Csúszásmentesítés

2019.01.11. 22:15

Az ingatlan tulajdonosának dolga a hó eltakarítása

Ha baleset történik, a sértett beperelheti a tulajdonost és kártérítési igénnyel élhet felé.

A mindenkori tulajdonos kötelessége eltakarítani a havat az ingatlan előtti területről. A lakók vagy megbízásos alapon gondoskodnak a tisztaságról és a rendről, vagy megállapodnak abban, hogy a lakóközösség magára vállalja a takarítást. Ha egy társasház takarítási szerződést kötött, akkor a költségvetésben szerepelnie kell a takarítási díjtételnek, ebben az esetben pedig szinte teljesen biztos, hogy a takarítás a téli csapadék eltakarítására is vonatkozik – mondta a hirado.hu-nak a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének elnöke.

Kaplonyi György hangsúlyozta:

a hólapátolás nem a közös képviselő kötelessége.

A közös képviselő nem takarító, nem gondnok, nem házfelügyelő, ő a társasház ügyeivel megbízott ügyintéző.

A cikk arra is felhívja a figyelmet, hogy nem elégséges a hó eltakarítása: az útfelületet csúszásmentessé is kell tenni. Sokan még mindig sóban gondolkodnak, noha sóval szórni szigorúan tilos, hiszen egy környezetvédelemre vonatkozó kormányrendelet kimondja:

síkosság-mentesítés miatt sem a járdákra, sem az utakra nem szórhatunk olyan anyagot, amely környezetkárosító hatású lehet.

A klorid tartalmú só ugyanis gátolja a fák folyadékfelvételét, így azok kiszáradnak. A síkosságmentesítő anyagot vagy a társasház veszi, vagy a takarító cég hozza – ismerteti a cikk.

A társasház előtti területen sózni nem lehet, de ha ott éppen buszmegálló is található – ami már közterületnek minősül – akkor ott már sózhatnak.

Két társasház közötti közterületen az adott önkormányzat köteles eltakarítani a havat és gondoskodni a csúszásmentesítésről. Ha ez nem történik meg, az önkormányzatnál egyéni bejelentést tehetünk.

Ha baleset történik, a sértett beperelheti a tulajdonost és kártérítési igénnyel élhet felé.

Amennyiben ez az igény megalapozott, és bizonyítható, hogy a panaszos a perelt ingatlan előtt esett el és szenvedett sérülést, a kártérítési kötelezettség a társasházat vagy a magánházat terheli, emelte kis Kaplonyi György. Ha a társasház esetén nincs biztosítás, amely a kártérítési felelősséget átvállalná, akkor a ház fizet.

Amennyiben bizonyítható, hogy a közös képviselő nem tett meg valamilyen kötelező intézkedést, akkor a felelősség a társasházról a közös képviselőre hárul. Első lépésben a társasházat kell beperelni, és a társasház csak ez után lép fel azzal szemben, aki miatt a kár keletkezett: a közös képviselővel vagy a takarító vállalkozóval szemben.

Borítókép: illusztráció. Fotó: Shutterstock

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!