Kieső adóbevételek

2023.06.28. 10:54

Több tízmilliárdos kárt okoz hazánknak az illegális cigaretta

Magyarországon félmilliárd szál illegális cigarettát szívtak el 2022-ben, ami körülbelül 30 milliárd forint jövedékiadó-bevételtől fosztotta meg a központi költségvetést – áll a KPMG friss tanulmányában. A bűnszervezetek a magas árak és adók miatt egyre nagyobb nyereségre tesznek szert Európában – írja a Világgazdaság.

MW

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy előzőleg az árokba borult, cseh rendszámú autóban talált csempészett dohányárut pakolják ki az M1-es autópályán

Forrás: MTI

Fotó: Mihádák Zoltán

Tovább nőtt az Európai Unió illegális cigarettapiaca 2022-ben, a listát Franciaország és Belgium vezeti, míg Magyarországon a csökkenő fogyasztás ellenére 3 százalékpontos növekedést regisztráltak. Ez félmilliárd szálat jelent, ami az összesített mutató 7,2 százaléka – áll a KPMG tanulmányában, amely az EU mellett az Egyesült Királyság, Norvégia, Svájc, Moldova és Ukrajna illegális cigarettafogyasztására fókuszál. A dokumentumot a Világgazdaság Magyarországon az elsők között kapta meg.

Az elemzés szerint az EU-ban 35,8 milliárd szál illegális cigarettát szívtak el tavaly, ami az államoknak körülbelül 11,3 milliárd euró adóbevétel-kiesést okozott, ez csaknem 9 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Tízmilliárdokban mérhető a magyar költségvetés kára 

Ami a magyar illegális cigarettapiacot illeti, részesedése eléri a 2019-es szintet, a KPMG szakértői szerint ennek főképp a kimondottan csempészárunak gyártott termékek az okai, illetve kisebb részben a hamisított dohányáruk.

A termékek többnyire Ukrajna felől érkeznek – nem véletlen, hogy épp tegnap, Debrecen mellett, egy gazdátlannak tűnő gépkocsiban találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai 12 500 doboz adózatlan cigarettát.

A jelentés úgy számol, az illegális dohányáru 2022-ben több mint 30 milliárd forint jövedékiadó-bevételtől fosztotta meg Magyarország központi költségvetését.

A tiltás és az adóemelés a feketepiac felé tereli a fogyasztókat 

A KPMG tanulmánya arra is rámutat, hogy a bűnszervezetek egyre nagyobb nyereségre tesznek szert annak köszönhetően, hogy a magasabb áron és adótartammal értékesítő országokban terítik az illegális termékeiket. Éppen ezért vezetheti a listát Franciaország és Belgium – pedig szakértők évek óta nem győzik hangsúlyozni, hogy 

adó- és áremeléssel, tiltással nem lehet csökkenteni a dohányosok számát, legfeljebb a legálisan eladott mennyiséget.

Svédországból üzenik: 251 ezer magyar életét menthették volna meg, de az EU nem hagyta 

A neves szakértők által közzétett tanulmány szerint, amelyet a Világgazdaság ismertetett, az Európai Unióban csaknem hárommillió ember maradhatott volna életben 2000 és 2019 között, ha mások is követik a svédek ártalomcsökkentő stratégiáját.  Svédországban az uniós átlaghoz képest 40 százalékkal alacsonyabb a halálozási arány a dohányzással összefüggő betegségekben.

A Global Forum on Nicotine (GFN) Varsóban rendezett konferenciáján Bernd Mayer, a grazi egyetem professzora külön kiemelte, hogy a társadalomnak el kell fogadnia: 

van egy jelentős réteg, amely nikotint akar fogyasztani, és erről akkor sem hajlandó lemondani, ha tisztában van az egészségügyi kockázatokkal, tiltással pedig csak a feketepiac felé sodródik.

A csalók az ukrán menekülteket is kihasználják 

A Világgazdaság korábban arról is beszámolt, hogy a pandémia és az orosz–ukrán háború hatására már nem csupán csempészik, hanem helyben, feketén állítják elő, és terjesztik illegálisan az adómentes cigarettát:

a spanyol hatóságok csak az idén 40 millió euró értékben foglaltak le ilyen üzemekben készített dohánytermékeket.

A hamisítók egy része jellemzően ukrán menekülteket kényszerít munkára

– számolt be a részletekről a spanyol rendőrség. Az év elején a NAV Debrecenben is felszámolt egy titkos dohánygyárat, ahol 

közel egymilliárd forint értékben találtak hamisított cigarettákat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában