LOVASSPORT

2019.11.02. 11:50

A junior bajnok novaji lány 1263 kilométert lovagolt

A 2019-es magyar távlovagló bajnokság 80 km-es távjának junior bajnokaként Török Karolina Blankának jár az elismerés.

B. Cs.

Török Karolina Blanka Koheilan Gazella nyergében. Nyerő páros Beküldött fotó

A Novajon élő Török Karolina a Hevesi SE sportolója, edzője az ostorosi Mihók Csaba. Iskolai tanulmányait az egri Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium két tannyelvű képzésében végzi, a 9. K osztály tanulója. A versenyzést 2018-ban kezdte, akkor kapta meg Rencsár Kálmán solti méneséből Koheilan Gazella nevű lovát. A tavalyi esztendő év az ismerkedéssel, egy 20 km-es és néhány 40 km-es versennyel telt, ahol több, kevesebb eredményt ért el. A 2019-es szezonra a felkészülés január végén indult. Heves-Alatkára járt lovardázni és a homokos, puha talaj miatt ugyancsak ott tartották számára a hosszabb távú (40–50 km-es) hétvégi edzéseket.

Török Karolina Blanka Koheilan Gazella nyergében. Nyerő páros Beküldött fotó

Öt arany, egy ezüst

Karolina a magyar bajnokság nyolc fordulójából öt futamon indult a 80 km-es távon, amelyeken négy győzelmet aratott Gazellával és egy második helyezést ért el Koheilan Barni nyergében. Egy futamon ment 60 kilométert, amelyet megnyert Barnival, és akadt egy 40 kilométeres póni futama is, ahol Babérral a 12. helyet zárt. Idén 563 km-t teljesített sikeresen verseny körülmények között, miközben volt egy sikertelen szlovákiai megméretése is. Mindezt kísérte több mint 700 km edzés a Bükk alján és a Heves környékén.

Somorjai keserűség

Karolina és Koheilan Gazella első nemzetközi 80 km-es junior futamát a Somorján teljesítette. A páros kiváló formában érkezett a dél-szlovákiai kisvárosba. A kategóriában egy lengyel és egy osztrák versenyzőtársa indult még. A távot 35, 25 és 20 km-es szakaszokra osztották a szervezők. A 35 km-es első körön végig Karolina lovagolt az élen. Az állatorvosi kapuba elsőként a lengyel, majd az osztrák versenyző ment be, mögöttük érkezett a Hevesi SE lovasa. A 25 km-es második kör végén a lengyel versenyző lengyel, míg Karolina cseh állatorvoshoz került. Több körös vizsgálat végén, „harmadik nekifutásra” a lengyel és cseh állatorvos Törököt lova sántasága miatt a vezető helyről zárta ki.

Cecei vidámság

A Fejér megyei Cecén rendezett versenyen Karolina Koheilan Barni nevű lovával indult. Mivel ez a verseny számára már nem bírt téttel a magyar junior bajnoki pontszámokat tekintve, és Barni lábát sem akarták kockáztatni, kérték a szövetségtől a 60 km-es távot, amit meg is kaptak. Ezzel kitűnő alkalom nyílt arra, hogy Barni állapotát a hazai 80-as felnőtt és a nemzetközi szinteket képviselő Szösz család lovaival összemérjék. Ez olyannyira sikerült, hogy megnyerte a versenyt és az állatorvosi vizsgálatot is elsőként teljesítette.

– Nagyon örültünk, hogy „lassabbik” lovunk, Barni a hazai és nemzetközi szintet képviselő élmezőnnyel összehasonlítva is kiváló kondícióban zárta a szezont, így a 2020-as évet két kitűnő, fiatal, Rencsár Kálmán tenyészetéből származó Shagya arabbal és a két póni kancánkkal várjuk – magyarázta Karolina édesapja, Török Norbert.

A Török család Emese tagja Cecén Bíbor nevű pónijával indult 40 kilométeren, ahol édesapja kísérte a család másik pónijával, Babérral. A 18 indulóból 16-an fejezték be sikeresen a versenyt, közülük Emese a 15., míg édesapja a 16. helyen futott be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában