Szőlőfelvásárlás

2022.07.31. 09:00

Árharc alakulhat ki a hazai borpiacon

Nagy kihívások előtt van a hazai borágazat. A termelési költségek drasztikus emelkedése miatt jelentősen növelni kellene a szőlő felvásárlási árát, a pincészetek viszont csak akkor tudják ezt megtenni, ha a kereskedők elismerik ezt az átvételi árakban. Erre sajnos nem sok remény van. Bár az áruházláncok május–június környékén 10-15 százalékkal emelték a borok fogyasztói árát, ebből azonban a pincészetek egy fillért sem láttak, csak a kereskedők árrését növelte a drágulás – írja a Magyar Nemzet.

Kellemetlen meglepetéssel találhatták szembe magukat a magyar borok kedvelői az áruházláncokban az elmúlt egy-két hónapban. A boltokban ugyanis a múlt év végi áremelést követően ismét jelentősen, egyes termékeknél 10-15 százalékkal magasabb áron kerültek az italok a polcokra. A jelenség hátterében ugyanakkor nem a pincészetek kiadásainak emelkedése, a csomagolóanyagok, vagy az energia drágulása, de még csak nem is a szőlősgazdák termelési költségeinek drasztikus emelkedése áll. 

A magasabb árak ellenére ugyanis a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa szerint a borászatok egyetlen fillérrel sem kaptak többet a beszállított árukért, mint amiben a korábbi tárgyalások során a boltokkal megállapodtak. A májusban és júniusban bekövetkezett 10-15 százalékos drágulással az áruházláncok – a világban mindenhol jelen lévő inflációt kihasználva – a saját árrésüket növelték tovább. 

Brazsil Dávid, a HNT főtitkára szerint a jelenségre már a múlt év végén is érzékelték, ezért kezdeményeztek tárgyalásokat a kiskereskedelem szereplőivel. Az áruházláncok ugyanakkor az idén újra az áremelést választották, miközben a beszállítói árakon nem változtattak.

(...)

Franciaország egyes vidékein ráadásul a késő tavaszi fagy és a jégverés is jelentős terméskiesést okozott. A borászatok és a felvásárlók is arra készülnek, hogy alacsonyabb lesz az idei készlet, ami magasabb árakat hozhat a piacon. 

A teljes cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztrációfotó / Magyar Nemzet / Kurucz Árpád

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában