Bulvár-celeb

2024.04.23. 06:20

Több mint 13 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból: itt vannak a részletek

A Nébih ellenőrei összesen 15 millió forint bírságot szabtak ki.

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: LADO

Körülbelül ugyanannyi figyelmeztetéssel, de a tavalyinál kevesebb bírsággal zárult az április 1-jén véget ért országos élelmiszer-ellenőrzés – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn az MTI-vel.

A hatósági felügyelők a termelőket, az élelmiszer-előállítókat, a kereskedőket és a vendéglátóhelyeket keresték fel, 2420 ellenőrzés során több mint 13 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból, 188 esetben összesen 15 millió forint bírságot szabtak ki. 

A közlemény szerint leggyakrabban higiéniai és nyomonkövethetőségi hiányosságokat láttak, illetve előfordult az is, hogy a dolgozók egészségügyi alkalmasságának igazolásait nem találták rendben. 

A kifogásolható esetek aránya alacsony, mindössze 3,5 és 7 százalék közötti.  

A szakemberek fokozottan figyeltek a népszerű szezonális termékekre, húsvéti élelmiszerekre. A medvehagyma-forgalmazóknál nem találtak sem nyomonkövethetőségi, sem jelölési vagy minőségi problémát, az ellenőrzött sonkákban viszont gyakori volt az engedélyezettnél magasabb sótartalom, néhány tormakészítményben pedig a kén-dioxid-tartalom haladta meg a maximumértéket. A laboratóriumi vizsgálat alapján kifogásolt termékek miatt hatósági eljárás kezdődött – tették hozzá.

Borítókép: illusztráció
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában