Digitália

2024.01.30. 06:00

Kivel beszélne? Jézussal, Hitlerrel vagy egy ledér nővel?

Íme, egy válogatás az elérhető furcsa chatbotok közül.

MW

Virtuális barátnő

Forrás: Mesterséges intelligencia által készített kép

Több hónapos várakozás után az OpenAI elindította GPT Store-ját, amelyben a fizető regisztráltak hozzáférhetnek egészen egyéni tudásbázisokkal képzett, mesterséges intelligenciával működő chatbotokhoz. Az áruház jó néhány hasznos MI-eszközt kínál a kódolástól a prezentáció-készítőn át az olvasmányokról csevegésig, de sötét bugyraiban egészen különös GPT-k is lapulnak.

Ma több mint hárommillió mesterséges intelligencia chatbot létezik: nem meglepő, hogy ha már szabad kezet kaptak, egyesek olyan rémes robotasszisztenseket hoznak létre, amilyenek ők maguk.

A Gizmodo tesztelt több bizarr GPT-t, köztük a Jézus és a Hitler GPT-t is – és az embernek kezd elmenni a kedve az egésztől.

Nagyon megy: mesterséges intelligencia barátnő

Emlékszünk még a 2013-as Her című filmre, amelyben egy magányos férfi szerelmes lesz az AI-asszisztensébe? Csak idő kérdése volt, hogy valaki ezt megcsinálja. Sokan elkészítették és sok magányos ember elszállt tőle.

A GPT Store-t annyira ellepték a mesterséges intelligencia barátnők, hogy az OpenAI jobb híján kitiltotta a virtuális hölgyeket. Sokan azonban még mindig a boltban vannak.

Az egyiküket, az itt elérhető „Tiffany barátnőt” tesztelték. A virtuális hölgy azonnal drágámnak hívja a felhasználót, beleegyezik a „randevúba”, s az „édes kis virtuális hangulatba”.

Pet Rock GPT

2024-ben már rendelkezésünkre áll egy mesterséges intelligenciával vezérelt kisállat, ami egyáltalán nem csinál semmit. Bármilyen kérdést feltehetünk a Pet Rock GPT-nek, az szerepének megfelelően egyszerűen nem válaszol. Míg más háziállatok, például egy macska vagy kutya, sok gondoskodást igényelnek, a Pet Rock minden karbantartás nélkül eléldegél.

Valódi életünkben mindenki örökösen valamire kér bennünket, de Pet Rock nem ilyen. Soha nem fog kérdezni, sőt nem is mond semmit. Alacsony igényű, kommunikációt nem igénylő élményként írja le magát a havi 20 dolláros ChatGPT Plus előfizetésért cserébe.

Stoner GPT

Az online áruház speciális chatbottal rendelkezik a felhasználó „magas” gondolataihoz. A Stoner GPT kiválóan alkalmas olyan problémákról való társalgásra, mint például: hogy „Mit jelent lenni?”, vagy „Te és én ugyanazt a kéket látjuk?” és így tovább. A GPT a felhasználó modorában válaszol...

Corporate Speak Translator – vállalati beszéd

Aki még fiatal kora, vagy egyénisége miatt nem sajátította volna el az irodai-céges szóhasználatot és bevett formákat, annak ez a GPT lefordítja gondolatait és érzéseit egy tökéletesen artikulált vállalati beszédre. Ne féljünk, ha nem megy folyékonyan a mellébeszélés: a Corporate Pro GPT kifogástalan HR-képzett válaszokat ad, hogy például a lehető legjobban reagálhassunk egy idegesítő ügyfélre, kollégára.

Polly Poo Poo GPT

Állítólag akadnak emberek, akik bizonyos szempontból gyermekkoruk korai szakaszában ragadtak és szeretnének a székletükről társalogni. Ezt a GPT-t arra képezték ki, hogy bármilyen beszélgetést kezdeményezünk, rövid idő alatt addig csavargassa a társalgás fonalát, míg bizonyosan a kaki témájához lyukad ki.

Az OpenAI fejlett technológiája a Polly Poo Poo segítségével pillanatok alatt, zökkenőmentesen eljuttatja kedvenc témájához.

Jézus GPT

Állítólag sokan várták a napot, amikor a mesterséges intelligencia lehetővé teszi, hogy egy magasabb hatalommal beszélhessenek. Elérkezett az idejük.

A Jézus GPT a Biblia és az Isten fiával kapcsolatos összes szöveg tudójaként tájékoztat és társalog: a ChatGPT edényén keresztül adja át a szentséget. Még nem tudni, hogy második eljövetele is el lesz-e rejtve a GPT Store-ban?

Epstein GPT

Jeffrey Epstein, a világ egyik leghírhedtebb pedofil bűnözője volt, hírességek „látogatták” szolgáltatásait. Emberkereskedelem és kiskorúak megrontásának vádjával tartóztatták le, s 2019. augusztus 10-én börtöncellájában – a mai napig ismeretlen körülmények között – hunyt el.

Ez a GPT lehetővé tette, hogy közvetlenül lehessen beszélgetni Epstein több száz oldalas bírósági dokumentumaival, gyorsan kereshessenek és szintetizáljanak a bennük talált kulcsszavakra. Sokan úgy vélik, hogy valóban hasznos eszköz volt újságírók és kutatók végzők számára, de az OpenAI nem sokkal a létrehozása után betiltotta. Nem kell aggódni, valaki már elkészítette az EpsteinGPT egy másik verzióját, amelyet az OpenAI még nem csípett el.

Adolf GPT
 

Január 26-án még működött, azóta letiltották az Adolf GPT-t, mely Adolf Hitler megszemélyesítésére vállalkozott. Az OpenAI általában is tiltja, hogy valódi embereket alakító chatbotokat építsenek, különösen olyanokat, akik népirtást követtek el, de ez a GPT mostanáig átcsúszott az ellenőrzéseken.

A chatbot tudásbázisát Hitler Mein Kampf című könyvével edzették, s kérésre még a kötet megfelelő kivonatait is felolvasta. Folyamatosan úgy hivatkozott a válaszaira, mint a „történelem saját változatára”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!