Celeb

2024.02.23. 08:20

Nyelvőrként tevékenykedik Kautzky Armand

Az anyanyelv nemzetközi napját minden évben február 21-én tartják. A világnapon a Petőfi Rádió Hazai című műsorában Magyarország egyik közkedvelt férfi hangja, Kautzky Armand Jászai Mari- és Wacha Imre-díjas színművész, szinkronszínész, érdemes művész, a Duna műsorvezetője, a Montágh Testület tagja vendégeskedett.

Heol.hu

Kautzky Armand szülei nemcsak a színpadon, hanem a hétköznapokon is választékosan, artikuláltan beszéltek, így születése óta figyelhette, milyen a szép beszéd. Különleges orgánuma azonban nem tanulás eredménye, egy adottság, ami felelősség egyben – mondta a Petőfi Rádió vendégeként az anyanyelv nemzetközi napján a színművész.

– A nyelv olyan, mint egy élő organizmus, folyton változik, éppen ezért csodálatos. A magyar nyelv annyi mindent átélt az évszázadok alatt, hogy nem aggódom a jövőjéért. Létezése óta a sokszínűség jellemzi, például sok tatár, török és német kifejezés is gazdagítja. A gyerekeim által ismerem a szlenget, a honosulni látszó angol kifejezéseket is, ám ezeket hallva mindig összeráncolom a szemöldököm – idézte a Hirado.hu az egri születésű színművészt.

A színművész szerint a médiában szereplőknek kiemelt szerepük van abban, hogyan alakítsák a nyelvet, éppen ezért lett tagja a közmédia magyar nyelv felett őrködő Montágh Testületének. A szervezet iránymutatásait betartva végzi munkáját nap mint nap.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában