Választás 2010

2010.03.25. 10:41

Etikai kódex: aláírni könnyebb, mint betartani

Egyeztető megbeszélésre hívta az Agria Unersitas Egyesület azokat a képviselőjelölteket, akik sikerrel vették a kopogtatócédula állította akadályt.

HEOL

Ismeretes, hogy korábban minden aspiráns aláírta Egerben az egyesület által készített Választási Etikai Kódexet, egy normálisabb kampány érdekében. Az eltelt időszakban azonban kiderült: nem minden esetben tartották be a vállalt normákat, ezért panasz is érkezett az egyesülethez.

A ma reggeli egyeztetésen betűrend szerint mondták el álláspontjukat a képviselőjelöltek. Habis László, a Fidesz-KDNP jelöltje kijelentette: megtörtént a kódex megsértése az MSZP frakció kiadványával, amiről a választási bizottság is megállapította, hogy jogszabálysértő. Szerinte tartalmában is számos megalapozatlan, becsületsértő és rágalmakat is tartalmazó kiadványról van szó.

Juhász Mihály (LMP) az hangsúlyozta, az LMP nagy ívben távol tartja magát azoktól a módszerektől, amelyet egyesek alkalmaznak. Nem szaggatnak, festékszóróznak plakátokat, így (is) meg akarják mutatni: lehet más a politika. Dr. Nagy Imre (MSZP) Habis Lászlónak címezve leszögezte: az elmarasztalás a Visszalépés c. szórólap kapcsán csak a formára vonatkozik, nem a tartalomra. Az az eljárás azonban, amit a közgyűlési többség alkalmazott - nagy arányban lecserélték a választási bizottsági tagokat és a régi emberek helyére párt megbízottakat ültettek - fölveti a csalás gyanúját. Rámutatott: a városi újság egyoldalúsága sem egyeztethető össze az etikai kódexben foglaltakkal.

Sneider Tamás (Jobbik) úgy fogalmazott: újság fronton a Fidesz és az MSZP párharca indult meg, ezért azt javasolja: olvassa mindenki a Jobbik kiadványát, amely nem tartalmaz olyat, mint a másik kettő. Utalt arra, hogy a politikai hirdetőtáblák ügyét már korábban is felvetette. Megismételte Nagy Imre javaslatát: az e célra kijelölt táblákat osszák 4 felé: hogy mindenkinek legyen helye

A viszontválaszok során Habis úgy reagált, közpénzeket elsősorban az MSZP használ fel kampányában, amikor EU-s projekteket tüntet föl saját fejlesztésként. Juhász Mihály nagyobb hirdetőfelületeket javasolt, mert úgy látja a civil élet szereplőinek a politikai hirdetések miatt nem jut elég hely. Nagy Imre kijelentette, akár személyes vitára is hajlandó Habis Lászlóval, ha a polgármester úgy gondolja valótlant állítottak. Sneider: az eddigi beszélgetés során a hirdetőtáblák ügyében jutottak közös nevezőre, amelyben valóban előre lehetne lépni.

A moderátor, dr. Bajzát György, az egyesület ügyvivője rövid összeegzésében kiemelte a kódex azon konklúzióját, amely szerint a normák megsértése esetében hatósági eszköz nincs, de rendelkezésre áll a nyilvánosság. A négy politikus egyezségre is jutott: tartózkodnak a vadplakátolástól, saját hirdetésük elhelyezési sorrendjét, sorsolással döntik majd el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!