Választás 2010

2010.03.20. 06:03

Eddig huszonöt a biztos induló

Március 19-én 16 óráig kérhették nyilvántartásba vételüket azok, akik egyéni képviselőjelöltként kívántak indulni a parlamenti választásokon. Jóval kevesebben vannak, mint négy éve.

R. M.

Ami a további menetrendet illeti, az Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottságoknak (OEVB) a szabályok szerint három napjuk van még az ajánlószelvények érvényességének megvizsgálására, dönteni az indulási jogosultságról, ám a gyakorlat azt mutatja, hogy a legtöbb körzetben ez a kérdés már pénteken eldőlt. Március 22-én, azaz hétfőn délután négyig kell bejelenteni a Heves Megyei Területi Választási Bizottsághoz (TVB) a területi – magyarán a megyei – pártlistákat, és a TVB határoz azok nyilvántartásba vételéről. A megyei listaállítás feltétele, hogy legalább két egyéni körzetben legyen jelöltje az adott politikai szervezetnek. Az országos pártlisták bejelentését legkésőbb másnap, 23-án délután négy óráig várja az Országos Választási Bizottság (OVB); az országos listaállításhoz minimum hét területi lista szükségeltetik – mondta érdeklődésünkre dr. Benkár József megyei főjegyző, a TVB vezetője.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Eddig huszonöt név a biztos a választásra. Képünk illusztráció. Fotó: Gál Gábor.
[/caption]

Az egyes választókerületeket tekintve igyekszünk néhány érdekességről számot adni. Az egri körzetben ugyanazon a napon, február 19-én vette nyilvántartásba az OEVB a szocialista dr. Nagy Imrét és a Jobbik színeiben induló Sneider Tamást. Habis László (Fidesz, KDNP) március elsején kapta meg az „indulhat” minősítést, míg az LMP-s Juhász Mihály, az MDF-es Nyerges Andor és a Civil Mozgalom által jelölt Laboda Csaba az utolsó pillanatban adta le szelvényeit, nevük mellett még a „döntésre vár” állapotmegjelölés szerepelt az Országos Választási Bizottság honlapján pénteken késő délután. Úgy tudjuk, sorsukról hétfőn születik döntés.

A pétervásárai választókerületben ugyancsak a Jobbik és az MSZP volt a leggyorsabb, február 24-én már nyilvántartásba kerültek jelöltjeik, a fideszes Horváth László március első napjaiban adta le kopogtatóit, igaz, abból több mint tízezer-ötszázat. Itt is tegnap vették nyilvántartásba az LMP és az MDF jelöltjeit. A gyöngyösi körzetben ugyancsak stabilan állt az MSZP–Fidesz–Jobbik hármas, majd pénteken délután került nyilvántartásba az LMP és a MIÉP jelöltje.

Hatvanban a Jobbik volt a leggyorsabb, a párt országos üzenete is az volt, hogy ők, a Fidesszel szemben, nem törekednek a lehető legtöbb kopogtató összegyűjtésére, csak annyit kérnek, amennyire szükség van a hivatalos jelöltállításhoz, így mindenütt hamar regisztráltatták embereiket. A három nagy politikai erő mellett a Lehet Más A Politika itt is tudott jelöltet állítani. A hevesi körzetben szerepel majd a megye egyetlen független jelöltje, Átány polgármestere, Gönczi Mihály Miklós, s ez azon választókerületek közé tartozik, ahol az MDF is sikeresen „produkálta” a minimum 750 ajánlószelvényt. Füzesabonyban érdekesség, hogy ez az egyetlen körzet, ahol a Fidesz–KDNP szövetség jelöltjét – Herman Istvánról van szó – a Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártja is támogatja. Viszont a MIÉP indulóját nem vették nyilvántartásba. Dr. Pápai Ákos, az OEVB elnöke arról tájékoztatott, felvetődött a szelvények érvénytelensége, ezért feljelentést is tettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!