Sport

2009.01.23. 15:45

Mezei Richárd szerint támadásban kell javulni

Csoportjában harmadikként zárt, így egy ponttal jutott a horvátországi kézilabda világbajnokság középdöntőjébe a magyar férfi válogatott. Mezei Richárd, a Gyöngyösi Főiskolai KK szakmai tanácsadója a helyszínen gyűjtött tapasztalatokat.

Sike Károly

– Hogyan értékeli a válogatott eddigi teljesítményét?
– A helyszínen követtem figyelemmel a mieink három csoportmérkőzését, így testközelből tapasztalhattam az erőviszonyokat – válaszolt Mezei Richárd. – A szlovákok elleni összecsapás kivételével azt kaptam, amit vártam. Sajnos a találkozó végét könnyen vettük, buta hibákat vétettünk, és ezt kihasználta az ellenfél. Összességében a védekezésünkben kevesebb a kivetnivaló, a kapusteljesítményünk is jó, a támadójátékunkat érzem kissé haloványnak.

– A mieinkre több mérkőzésen is jellemző volt a hullámzó teljesítmény. Ez mivel magyarázható?
– A csereként pályára lépett játékosok zömében nem tudták azt a teljesítményt nyújtani, amit az első sor produkált. Ez nem túl biztató a folytatásra nézve, ugyanis ebben a felfokozott tempóban fontos, hogy a fáradókat legalább olyan hatékony ember pótolja. Ebből is fakadhat az olykor hullámzó teljesítmény.

– A középdöntők során már bravúrokra is szükség lesz.
– Dél-Koreát meg tudjuk verni. Az ázsiaiak rendkívül vehemensek, nem tudják az erejüket kellően beosztani, ezáltal hajlamosak elfáradni. A házigazda horvátok ellen azonban csoda lenne, ha győznénk. A svédek által képviselt kemény, északi stílus nem feltétlen fekszik a csapatnak, de nem szeretném temetni a srácokat. Van olyan jó válogatottunk, amelynek ha kijön a lépés, bármelyik gárdát képes megszorítani. Jelenleg a 6–7. helyezést tartom a leginkább reálisnak.

Hajdu János bízik az ötödik helyben

Hajdu János szövetségi kapitány még bízik az ötödik hely elérésében. A szakember reméli, hogy csapata a folytatásban legyőzi a svéd és a dél-koreai együttest, és így a zágrábi csoportban harmadik lesz, vagyis harcolhat majd az ötödik helyért. – Az olimpiai bajnok franciák ellen sok hibát követtünk el, és ezeket könyörtelenül kihasználták – fogalmazott az utolsó csoportmérkőzéssel kapcsolatban Hajdu. – A horvátok otthon szintén félelmetesek, ellenük nincs sok esélyünk, de a svédeket és a dél-koreaiakat jó játékkal legyőzhetjük a középdöntőben. A hibáinkból tanulni kell, jobban kell összpontosítani éles szituációkban, és akkor harcolhatunk az ötödik helyért, ami ebben a mezőnyben nagyszerű eredmény lenne.

– A szlovák válogatottban Michal Kopco személyében gyöngyösi játékost is figyelemmel követhetünk.
– Örömteli, hogy Michal hozzá tud tenni a csapata játékához. Az eredményesség tekintetében is hatékonynak mondható. A vehemenciáján kellene egy kicsit változtatni, nagyon akar, hatalmas szíve van, ám fejben összeszedettebb játékkal még hasznosabbá válhatna.

Az I. csoport állása (Zágráb)
1. Franciaország 4 (62:48)
2. Horvátország 4 (57:52)
3. Svédország 2 (57:55)
4. Magyarország 1 (46:51)
5. Szlovákia 1 (50:59)
6. Koreai Köztársaság 0 (51:58)

A középdöntő menetrendje
Szombat: Horvátország – Magyarország 20.30
Vasárnap: Svédország – Magyarország 16.30
Kedd: Magyarország – Koreai Köztársaság 16.30

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!