A legalacsonyabb Zala, Vas és Tolna megyékben, a legmagasabb Budapesten és Szabolcsban volt. Heves megye átlagos volt 47 cégalapítással, 29 megszüntetéssel és 16 újonnan indult felszámolással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!