FUNKCIONÁLIS SPORT

2019.12.06. 16:16

Cross Team Eger: négyszáz embert mozgatnak meg

Mire jó az épület körüli széles udvar? A parkoláson túl traktorgumi-görgetésre. És belül? Ott már szélesebb skálán mozog a modern kori kínzóeszközök ­tárháza, az emberek mégis szeretnek idejárni. Mert energiát, erőt és jókedvet kapnak a mindennapi megújuláshoz. Talán ebben rejlik a Cross Team Eger titka. És még másban is!

Bódi Csaba

A gömbsúlyzó (kettlebell) rendszeres kelléknek számít az edzések során

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

Árvai Balázs egyik kedvenc példája a bevásárlást követő cipekedés a harmadik emeletre. Ez a Cross Team Eger közösségéhez történő csatlakozás előtt gyakori megállással tarkított, erősen szuszogós állapotot vált ki, míg az edzettség megszerzésével sokkal könnyebb, sétálós feljutást eredményez, amit nem követ jól hallható zihálás. A funkcionális edzés lényegét alapvetően ez jelenti. Azon gyakorlatok tökéletesre fejlesztése, amelyeket a mindennapi életben használunk. A 34 éves egri egyesületi vezető, a Cross Team Eger első embereként nyolc éve érzett rá arra, mi lehet a jövő útja a sportági fejlődés és saját karrierje szempontjából. Igaz, 2011-ben távolról sem gondolta, hová lehet ezzel eljutni. Ma már ott tart a CTE, hogy megközelítőleg négyszázan veszik igénybe az edzők munkáját, használják a Mátyás király úti és a mezőkövesdi terem eszközeit.

A gömbsúlyzó (kettlebell) rendszeres kelléknek számít az edzések során Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Az egri bérleményre találás a kényszer, a véletlen és a szerencse együttes szüleményeként áll immár rendelkezésre. Árvai Balázs kalauzolásával betekintést nyerhettünk a klub egy átlagosnak, és persze kifejezetten mozgalmasnak számító délutánjába.

A kisteremben Antal István személyi edző útmutatásai alapján erősített a hölgy vendég. A helyiségben semmi extra nem található, ám arra minden lehetőség adott, hogy az egyénre szabott tréninget pontról pontra végre lehessen hajtani. A nagyobb, csoportos foglalkozásoknak helyet biztosító épületrészben Oszlánczi Anett vezényelte a már rutinos CTE-tagok mozgássorát. Percnyi megállás nélkül zajlott a gyakorlás, a „diákok” fegyelmezetten végezték a feladatokat, valamennyien tudták, mit miért és meddig kell csinálni ahhoz, hogy elérje a célját a Cross Training néven jegyzett edzés. Az nem állítható, hogy a széles vigyor lett volna az arcok jellemzője, de nem is humorfesztiválra neveztek a résztvevők, hanem erejük fejlesztésre.

– Két fő érvünk, mondhatni a fegyverünk a jó hangulat és a szakmai hozzáértés. Az összetartás védjegyünkké vált, ezenkívül pedig arra törekszünk, hogy egyre többet legyünk képesek adni a vendégeinknek – emelte ki Árvai Balázs. – Extrém a példa, de arra is adott a lehetőség, hogy akár karácsony este is lehessen edzeni, vagy mondjuk este tízkor, ha úgy ér rá az edzeni kívánó személy.

Árvai Balázs. Jó kezekben a klub Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A hangulatra a szeretet és a crossra jellemző baráti mentalitás a jellemző, ahol úgy fogadják az újoncot, mintha csak hozzájuk tartozna. Nyolc év munkája fekszik ebben, no meg az „emberi tényező”, vagyis olyan személyek irányító szerepe, akik sugározzák magukból a derűlátást, oldott légkört teremtenek, miközben fejlesztik, erősítik a sportolni érkezett egyént.

– A város meghatározó szabadidősport-egyesületévé nőttük ki magunkat a 2011-es start óta – folytatta a klubelnök. – Hétről hétre több száz embert látunk vendégül. Heves és Borsod megyében vagyunk jelen, miközben dédelgetett álmunk Észak-Magyarország „lefedése” a Nógrád megyei csatlakozással. Ez nem könnyű, mert vannak buktatók, de a jelenlegi státuszunk azt mutatja, lehetséges ez a küldetés.

Feladatnak, ha úgy tetszik missziónak számít az olimpiai programba történő bekerülés is. Árvai Balázs szerint ez a cél reálisnak tűnik.

– A funkcionális edzés friss sport. Ami biztató, hogy az elmúlt 15–20 évben olyan sportágak kaptak bemutatkozási lehetőséget az ötkarikás játékokon, mint a gördeszka, a falmászás és a BMX. Van egy nagyon komoly nemzetközi szervezet, az IF3, amelynek a vezetője, egyben tulajdonosa egy amerikai jogászhölgy azon dolgozik, hogy a 2028-as olimpián ott legyen a funkcionális fitnesz.

És hogy lesz, lehet-e köztük magyar, netán egri induló? Erre így felelt a szakember.

Az erő egyre jobban velük van Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Az eddigi tapasztalatok alapján azt mondhatom, semmi sem lehetetlen, hamarabb bekövetkezhetnek dolgok, mint ahogy az ember elképzeli. Nyilván nagyon sok munka, fegyelem, szorgalom kell hozzá, de a Cross Team Eger a Nemzeti Funkcionális Fitneszversenyzési Sportági Szövetség (NEFFISZ) egyik alapító egyesülete, vagyis úgymond a tűzközelben vagyunk. Nálunk is akadnak nagyon tehetséges sportolók, mi több, van egy-két csiszolatlan gyémántunk, akiknek, ha nem jön közbe sérülés és megmarad ez a munka, szorgalom, akkor akár ott is lehetnek az olimpián.

Igaz, a többieknek se lesz okuk bánkódni. Nevetve felszaladnak egy zsugor ásványvízzel a harmadikra.

Ők tizenketten

A Cross Team Eger edzői stábját tizenegy jól képzett szakember alkotja. Árvai Balázs maximálisan megbízik Csépányi Tamás, Jakus Gábor, Antal István, Dürgő Dominik, Miklovicz Gábor, Barankovics Ádám, Erhard Petronella, Oszlánczi Anett, Fülep, Emese, Csillag Anett és Varga Krisztina felkészültségében és tudásában. Az önállóságot valamennyiük számára meghagyta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában