Sport

2010.01.05. 12:59

Pál László sok jót kapott, de jöjjenek az újak

Nagyon sokat kaptam a sportágért dolgozó személyektől, de ennyi elég volt, jöjjenek az újak – mondja Pál László, a Heves Megyei Labdarúgó Szövetség távozó elnöke, aki 13 évig tevékenykedett a HELASZ-nál.

Bódi Csaba

– Kisteleki István MLSZ-elnök búcsúzik, és ön sem jelölteti magát újra? Van valami összefüggés?
– Semmi – válaszolja a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségi tagjaiként is tevékenykedő Pál László.
– Én már korábban eldöntöttem, hogy 2010-től nem folytatom, míg Kisteleki István decemberi bejelentése nagyon megdöbbentett, ugyanis előzőleg semmi jel nem utalt erre.

– A bundabotrány lehet a távozás hátterében vagy tud esetleg más indokot?
– Erre nem tudok választ adni. Azt viszont állítom, ha a bundagyanú bebizonyosodik, a folytatáson komolyan el kell gondolkodni. – Viszont már Pál László nélkül, holott az amatőrök számára fontos lenne, hogy a kiscsapatok érdekeit is kellő módon képviseljék. – No ez az, ami gondot jelent. A profi futball ugyanis ahogy korábban, úgy most is fontosabb az MLSZ-nél. Reformálni kellene a szervezeti felépítést, ám a megújulásra egyelőre nem látok sok esélyt.

[caption id="" align="alignleft" width="335"] Pál László öt évig vezette elnökként a megyei LSZ-t. FOTÓ: ÖTVÖS IMRE.
[/caption]

– Ön mit újított a HELASZ-nál?
– Kezdjük a pénzügyekkel. Az MLSZ-tagdíj öt év alatt nem változott. A nevezési díjak az országban nálunk a legalacsonyabbak, akad olyan, ahol háromszor ennyi kérnek. A sárga és piros lapok után eltekintettünk a pénzbüntetéstől, ami mintegy 1,5–2 millió forint lett volna évente. Nem kértünk pályahitelesítési díjat (600 ezer forint/év), miközben a sportszervezeteknek esztendőnként hozzávetőleg 3 millió forint értékben kaptak labdákat, felszereléseket, hálókat, rendezői mellényeket, szögletzászlókat, partjelző zászlókat és mentőládákat. A gazdálkodásunk a takarékosság figyelembevételével minden évben stabil, kiegyensúlyozott, a büdzsét 10 millió forintos többlettel adjuk át.

– Nem kis tétel, különösen, ha például a szolnokiakat nézzük, ahol az elmúlt években több milliós tartozást halmozott fel az ottani szövetség. De folytassuk a sort!
– Megalapítottuk a Heves Megye Labdarúgásáért díjat, segítettük a Heves megyei labdarúgó krónika című könyv megjelenését és lehetővé tettük, hogy a serdülő korú fiatalok az ifiknél is játszhassanak. A játékvezetők létszáma gyarapodott, mintegy százan vállalnak bíráskodást, így bőségesek a keretek, ami viszont a minőség rovására megy. Megoldott a számítógépes feldolgozás, a helasz.hu honlapon minden szerdától folyamatosan és naprakészen olvasható a hivatalos értesítő, jól kezelt az adatbank. Mindez köszönhető a hivatalis apparátusnak, amelyben egy főállású alkalmazott, egy minimálbéres, munkaügyi központi által támogatott személy és egy nyugdíjas dolgozik.

– Most már méltó körülmények között...
– Irodai elhelyezésünk dr. Benkár József megyei főjegyző és Sós Tamás közgyűlés elnök jóvoltából az utóbbi években vált elfogadhatóvá, a húsz év alatt ugyanis nyolcszor költöztünk. Jelenlegi öt helységünk üzemeltetési és takarítási valamint a könyvelői munka költségeinek átvállalását várnánk a megyétől. Ez éves szinten körülbelül egymillió forintot tesz ki.

– Megoldandó feladat viszont ezen túl menően is akad bőven.
– Nem mondok újat azzal, hogy nincs társadalmi megbecsültsége a labdarúgásnak és a politika is szerepet játszik a sportágban. Egyre nehezedő gazdasági helyzetben romlik a fegyelmi helyzet, aminek ékes bizonyítéka, hogy a félbeszakadt, elmaradt mérkőzések és a létszámhiányos kiállások (elsősorban utánpótlás szinten) a duplájára gyarapodtak. Elöregedett a megye labdarúgása, a fiatalok nem szívesen mennek futballozni, miközben a legnagyobb támaszt nyújtó önkormányzatok egyre kevesebb támogatást képesek biztosítani.

– A játékosok pedig – némi túlzással – oda mennek, ahová csak akarnak.
– Nagy szívfájdalmam, hogy a javasolt átigazolási időszak jóváhagyása nem sikerül az MLSZ-nél, mint ahogy azt is sajnálom, hogy a tarifatáblázatot megszüntették, a szabadon igazolás ugyanis nem jó. A kiscsapatok érdekében szerettük volna bevezetni, a profik azonban megfúrták a kezdeményezést. Az amatőr szerződés is kérdéses, ezért is lenne szükség a tisztább viszonyokra. A játékvezetőknél egy bajnoki évben kipróbáltuk a központi kifizetést, de a csapatok többsége részletekben sem nem tudja vállalni a befizetést.

Számok szerint

9787 az igazolt labdarúgók száma

4111 versenyengedélyt adtak ki

2000 mérkőzés játszanak évente

142 csapat mérkőzik hetente

46 társadalmi aktíva tevékenykedik

30 NUSI-UPI megyei csapat van

23 fegyelmi ügyet tárgyalnak hetente

– Az elnökségi tagság, majd az ötéves elnöki tisztség után nehéz szívvel búcsúzik vagy nagy teher esik le a válláról?
– Jó szívvel dolgoztam a megye labdarúgásáért, amelynek tagjaitól nagyon sok jót kaptam. Akadnak olyanok, akik szerint túl demokratikus elvek szerint dolgoztam, de azt most is állítom: a hatalom oldaláról ezt a feladatot nem lehet megfelelően ellátni. Csak az emberség viszi előre az ügyeket. Aki ebben a segítségemre volt, annak nagyon köszönöm, az új vezetésnek pedig eredményes munkát kívánok, mert a jó megyei futball mindannyiunk érdeke.

4111 versenyengedélyt adtak ki

2000 mérkőzés játszanak évente

142 csapat mérkőzik hetente

46 társadalmi aktíva tevékenykedik

30 NUSI-UPI megyei csapat van

23 fegyelmi ügyet tárgyalnak hetente Pál László öt évig vezette elnökként a megyei LSZ-t. FOTÓ: ÖTVÖS IMRE. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!