Digitália

2023.09.12. 06:00

8 szokás, ami átlagosan 24 évvel meghosszabbítja az életet

Nagymamánk is megmondta volna, de immáron tudományosan, százezrek hatalmas tömegű adatainak számítógépes feldolgozásával derült ki, milyen szokások hosszabbítják meg az életünket.

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: Julia Kuznetsova

Baleset, daganatos betegség és egyéb, kiszámíthatatlan tényezők persze leronthatják az esélyeket, de megfelelő szokások betartásával komoly esélyt adhatunk magunknak a hosszú életre.

A több mint 700 000, az Egyesült Államokban élő ember adatainak felhasználásával készült tanulmány arról számol be, hogy van nyolc olyan életmódbeli szokás, amelyet már fiatalon el lehet sajátítani, és jelentősen meghosszabbíthatja az életünket.

Xuan-Mai T. Nguyen, az Egyesült Államok Veteránügyi Minisztériumának egészségtudományi szakértője júliusban Bostonban, az Amerikai Táplálkozástudományi Akadémia legutóbbi ülésén fedte fel:

azok a férfiak, akik 40 éves korukra nyolc egészséges szokást tettek fel, átlagosan 24 évvel éltek tovább, mint azok, akik soha nem gyakorolták ezeket. Kimutatták, hogy ezen szokások pozitív hatással vannak a nőkre is: a nők átlagosan 21 évvel tovább élnek.

Az alábbi grafikon legalább egy (piros) és ideális esetben nyolc (zöld) életmódbeli szokás betartása esetén várható élettartam növekedést mutatja – ha egy férfi 40 éves korától egészséges életmódot folytat. Az egészséges életmód kedvező hatásai annál inkább érvényesülnek, minél fiatalabban kezdik el, de akkor is hasznosak, ha később kezdik el betartani azokat.

Forrás: EurekAlert!

Íme nyolc élethosszabbító egészségügyi szokás a kutatás szerint:

  1. Legyen fizikailag aktív
  2. Ne váljon opiát-függővé
  3. Hagyja abba a dohányzást
  4. Csökkentse a stresszt
  5. Fogyasszon egészséges ételeket
  6. Ne igyon alkoholt és ne egyen mértéktelenül
  7. Tartsa be a megfelelő alváshigiéniát
  8. Legyenek pozitív társas kapcsolatai

Az Earth.com bővebben kifejti az egészséges életmóddal kapcsolatos javaslatokat:

Kiegyensúlyozott étrend
Egyen kiegyensúlyozott, tápláló étrendet, amely gazdag gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonákban, sovány fehérjékben és egészséges zsírokban. Kerülje a feldolgozott élelmiszereket, és korlátozza a cukor, a nátrium és a telített zsírok bevitelét.

Fizikai aktivitás

A hét legtöbb napján végezzen legalább 30 perc közepes vagy intenzív testmozgást. Ez bármi lehet a gyors gyaloglástól a futásig, kerékpározásig, úszásig, súlyzós edzésig vagy csapatsportokig.

Megfelelő alvás

Cél a 7-9 óra alvás éjszakánként. A jó alvás elengedhetetlen a szervezet gyógyulásához és fiatalodásához, az alváshiány pedig számos egészségügyi problémához vezethet.

Rendszeres ellenőrzés

A rendszeres orvosi ellenőrzés segíthet a lehetséges egészségügyi problémák korai felismerésében.

Életmód és hidratálás

Igyon sok vizet a nap folyamán, hogy hidratált legyen. A pontos mennyiség függhet a testmérettől, aktivitási szinttől és az éghajlattól, de általános szabály, hogy naponta legalább 8 pohár vizet igyon.

Stresszkezelés

Tanulja meg hatékonyan kezelni a stresszt. Ez magában foglalhatja a meditáció gyakorlását, a pihenésre és szabadidős tevékenységekre szánt időt, vagy szükség esetén szakember segítségét.

Ne dohányozzon

Kerülje a dohányzást és korlátozza az alkoholfogyasztást: mindkettő súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet.

Egészséges súly

Tartsa az egészséges testsúlyt. A túlsúly növelheti a különböző egészségügyi állapotok kockázatát, beleértve a szívbetegségeket, a cukorbetegséget és bizonyos ráktípusokat.

Mentális egészség

Ügyeljen a mentális egészségére. Ha depressziós, szorongó vagy túlterhelt, ne habozzon, kérjen segítséget egy mentális egészségügyi szakembertől.

Korlátozza a képernyőidőt

A képernyők előtt (tévé, számítógép, okostelefon stb.) töltött túl sok idő egészségügyi problémákhoz vezethet. Ide tartozik a szem megerőltetése, a rossz alvás és az ülő életmód. Állítson fel magának határokat, és tartson rendszeresen szüneteket.

Erős társadalmi kapcsolatok

Fenn kell tartani a kapcsolatokat: a társadalmi elszigeteltség negatívan befolyásolhatja testi és lelki egészségét. Törekedjen arra, hogy kapcsolatban maradjon barátaival és családjával.

Ezzel szemben az alacsony fizikai aktivitásnak, az opioid-használatnak és a dohányzásnak jelentős negatív hatásai vannak az egészségre, és ezen tényezők a halálozási kockázat hozzávetőleg 30-45%-os növekedésével járnak. Továbbá a stressz, az egészségtelen táplálkozás, a mértéktelen ivás és evés, a nem megfelelő alváshigiénia körülbelül 20%-kal növeli a halálozás kockázatát. A pozitív társas kapcsolatok hiánya mintegy 5%-kal növelte a halálozás kockázatát.

Szakértők a tanulmány eredményeit úgy összegzik, hogy az „életmódbeli tényezők szerepet játszanak a korai halálhoz és rokkantsághoz vezető krónikus betegségekben”. Nguyen azonban arra is rámutatott, hogy mivel ez a tanulmány megfigyeléseken és adatgyűjtésen alapul, nem bizonyítja az életmódbeli szokások és a várható élettartam közötti direkt, ok-okozati összefüggést.

Nguyen hozzátette: „Az életmód-gyógyászat, melynek célja a krónikus betegségek mögöttes okainak, nem pedig a tüneteknek a kezelése, megváltoztathatja a gyógyszerfelírások és a sebészeti eljárások hatása miatt egyre növekvő orvosi költségek tendenciáját.”

Minél hamarabb vesszük fel ezeket a jó szokásokat, annál jobb, de soha nem késő, az 50-es és 60-as éveikben járó emberek is profitálhatnak belőle – fogalmaz a kutatásvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!