Választás 2010

2010.04.23. 10:29

Folytatás jön Gyöngyösön, Hatvanban, Hevesen és Füzesabonyban

Kevés az esélye annak, hogy az MSZP vagy a Jobbik mandátumokat vesz el a Fidesztől - véli a második forduló előtt Guszmann Gergely politológus.

K. G.

A 2010-es országgyűlési képviselő-választások első fordulóját április 11-én minden megyében a területi lista alapján a Fidesz–KDNP nyerte meg. A 176 egyéni választási kerületben mindenhol érvényes volt ugyan a szavazás, 57-ben azonban egyik jelölt sem szerzett abszolút többséget, így újabb fordulóra kerül sor április 25-én. A második forduló szavazólapjaira a három legtöbb szavazatot kapott jelöltek kerülhetnek fel, illetve azok, akik legalább 15 százalékos eredményt értek el – mondta el lapunknak Guszmann Gergely, az egri Eszterházy Károly Főiskola Politológia Tanszékének oktatója.

Rámutatott: a 206 megszerzett mandátumot figyelembe véve nehezen elképzelhető, hogy a Fidesz–KDNP ne érje el a kétharmados parlamenti többséget, miközben majdnem minden körzetben első helyről indul a következő fordulóra. Habár a Fidesz–KDNP megyénkben szerezte a területi listán a legkevesebb voksot (45,71 százalék), szinte minden megyei választókerületben 40 százalék fölött teljesített.


Az első forduló után négy választókerületben (Gyöngyös, Hatvan, Heves, Füzesabony) maradtak versenyben a jelöltek. A Fidesz–KDNP jelöltjei közül a legkevesebb szavazatot a gyöngyösi választókerületben indult Balázs József kapta (39,32 százalék), ám ez az eredmény is 11 százalékkal több, mint a második helyet elfoglaló dr. Magda Sándoré (MSZP, 28,26). Itt a harmadik legtöbb voksot Vona Gábor (26,10) érte el, amely a Jobbik és az MSZP között alakított ki szorosabb eredményt.

A második fordulóban részt vevő további választókerületekben (Hatvan, Heves, Füzesabony) a Jobbik érte el a második legtöbb szavazatmennyiséget (24,97). A legtöbb voksot a hevesi kerületben dr. Árvai György (29,48) szerezte, ám a fideszes jelölt eredményéhez (41,72) képest nem tűnik reálisnak a Jobbik előretörése. Nehezen bővíthető szavazótábora miatt azonban nem számíthatunk arra, hogy a párt további egyéni mandátumot szerezzen. Az MSZP az országos 19,30 százalékos átlaghoz képest Heves megyében (21,02) kimondottan jól teljesített, annak ellenére is, hogy a Fidesz kétharmados többsége ellen kampányoló szocialisták nem fektetnek túl sok energiát a választók mobilizálásába. Az LMP 6,04 százalékot ért el Heves megyében, így nem lesz hatással a második forduló eredményeire.

– Nem állíthatjuk, hogy a két forduló között nem mehet végbe választói hangulatváltás, de kevés az esélye annak, hogy az MSZP vagy a Jobbik képes lesz mandátumokat elvenni a Fidesztől. Sok függ attól is, hogy az egyes pártok mennyire tudják ismét szavazásra bírni a választóikat – összegzett a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!