Rövidhírek

2021.08.15. 19:00

Dicséret illeti a bükkszéki életmentőt

B. M.

Nyári szabadságát töltötte családjával a fehérvári buszsofőr. Gyönyörű helyeken jártak, kirándultak, várakban és erdei utakon sétáltak: felfedezték Magyarország egyik tájegységének szépségeit. Az üdülés egyik napján egy strandon voltak. A napfürdőzés után épp vízbe készültek, amikor századmagukkal egyetlen pillanat alatt egy élet megmentésének szem- és fültanúivá váltak.

Az úszómester nagyon hosszú és váltakozó hangszínű sípolása élesen hasított bele a levegőbe, amelyre a fürdő teljes közönsége – kivétel nélkül, mindenki – felkapta a fejét. A sípolást velőtrázó sikoltások követték, amikor a parton lévő más hozzátartozók is észrevették, ami történt: a medencéből egy férfi rohant kifelé, kezében egy vékonyka kisfiúval. Ekkor sok strandoló átölelte a legkisebb és a kisebb gyerekeket, és háttal ültették őket a medencének, hogy ne láthassák a tragédia megrázó részleteit: a fiúcska elernyedt testét s lefelé lógó kicsi kezeit.

A fürdő népe elcsendesedett. Kinek-kinek a válla rázkódott, mások a fürdőlepedőiket kezdték hajtogatni és az azonnali távozás mellett döntöttek, de a legtöbben mégis a medence szélén zajló heroikus küzdelmet figyelték. A fürdőszemélyzet két-három tagja, a gyermek egy hozzátartozója és két idegen kezdte el az azonnali életmentést. Valaki mentőért telefonált. Az újraélesztést egy hölgy kezdte el, aztán másvalaki folytatta, megint más napernyőt tartott a mentést végzők feje fölé, védve őket.

Peregtek előbb a másodpercek, azután a percek. Egy idő után a fürdőzők körében halk morajlás futott végig. „Végre lélegzik. Veszi a levegőt. Nagyon gyenge. Instabil” – ilyeneket lehetett hallani. Aztán megint csend lett, és az életmentés kezdődött elölről.

A rendőrök és az első mentőautó érkezését követően hamarosan megjött az emelt szintű segítség is. Egy mentős a hátán egy hatalmas zöld táskával, egy másik pedig egy, az életfunkciókat mérő monitorral és más felszerelésekkel rohant a helyszín felé. Nem sokkal később mintha a hegy kezdett volna morajlani, s röviddel utána az égbolton egy mentőhelikopter tűnt fel. Két kört tett meg a fürdő körül a leszállás megfelelő helyszínét keresve, ám a terepviszonyok miatt végül távolabb szállt le.

Akkor, ott, a helyszínen, azt lehetett látni és megtudni – a lehető legjobb hírt –, hogy a kisgyermek újraélesztése sikeres volt, és a mentők kórházba vitték. S hogy mi történt utána, az három nap múlva adott megnyugvást az eseményeket átélő fürdőzőknek.

A megyei újság tudósítása alapján szinte a teljes magyar bulvármédián végigszáguldott a hír, hogy egy szabadnapos ápolónő élesztett újra sikeresen egy négyévest a strandon – a kisfiút stabil állapotban vitték kórházba, és azóta már haza is engedték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!