Sport

2013.05.22. 12:12

Eltűnt a Himaláján Erőss Zsolt és Kiss Péter

A Kancsendzönga csúcsáról lefelé tartva nyoma veszett a két magyar hegymászónak, Erőss Zsoltnak és a gyöngyösi Kiss Péternek. Egyelőre a keresésüket is feladták.

Barta Katalin

Fotó: Czimer Tamas

Frissítve: Egyelőre nem keresik tovább a magyar mászókat

Egyelőre nem keresik tovább a Kancsendzöngán eltűnt két magyar hegymászót, Erőss Zsoltot és Kiss Pétert - mondta el Vincze Szabolcs, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíció szóvivője szerdán az MTI-nek.

„Nehéz kimondani, de szinte semmi remény nincs” arra, hogy a magyar hegymászók életben vannak - fogalmazott Vincze Szabolcs. Hozzátette: az szinte biztos, hogy Erőss Zsolt és Kiss Péter 7600 méter - a 4-es alaptábor - fölött, a szabadban töltötte az éjszakát, a mentésükre küldött serpák ugyanis sem a táborban, sem a környéken nem találták őket.

Eltűntek: nincs kapcsolat Erős Zsolttal és Kiss Péterrel

Szomorú hírt közölt ma Kollár Lajos a Kancsendzönga alaptáborából. Erőss Zsoltot és Kiss Pétert nem találták a mentésükre küldött serpák. Idén márciusban adtunk hírt arról, megszületett a döntés: a „Magyarok a világ nyolcezresein” csapata ebben az esztendőben is folytatja expedíciósorozatát a Himalájában – ismét a Mezőszemerén élő Kollár Lajos irányításával.

[caption id="" align="alignleft" width="299"] Kiss Péter élménybeszámolót ígért a gyöngyösieknek Fotó: Czímer Tamás
[/caption]

A csapat március 26-án indult útnak. A cél ezúttal a 8586 méter magas Kancsendzönga, amely Nepál és India határán található, s a Föld harmadik legmagasabb hegye volt. A hegycsúcson korábban magyarok még nem jártak.

A Magyarok a világ nyolcezresein elnevezésű expedíciósorozatot egyébként Kollár Lajos, Erőss Zsolt és Mécs László indította el a 2002-es sikeres Everest-mászás után azzal a céllal, hogy a világ mind a 14 nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsára jusson fel magyar hegymászó. A Kancsendzönga meghódításával már csak az Annapurna és a K2 maradt hátra a "nyolcezresek" közül. De hogy a tegnapi tragikus hír után lesz-e folytatás, azt ebben a pilanatban senki nem tudná megmondani.

Kiss Péter élménybeszámolót ígért a gyöngyösieknek

Kiss Péter gyerekkorában ismerkedett meg a hazai teljesítménytúrázással, kétszer lett „Az év teljesítménytúrázója”. Hegyet mászni 18 évesen kezdett, és ő az első magyar, aki elérte az Alpok összes négyezer méter fölötti csúcsát. A Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség Kiss Péter részvételét megalapozottnak és támogatandónak tartja a Kancsendzönga-expedícióban. Péter a hátizsákjában magával vitte a csúcsra Gyöngyös zászlaját és Heves megye címerét is, indulás előtt ígéretet tett arra, ősszel személyesen tart majd élménybeszámolót az expedícióról a gyöngyösieknek. A városban élők reménykednek...

Az idei expedícióban egyébként részt vett hazánk legeredményesebb hegymászója, Erőss Zsolt, Jaro Dutka szlovák sportember, alaptábori szervezőként a Mezőszemerén élő Kollár Lajos, valamint egy gyöngyösi fiatalember, Kiss Péter.

Szerkesztőségünket Kollár Lajos napról napra tájékoztatta a fejleményekről, és sokáig úgy tűnt, az idei expedíció sikeresen térhet haza. Sajnos a szerdai szűkszavú közlemény megcáfolta e várakozásunkat. Hiába indult el két serpa az alaptáborból, hogy felmásszanak a 7600 méteres táborba, és segítsék a bajba jutott magyar alpinisták visszatérését, nem találták meg a két kimerült férfit. A jelentésben az áll:

"A 2013-as Kancsendzönga (8586 m. Himalája, Nepál) Expedíció két csúcsmászója, Erőss Zsolt és Kiss Péter, a csúcsról való ereszkedés közben 8000 méter körüli magasságban eltűnt!"
Egy spanyol expedíció meg nem erősített hírei szerint Erőss Zsolt még kedden jelentette, hogy társa, Kiss Péter vélhetően lezuhant.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a hegymászók hétfőn este hatkor álltak a Kancsendzönga csúcsán. A jelentésben ugyan nem említették, de a szakértők számára nyilvánvaló volt: az ideálisnál később érték el a 8586 méteres csúcsot. A páros 24 órás mászás végén ért célba.
Az ereszkedésnél érkezett a rossz hír: Erőss Zsolt annyira kimerült, hogy néhány száz méterrel a csúcs alatt megállt. Később csatlakozott hozzá társa, Kiss Péter, és együtt húzták ki az éjszakát 8300 méteren. Nepáli idő szerint kedd reggel folytatták az ereszkedést, és az utolsó információ szerint különváltak. Az alaptáborból látcsövön egy ideig még követték Erőss Zsolt mozgását, de Kiss Pétert lentről már nem látták. 

Az alaptáborban Kollár Lajos kedd este kezdte a mentőcsapat szervezését. A feladat nem volt könnyű, mert szinte az egész hegyet meg kell mászni, hogy a segítők elérjék a 7600 méteres tábort, miközben minden hegymászó és serpa a hegyen volt. Ráadásul a kettes tábort közben elvitte egy lavina, így mentésre ott is szükség volt. Kollár végül talált két serpát, akik felmentek a négyes táborba, ám kutatásuk nem járt eredménnyel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!