Vakcinák

2023.10.26. 06:55

Kissé besokalltunk a védőoltásoktól, a siroki háziorvos szerint ez érthető, de lemondani róluk, butaság lenne

Megérkeztek a háziorvosi rendelőkbe rendelt influenza elleni védőoltások.

Barta Katalin

Sorra adják hírül vármegyénk háziorvosai, hogy megérkeztek az influenza elleni védőoltások a rendelőkbe. Mivel a covid-járvány miatt az elmúlt években nem győztünk oltakozni, a lakosság nagy része belefáradt az állandó, kötelező védekezésbe, így nem csoda, ha a korábban népszerűnek bizonyuló influenza elleni védőoltások iránti érdeklődés is megcsappant. 

Dr. Kristofori György, Sirok háziorvosa, portálunk állandó tanácsadója érdeklődésünkre elmondta, hogy a siroki rendelőbe is megérkezett az őszi vakcinamennyiség. Míg az előző években háromszáz adagot rendeltek és kaptak, idén kevesebbet, mindössze 240 ampullát rendeltek. 

- Mivel a tavalyi vakcinamennyiségből több mint hetven adag megmaradt, s úgy tűnik, hogy idén sem lesz több igény, ez a mennyiség elegendő lesz -  mondta a doktor.

Az okok szerinte érthetőek. Az elmúlt években olyan nagyszabású oltási mozgósítás zajlott a lakosság körében a covid-ártalmak megelőzésére, hogy az emberek érthetően egy kissé elfáradtak.

 - Sok betegem jelezte, a hócipője is tele van az oltásokkal, s az sem segített az ügyön, hogy rengeteg fals információ látott napvilágot az internetes közösségi oldalakon. A saját tapasztataim alapján azt mondhatom, a védőoltásoknak mindig helye volt és lesz az egészségmegőrzésben, a kérdés csupán az, hogy kinek érdemes ezeket a készítményeket használni. 

Tény, az elmúlt hetekben Sirokban is megszaporodott a felső légúti betegségben szenvedők köre, ez azonban még nem influenza. - Jelenleg leginkább náthás tünetekkel és enyhe lefolyású vírus-fertőzéssel keresik fel a rendelőt. A tünetek nagyon hasonlóak.

Minden ilyen panasz esetén ágynyugalom, bő folyadék, átmenetileg emelt dózisú – 4-6 ezer milligramm C-vitamin, 4-6 egységnyi D-vitamin – fogyasztása javasolt.  A könnyű étrend is segíti lábadozást.

Influenzás megbetegedéssel eddig nem találkozott orvosunk, az ez ellen védő vakcinák oltását azonban már megkezdte. Kiemelte, hogy ez a betegség szinte mindig magas lázzal, levertséggel, fej- és végtagfájdalommal kezdődik, s többnyire utána lépnek fel a kellemetlen kísérő tünetek, orrfolyás, torokfájás, köhögés.

Ha bármilyen hasonló tünetet észlelünk magunkon, lehetőleg kerüljük a közösséget! Maradjunk otthon! Ha mégis muszáj kimozdulni, viseljünk maszkot mások védelme érdekében!  Akik oltatni szeretnék magukat, azoknak a november végi, december eleji időszakok a legoptimálisabb, mivel a szezonális influenzajárvány a legyakrabban január környékén robban be. Az influenza elleni védőoltások elsődleges célja az egyéni védelem kialakítása, így különösen ajánlott azok számára, akiknél az influenzafertőzés vagy az ahhoz társuló szövődmények nagy kockázatot jelentenek. A fokozottan veszélyeztetettek közé tartoznak a 60 éven felüliek – egészségi állapotuktól függetlenül –, a krónikus légzőszervi, a szív- és érrendszeri-, illetve anyagcsere-betegségben szenvedők, a csökkent immunitású személyek, továbbá a várandós vagy a gyermekvállalást tervező nők.

A doktor azt is elmondta, a védőoltás ellenére is bárki lehet influenzás, tehát a betegséget nem védi ki, ám a betegség lefolyása lényegesen gyorsabb lehet, s a beteg jóval hamarabb felépülhet.   

(Főoldali képünk illusztráció, forrás PixaBay.)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában