Sport

2009.02.19. 17:12

Ferenczi Béla hosszabb távra tervez az Egri FC-nél

Ferenczi Béla személyében új tulajdonosa van az Egri Futball Club Kft-nek. A Salgótarján-Baglyasalja FC leköszönt elnöke hosszú távra tervez a hevesi megyeszékhelyen.

Bódi Csaba

Fellélegezhetnek az egri labdarúgásért aggódók: a ma aláírt megállapodás értelmében új tulajdonos érkezett az Egri FC-hez. A helyzet azért pikáns, mert Ferenczi Béla annak a Salgótarján-Baglyasalja FC-nek intett búcsút, melynek elnökeként – a Somosi SE-vel 2004-ben a megye II-ből indulva – csapatával az NB III. Mátra-csoportja őszi 2. helyéig jutott. Az i-re pontot az NB II-be jutás jelenthette volna, ám azt úgy érheti meg az SBFC, hogy Ferenczi Bélára legfeljebb támogatóként számíthat. A leköszönt vezető elképzelhető, hogy szponzorként még marad az egyletnél, mint ahogy azt az utánpótlás-nevelő központot is felakarja építeni Salgótarjánban, ami régóta dédelgetett vágya. Ezzel egyidejűleg az Egri FC-nél új korszak kezdődik a 38 éves vállalkozó vezetésével. Az persze több mint érdekes, hogy miért pont most, a bajnoki év felénél int búcsút szeretett klubjának az elnök. Ferenczi diplomatikus a témában.
– A tarjáni önkormányzattal nem jutottunk közös nevezőre a folytatást illetően – kezdi az EFC új tulajdonosa. – Másként képzeltük el a folytatást, így jobbnak láttam, ha lépek.

– Az ismert ténynek számított, hogy Egerben az önkormányzat befektetőkkel tárgyal. Az ön személye azonban csak az elmúlt napokban került képbe. Kinek vagy minek köszönhető ez?
László István megkeresésére kerültem kapcsolatba az EFC ügyvezetőjével, dr. Holló Istvánnal és Szeleczki János alpolgármesterrel. László Istvánnak ezúttal is köszönöm a közbenjárását, mert nélküle aligha ismertem volna meg azt a két urat, akik részéről nagyon kedvező fogadtatásra találtam.

A Somosi SE-től az NB III-as őszi ezüstéremig

A szerteágazó üzleti vállalkozásokat folytató Ferenczi Béla szinte a nulláról kezdve az építkezést a 2004–2005-ös bajnokság előtt vette át az elnöki teendőket a Somosi SE-nél. A határ menti település együttesével az első szezonban a 4. helyig jutott a Nógrád megyei II. osztályban, majd 2005–2006-ban az aranyérmet is kiérdemelte. A 2006–2007-es idény megyei I-es első helyezettjeként feljutott az NB III-ba, ahol már Salgótarján-Baglyasalja FC néven végzett a Mátra-csoport 9. helyén, míg a Magyar Kupában az országos főtábla 2. fordulójában a Vasas SC búcsúztatta (0–3) a tarjániakat. Az SBFC pillanatnyilag 2. helyen áll a tabellán öt ponttal lemaradva az éllovas Újpest FC II. mögött.
– Azt nyilván alaposan feltérképezte, hogy milyen helyzetben van az egri klub?
– Természetesen tájékozódtam, átnéztem a szükséges iratokat és több olyan személlyel is beszéltem, akik jól ismerik az Egri FC-t. Itt szeretném megköszönni Holló úr korrektségét és őszinteségét a klub helyzetével kapcsolatban, az ő személyisége, őszintesége sokat jelentett döntésem meghozásában. Fontos volt még, hogy Holló és Szeleczki úr részéről láttam azt az elszántságot, amely előrelendítheti az immár közös ügyünknek számító labdarúgást. Ismerve a honi futball állapotokat, bátram kijelenthetem, hogy sok csapat örülne, ha ilyen önkormányzat állna mögötte, hiszen Eger város vezetése az elmúlt szezonokban is betartotta ígéretét, és a gazdasági helyzethez képest szerintem maximálisan kiállt a helyi futball mellett.

– A felnőtt csapat ősszel szerzett 17 pontjával a 10. helyről várhatja a tavaszi folytatást. Orlóczki Tibor edző elköszönt, a játékosok többsége szintén, és az átigazolási időszak holnap lejár. A feladat adott...

Oláh Béla irányít vezetőedzőként

Edzőként az SBFC volt trénere, Oláh Béla irányítja a jövőben az Egri FC-t. Az Eger SE hajdani középpályásának segítője a Pétervásáráról távozó Baranyi Miklós lesz, akire játékos-edzőként számítanak. A 2. helyen álló tarjáni gárdából Szűcs Ádám, Novák János, Birincsik Dániel, Oláh Teofil, Jeferson, Sulcz Márió, Híves Balázs és Ajtai Róbert jön a hevesi megyeszékhelyre. A kapus Lázár Krisztián – Baranyihoz hasonlóan – Pétervásárán játszott az ősszel, míg a Debreceni VSC-nél tesztelt Valdomiro és Evaristo kölcsönben szerepel majd az EFC-ben. Az még nem tisztázott, hogy Kocsis Zoltán milyen minőségben kap feladatot, de az egykori technuikai vezetőre is bizonyosan számít Ferenczi Béla, aki a jövő hétfőn beszéli meg az utánpótlásra vonatkozó feladatokat a klub korosztályos csapatokat felkészítő edzőivel.
– A legfontosabb most, hogy a csapat megőrizze az NB III-as tagságot, ami nem egyszerű feladat, hisz'' három pontra vagyunk a kiesőzónától A célt a korábban Egerben futballozott Oláh Béla edző vezetésével teljesítheti a gárda, amely az SBFC-től érkező labdarúgókkal szinte teljesen kicserélődik. Tisztában vagyok vele, hogy sok munkára és rendezett körülményekre van szükség az előrelépéshez. Nagyon elszánt vagyok és bízom benne, hogy olyan segítőkre találok a városban, akik támogatják az elképzeléseimet. Tudom, hogy a felnőtt szintű egri futball feltámasztásában Keller József elévülhetetlen érdemeket szerzett, az ő szerepvállalása számomra is példaértékű, minden tiszteletem az övé és remélem elfogadja őszinte köszönetemet azért, hogy ma Egerben nem egy megye II-es csapatot, hanem a Nemzeti Bajnokság harmadik vonalában játszó klubot vehetek át.

– Ha már Keller Józsefet szóba hozta. Az Egri FC Kft-t 2005-ben létrehozó korábbi tulajdonos tervei között az NB II-es szint elérése szerepelt. Ön beéri az NB III-mal?
– Nyártól olyan csapatot szeretnék kialakítani, amely számára az NB II-es indulás lehetősége jövőre már realitást jelenthet. Amit eltervezek azt szeretem végig vinni, hangsúlyozva, hogy, amit eddig elértem, az 90 százalékban önerőből sikerült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!