Kezdődik!

2023.08.10. 12:35

Mától várja a közönséget a Sziget fesztivál

Az idén 30 éves kulturális rendezvényen mások mellett az Imagine Dragons, David Guetta és Billie Eilish is fellép – írja az MTI.

MW

A 29. Sziget fesztiválra tartó fiatalok érkeznek a K-hídon az óbudai Hajógyári-szigetre 2023. augusztus 9-én

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A Sziget hat napon át, augusztus 15-ig tart az óbudai Hajógyári-szigeten.

Hatvankét országból érkeznek fellépők mintegy negyven programhelyszínre, a közönség több mint száz országból jön.

Az idei fesztivál világsztárjai közé tartozik Billie Eilish, aki először lép magyar közönség elé, mellette eljön a Florence + The Machine, az Imagine Dragons, David Guetta, a Mumford & Sons, Lorde és Macklemore is. Szintén a nagyszínpadon zenél Sam Fender, a Foals, Yungblud, Arlo Parks és Caroline Polachek.

A második legnagyobb zenei helyszínen, a több mint tízezer fő befogadására alkalmas FreeDome sátorban mások mellett Bonobo, Youngr, a Moderat, SG Lewis és a Viagra Boys ad koncertet. A Party Arénában partybrandek mutatkoznak be, az underground elektronikus zenének otthont adó Colosseumban Jeff Mills, Sven Väth és Dixon is színpadra lép.

Számos újítással jelentkezik a Sziget. Cél, hogy a pandémia után visszaszerezzük a vezető pozíciót az európai fesztiválpiacon

– mondta korábban Kádár Tamás, a rendezvény főszervezője.

 

Idén több helyszín új dizájnt kapott, visszatért a népszerű és egyedi Art of Freedom, díszbe borult a Szigetre bevezető K-híd, hatvan kilométernyi fényfüzér, nyolcezer dekor izzó és negyven óriási lámpa teszi látványosabbá az éjszakai fesztiválozást.

Idén helyet cserélt a feltörekvő tehetségeknek helyet adó Európa Színpad és a világzenei helyszín, a Global Village. A hip-hop és a rap előadók a dropYardon lesznek, a Sztereo Színpadon a retro zenék hallhatók, a Music Boxban a dalszerző-énekesek, a Magic Mirror a filmek és a zenék mellett kerekasztal-beszélgetéseket, stand-upot kínál.

A modern cirkusz szerelmeseit az ezer férőhelyes Cirque du Sziget sátor várja világsztárokkal. Idén is lesznek sétáló utcaszínházak, valamint színházi és tánchelyszín (Theatre-and-Dance Field).

BRFK: kiemelt feladat a fesztivál biztonsága

A Budapesti Rendőr-főkapitányság kiemelt feladata, hogy a Sziget fesztiválra látogatók biztonságban érezhessék magukat – mondta csütörtökön a BRFK szóvivője.

A fesztivál területén lesznek egyenruhás rendőrök, a BRFK rendőrei gyalogosan, rollerrel, elektromos kocsival és kerékpárral is teljesítenek szolgálatot. Amennyiben bárki segítségre szorul, nyugodtan keresheti kollégáinkat. Két francia rendőr is segíti a munkát

– hangsúlyozta Csécsi Soma rendőr alezredes, aki a Szigetre bevezető K-híd előtt adott tájékoztatást a rendezvény rendőri biztosításáról.

Kitért arra, hogy a BRFK a Sziget külső biztosításában együttműködik a Készenléti Rendőrséggel, valamint a polgárőrséggel, ebben elsődleges feladatuk a közlekedés segítése. Csécsi Soma szólt arról, hogy a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság a fesztivál idején a nap 24 órájában egy 8,5 méter hosszú merev testű gumicsónakkal tartózkodik a Sziget körül, és szükség esetén perceken belül odaér a helyszínre.

CSÉCSI Soma
Csécsi Soma alezredes, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője a Szigetre bevezető K-híd előtt a rendezvény rendőri biztosításáról tartott sajtótájékoztatón 2023. augusztus 10-én
Fotó: Máthé Zoltán / Forrás: MTI

„A Szigeten a BRFK bűnügyi állományának civil ruhás rendőrei is jelen lesznek. Az ő feladatuk elsősorban a bűncselekmények megelőzése, megszakítása, tetten érés esetén az elkövetők elfogása. Arra kérjük a „szigetelőket”, hogy nagy értékeket ne hagyjanak őrizetlenül, használják az értékmegőrzőt” – fejtette ki a szóvivő.

Mint elhangzott, bűncselekmény esetén feljelentést a III. kerületi Rendőrkapitányságon lehet tenni a Tímár utcában, ahol a Sziget idején idegen nyelvet jól beszélő kollégák teljesítenek szolgálatot, megerősített létszámban.

Lados Réka rendőr főhadnagy a BRFK szigetes programjairól adott tájékoztatást. Beszámolt arról, hogy a BRFK Prevenciós Pontja az óriáskerék és a nagyszínpad között a fesztivál minden napján 9 és 19 óra között különböző programokkal várja az érdeklődőket.

„A sátornál lehetőség van activity-zni, lesz karaoké, pólófestés, kitűzőkészítés, kábítószer-prevenciós totó, és tematikus társasjátékokat is kipróbálhatnak a résztvevők, egy baleseti szimulátorba ülve pedig egy ütközés testre gyakorolt hatását lehet megtapasztalni. A BRFK Prevenciós Ponton felállított rabosító és fotófal előtt a fesztiválozók találkozhatnak a fővárosi rendőrséggel együttműködő influenszerekkel, Szecsóval és Emmával, továbbá a hagyományőrző rendőrszázad tagjaival is” – sorolta Lados Réka.

A BRFK a családokat is várja sátrához, a legkisebbeknek bűn- és balesetmegelőzési foglalkoztatókkal, játékokkal, különleges ajándékokkal készülnek. A rendőri pálya iránt érdeklődők is tájékoztatást kaphatnak, és jelen lesznek az Áldozatsegítő Központ képviselői.

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság munkatársai minden délután a külföldi állampolgárok esetlegesen eltűnt okmányainak pótlásával kapcsolatban tudnak segítséget nyújtani. A programot a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatja.

A BRFK Prevenciós Ponton csütörtökön ezer adag kék színű, citromízű „rendőrfagyit” is kínálnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában