Sport

2011.09.01. 06:11

Megszépült Török világbajnoki ezüstérme

A finn Matti Elias Kuosmanen a finálé harmadik menetében megpörgette Török Zsoltot, s ez sorsdöntőnek bizonyult. Az Egri Városi Sportiskola birkózója azonban már az ezüstéremnek is tud örülni.

Sike Károly

Állítólag a döntő után rendkívül csalódott volt. Egri edzője, Gyöngy Attila szerint azonban – aludva a történtekre – vélhetően az ezüstnek is nagyon örül már.

– Így van. Nem tagadom, a finálé után nagyon le voltam törve – emlékezett vissza a 16 éves Török Zsolt, aki a szombathelyi kadett vb-n a kötöttfogásúak 85 kilós súlycsoportjában szerzett ezüstérmet. – Rögtön a balul sikerült varsói kadett Európa-bajnokságot követően, életem második világversenyén a dobogó második fokára állhattam. Akárhogy is vesszük, ez nem olyan rossz eredmény.


Kiválóan kezdte a vb-t, ugyanis török, izraeli és görög riválisát legyőzve úgy menetelt az elődöntőig, hogy még pontot sem tudtak Ön ellen elérni. Így tervezte?

– Elég nehéz ágra kerültem, mert az Eb-ezüstérmes és az Ázsia-bajnokság két dobogósa is ellenfélként várt rám. Az első mérkőzés nálam mindig vízválasztó. Ezúttal viszont jól elkaptam a fonalat. Az elődöntőben mutatott teljesítményem miatt sincs okom a panaszra, akkor is egy apró figyelmetlenség miatt csináltak rajtam pontot.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Török Zsolt (szemből) négy győztes mérkőzés után a döntőre kicsit elfáradt. Talán ezzel is magyarázható a finn versenyző nagyobb aktivitása. FOTÓ: HORVÁTH CSABA
[/caption]

– Aztán a döntőben is villámrajtot vett.

– Talán egy picit el is fáradtam a végső ütközetre. Az első menetet 4:0-ra nyertem, majd a másodikban finn vetélytársam kicsit mozgékonyabbá vált. Jött a térdelő, kicsit megemeltem, de a pörgetést Kuosmanen kivédekezte, így 1:0-ra az övé lett a menet. A sorsdöntő két percben is a skandináv volt aktívabb. A 90 másodperc leteltével az alsó helyzetet választottam, Kuosmanen emeléssel indított, és végre hajtotta a pörgetést.

Török Zsolt

Született: Eger, 1995. augusztus 7.

Iskolája: Dobó István Gimnázium

Magasság/súly: 195 centi/88 kiló

Klubja: Egri Városi Sportiskola

Edzői: Gyöngy Attila, Lakatos András

Legjobb eredményei: kadett vb-ezüstérmes; Európa-bajnoki 15.; magyar bajnok, diákolimpiai bajnok

– Utólag van olyan, amit másként tenne?

– A finálét megelőzően többször is megnéztük a finn versenyzőt. A harmadik menetben mégis olyan helyzet után szenvedtem vereséget, amelyre külön felhívták a figyelmem. Azt a pörgetést előző ellenfeleivel szemben többször is megtette, tudtunk, hogy ez az egyik erőssége.


– Milyen tervei vannak az őszre?

– Októberben szeretném megnyerni a magyar bajnokságot. Ott már várhatóan a 100 kilós súlycsoportban indulok, igyekszem abba beleerősödni.

Iskolája: Dobó István Gimnázium

Magasság/súly: 195 centi/88 kiló

Klubja: Egri Városi Sportiskola

Edzői: Gyöngy Attila, Lakatos András

Legjobb eredményei: kadett vb-ezüstérmes; Európa-bajnoki 15.; magyar bajnok, diákolimpiai bajnok Török Zsolt (szemből) négy győztes mérkőzés után a döntőre kicsit elfáradt. Talán ezzel is magyarázható a finn versenyző nagyobb aktivitása. FOTÓ: HORVÁTH CSABA -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!