Sport

2009.02.10. 08:09

Elkezdődött az „aknaszedés” az Egri FC-nél

Tiszta viszonyok, rend, fegyelem, törvényesség. Hogy ezek mikor köszönnek vissza az Egri Futball Club Kft-nél? A befektetőjelölt képviselője szerint a gazdasági társaság a „taposóaknákat” még nem számolta fel. Szobonya Tamásék így felfüggesztették a tárgyalásokat.

Bódi Csaba

Egri Futball Club Kft. Az NB III-as megyeszékhelyi labdarúgó-csapatot működtető gazdasági társaság 2005-ben alakult, egy százalékos önkormányzati résszel, ám 2008 júliusa óta a város többségi tulajdonosként van jelen a Kft-ben. A szándék azóta nem titkolt: a polgármesteri hivatal szeretné, ha befektetők is szerepet vállalnának az EFC-ben.

Az eddig néven még nem nevezett Szobonya Tamás képviselte befektetőcsoport tavaly október óta áll kapcsolatban a városvezetéssel. „Folyamatosan zajlanak az egyeztetések” – hangzott a hivatalos álláspont, amikor a Kft. értékesítése szóba került. A személyes tárgyalások után az egyik legnagyobb hazai ingatlanfejlesztő cég első embere által vezetett érdeklődők írásban is megerősítették vételi szándékukat az Egri Futball Club Kft. 75 százalékos üzletrészének névértéken történő kivásárlására.
A másik szálat – elsősorban a Magyar Futball Akadémia kapcsán – a Budapest Honvéd FC-t működtető Hemingway Franchise Group Ltd. jelentette volna, ám ezek megbeszélések el sem jutottak a George F. Hemingway-ig.

A ''90-es években Recsken, majd tíz évvel később Egerben már tevékenykedett Szobonya Tamásék azonban kitartottak szándékuk mellett és a megállapodás létrejötte esetén vállalták volna, hogy:
– az EFC csapatai a legmagasabb szintű versenyeztetésben részesülnek
– két év alatt a felnőtt csapat minimum másodosztályban szerepel és ott tartósan, reményeik szerint – komolyabb célokért küzd
– az utánpótlás csapatoknál kialakítják és bevezetik az akadémiai képzést és azt működtetik is.

Cserébe persze kértek is volna a befektetők. Elsősorban lezárt üzleti mérleget a 2008-as évre vonatkozóan, tulajdonosi és könyvvizsgálói ellenjegyzéssel. A 2008. december 31-i állapot szerinti tartozások rendezését, a Kft. összes csapata felett teljes körű szakmai irányítást, a gazdasági társaság érvényben lévő kötelmeit meghatározó szerződések felülvizsgálatát és szükség szerint – akár egyoldalú – módosításának jogkörét. 

Mindezeken túlmenően igényelték, hogy:
– a város vállalja, hogy a EFC Kft-hez tartozó és ott versenyeztetett minden csapat a megyeszékhely tulajdonában lévő, az edzésekhez és mérkőzésekhez szükséges és nélkülözhetetlen infrastruktúrát, ingyenesen használhassa
– a város vállalja, hogy anyagi erejéhez mérten, a szükséges sport infrastrukturális fejlesztéseket anyagilag és erkölcsileg támogatja, azokhoz, mint tulajdonos, a kötelező egyeztetések után hozzájárul.

[caption id="" align="alignright" width="400"] Azt is mindenképpen tisztázni kell, hogy gazdasági társaságként milyen módon történik az amatőr státuszban lévők költségelszámolása. Fotó: Lénárt Márton.
[/caption] Szobonyáék kérték annak megfontolását, hogy a városi sportlétesítmények üzemeltetése az EFC Kft-hez kerüljön. Az önkormányzat részéről 2009. január 9-ig ígértek választ az ajánlatra, ám az nem érkezett meg, mint ahogy a január 29-i közgyűlés sem dönthetett az üzletrész eladásáról, mert annak előkészítése messze nem volt olyan stádiumban.
„Az üzletrész-adásvételre abban az esetben kerülhet sor, ha a jelenlegi gazda teljesíti korábbi vállalásait a játékosok felé. A futballisták egy részét már megkeresték más kluboktól, és félő, amennyiben hamarosan nem kapják meg elmaradt járandóságaikat, búcsút intenek az EFC-nek.” – írtunk, majd Orlóczki Tibor edző kijelentette, hogy a leendő befektetőkkel nem kíván együtt dolgozni. A labdarúgók nem álltak ki a Kazincbarcika elleni edzőmeccsre, mert a feléjük tett ígéreteket többszöri időpont módosítás után sem teljesítették.

Tiszta viszonyok, rend, fegyelem, törvényesség. Kisteleki István MLSZ elnök szavai vélhetően addigra már teljes mértékben eljutottak a tulajdonoshoz is. A 2008. november 1-jén az EFC élére kinevezett ügyvezető, dr. Holló István aztán megszabta az irányvonalat.
„Jogilag és pénzügyileg is rendet kell teremteni a gazdálkodásban.” – nyilatkozta az EVAT Zrt. gazdasági igazgatója. És, hogy miért nincsenek tiszta viszonyok?

Szobonya az első és második tárgyaláson felsorolta azokat – az általa „taposóaknának” nevezett és máshol is előforduló – problémákat, amelyek tapasztalatai alapján gondként jelentkezhetnek egy klubnál.
Ezek a következők:
– gazdasági társaságként milyen módon történik az amatőr státuszban lévők költségelszámolása
– a lejárt tartozások kérdésének rendezése
– adóügyek
– szerződések felülvizsgálata
– kifizetések dokumentálása.

Az „aknák felszedése” azóta elkezdődött, melynek során az önkormányzat igazából szembesülhetett azzal, hogy a korábbi tulajdonostól átvett vállalt kötelezettségei milyen terheket rónak a klubra. A lehetséges befektetőket azonban ez most nem igazán érdekli, felfüggesztették a tárgyalásokat. Megjelenésük arra jó volt, hogy felnyissák az illetékesek szemét a problémákra. Nem ijesztgetni jöttek, ám kiváltották a gondokkal való szembenézést. Ezért mindenképpen jár nekik a köszönet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!