gazdaság

2020.06.18. 11:30

Növekvő árbevételről számolt be a Heves megyei cégek többsége

Az árbevétel növekedése nem mindig párosult az alkalmazottak számának emelkedésével.

Tóth Balázs

A tavalyi év még nyugodt lehetett, az ideiről szóló beszámolókban nyomot hagy majd a járvány miatti kiesés. Illusztráció

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Május végéig kellett közzétenniük a cégbeszámolókat az Igazságügyi Minisztérium Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálat oldalán azoknak a társas vállalkozásoknak, amelyek nem eltérő üzleti év szerint működnek. Belenéztünk, milyen adatokról számoltak be a 2019-es év alapján a megye legnagyobb vállalkozásai. A legnagyobb huszonöt közül kilenc cég beszámolója még nem élesedett az oldalon, így róluk nincs friss adat. A cégek közül volt, amely euróban, más forintban számolt el, s utóbbiba számoltuk át a megadott összegeket. 2018-hoz képest 2019-ben tíz forinttal többet kellett fizetni egy euróért éves átlagban, olyan azonban nem fordult elő, hogy csak az árfolyam mozgása miatt lett volna növekedés egy vállalat árbevételében.

A megye legnagyobb vállalata a Robert Bosch Elektronika Kft. volt, amely a megelőző évi 587,3 milliárd forintos nettó árbevételét 654 milliárd fölé növelte. A hatvani cég már leadózott nyeresége 9,2 milliárd forintról 14,8 milliárdra növekedett. A maklári Robert Bosch Automotive Steering Kft. bevétele ugyanakkor csökkent, 197 milliárdról 191,7 milliárd forintra, és korábbi nyeresége is mínuszba csapott át, a 814 millió forintos eredményt 11,1 milliárdos veszteség követte. A 2018-ban kivált egri gyár, az Automotive Steering Column beszámolója még nem jelent meg.

A tavalyi év még nyugodt lehetett, az ideiről szóló beszámolókban nyomot hagy majd a járvány miatti kiesés. Illusztrációs fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

A legnagyobb növekedést tavaly a ZF Hungária kft. produkálta, amely duplájára növelte gyárát. A 2018-as 77,8 milliárd forintos árbevételt 143,5 milliárdos értékesítésből befolyó bevétel követte, ezzel párhuzamosan a nyereség is nőtt, 2,83 milliárdról 4,46 milliárd forintra. A korábban a százmilliárd forintos árbevételt elérő Mátrai Erőmű Zrt. 2018-ban esett nagyot, tavaly már ahhoz képest bevételnövekedést tudott elérni, 77,6 milliárd forintos árbevétele a rangsorban előtte lévő autóipari vállalatokhoz képest belföldről származott és négymilliárd forinttal haladta meg a megelőző évit. A 817 millió forintos veszteség után azonban majdnem hatmilliárd forintos mínusz következett. Az eltérő üzleti éves Johnson Electric Kft. legfrissebb, tavaly tavasszal zárt beszámolója szerint a 45 milliárd forintos árbevételt 40 milliárdos követte. Az Apollo Tyres szintén nem naptári év szerint készíti kimutatásait, első elérhető beszámolójuk 31,5 milliárdos bevételről és 1,64 milliárdos veszteségről árulkodott.

Az Aventics Hungary Kft. sem nem decemberben, sem nem márciusban, hanem szeptemberben zárja az üzleti évét, a cég majdnem 23 milliárd forintos nettó árbevételről adott számot (ami 4,7 milliárd forintos javulás), valamint 235 milliós nyereségét is sokszorosára, 1,17 milliárdra növelte. Az egri székhelyű, de Vecsésen gyártó, eltérő üzleti év szerint gazdálkodó ebm-papst Hungary Kft. 13,4-ről 19,8 milliárd forintra növelte bevételeit, a szintén eltérő üzleti éves Stanley Electric bevétele hétszázmillió forinttal 13,14 milliárd forintra csökkent, nyeresége viszont 858 millióra nőtt. A budapesti székhelyű He-Do-nak a 2018-as kimagasló év – 20,5 milliárdos árbevétel – után 2019 már nem volt olyan bő, bár a korábbiakhoz képest tisztes bevételt, majdnem 16 milliárdot könyvelhetett el, nyeresége viszont harmadára esett, 715 millió forint lett.

A friss, teljes egészében 2019-ről szóló beszámolók közül a Horváth Rudolf Intertransport 1,4 milliárd forinttal 14 milliárdra növelte árbevételét, míg adózott eredménye meghaladta az egymilliárd forintot. A Magyar Hús majdnem egymilliárdos növekedést ért el (9,64 milliárd forint), nyeresége 115 millió forint volt. A Bumjin értékesítése majdnem félmilliárd forinttal 7,9 milliárdra csökkent, nyeresége szinten maradt, 289 millió forint volt. A Geosol bevétele 8 milliárd maradt, eredménye 1,34 milliárdra csökkent. A Ruag Ammotec bő 1,7 milliárdos növekedésnek, 9,15 milliárdos forgalomnak örülhetett, vesztesége 1,9 milliárdról 1 milliárdra csökkent.

A Bosch és a ZF bővített

A friss 2019-es beszámolók szerint az említett nagy cégek közül tavaly a hatvani Bosch és a ZF növelte érdemben a létszámát, 90, illetve 400 emberrel, az erőmű, az Aventics, a Geosol és a He-Do körülbelül szinten tartotta, a többinél 15–40 fős csökkenésről adtak számot. A maklári Boschnál az egri egység kiválása miatt 130-cal csökkent az átlagos állományi létszám.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!