Tüzelés

2022.08.06. 06:50

Lekapcsolt közvilágítás, kikapcsolt fűtés – így küzdenek majd a Heves megyei önkormányzatok

Ki hogy tud, úgy küzd az elszabadult energiaárak ellen, a térség önkormányzatai nehéz helyzetbe kerülhetnek.

Szabadi Martina Laura

Ahol lehet, ott fatüzelésre állnak át az intézmények

Forrás: Illusztráció: Heves Megyei Hírlap

Már július végén bejelentette Böjt László, Ostoros polgármestere, hogy augusztustól néhány olyan helyen, ahol nem fontos, lekapcsolják a közvilágítást a növekvő energiaárak miatt. – Figyelemmel a közintézményekre és közvilágításra már jelenleg is hatályban lévő, jelentősen megemelkedett energiaárakra, első körben a Szent István Park és a Hősök terén lévő közpark közvilágítását a következő költségvetési év lehetőségeinek felülvizsgálatáig idén augusztus 1-től kezdődően le kívánjuk kapcsolni. Ezzel egyidejűleg törekszünk a településen energiahatékony megoldások alkalmazására, a Csaba vezér út azon részén, ahol eddig nem volt napelemmel működő utcai közvilágítás, három ilyen lámpatestet építünk ki – tudatta korábban Böjt László. Híradása nyomán megkérdeztünk néhány másik települést, hogyan tesznek az óriási számlák ellen – már ha tudnak valamit tenni. 

Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere kérdésünkre arról tájékoztatott, hogy a megyeszékhelyre nézve idén még nincs következménye a drágulásnak, ugyanis a város szerződésben rögzített áron vásárolja az energiát. 

– Decemberig legalábbis, a következő évre azonban ősszel írjuk ki a közbeszerzést, hogy milyen ajánlatot kapunk és hogyan sikerül megegyezni, az nagy kérdés. Jelenleg úgy kalkulálunk, hogy csak a villamos energia ára egymilliárd forintos többletköltséget jelenthet az előző évhez képest. A gázzal együtt ez jóval magasabb lehet, mint az idei év erre szánt költsége. Ezt nyilván nem tudjuk a semmiből előteremteni, ha nem kapunk támogatást, akkor vélhetően csak úgy lehet megoldani, ha a kötelező feladataink teljesítése érdekében a szabadon vállaltakat elengedjük, értek ez alatt akár olyan intézményeket, amelyeket nem kötelező működtetnünk, vagy rendezvényeket. Ugyanakkor felesleges még előre erről beszélni, véleményem szerint jelenleg még minden képlékeny. Úgy gondolom, hogy ha Eger nem fogja tudni kifizetni ezt, akkor más városok sem, tehát én számítok valamiféle kormányzati beavatkozásra az önkormányzatokkal kapcsolatban. Például bekerülhetnének a rezsicsökkentettek körébe, de erről ezidáig nem érkezett hír, sőt épp az ellenkezőjét halljuk – részletezte a megyeszékhely helyzetét a polgármester. 

Demkó Gábor, Novaj polgármestere elmondta, hogy a bizottságok bevonásával tizenöt pontos rezsicsökkentési tervet dolgoznak ki. – Nem látjuk, hogy jövünk ki a költségvetésből. Közel hétmillió forint csak a közvilágításunk költsége, pedig már korszerű, ledes. Kicsi a keretünk, kevés az iparűzési adó, se idegenforgalmi, se építményadó nincs. Azon tudunk spórolni, ha például októbertől májusig bezárjuk a faluházat, a közösségi teret, a fűtési rendszereket, ahol nem használjuk, nem töltjük fel fagyállóval, hanem leengedjük a vizet. Csak a szükséges mértékben fűtjük a tárgyalótermet, spórolunk az iroda- és tisztítószeren. A hivatali járművek használatát korlátozzuk augusztustól, inkább a sajátomat bocsátom az önkormányzat rendelkezésére. Telkeket, néhány zártkertet is tervezünk eladni, illetve egy öregebb járművet is, hogy tartalékot képezzünk. Igyekszünk a szemétszállításon is spórolni, ahol nem volt indokolt, másképp megoldható, ott lemondtuk. Szelektáljuk a hulladékot, de előfordulhat, hogy egyes támogatásokat is csökkenteni kell. Adventkor nagyon szerény díszkivilágítás lesz, tekintettel az energiaválságra és a háborús helyzetre, négy hét helyett mindössze négy nap – mondta Demkó Gábor. 

– Várható, hogy egy nagy területet eladunk, s ennek a bevételét csak energetikára költjük, fejlesztéseket finanszíroznánk belőle, ami a költségeinket csökkenti hosszú távon – mondta Szabó Péter, Noszvaj polgármestere. – Tervben van újabb napelemek telepítése, szeretnénk a napelemes rendszert is optimalizálni, a fűtést ahol lehet, hőtő-fűtő klímákra cserélni, hogy elektromos árammal oldjuk meg gáz helyett, törekedve az éves nullás elszámolásokra. Szintén felvetődött azoknak az épületegységeknek a bezárása, amelyek fűtése nem szükséges, ahol fűtenek, ott pedig egy bizonyos hőmérsékletet kell majd kötelezően tartani. Alternatíva lehet még a fatüzelés, ahol lehetséges, például az óvodákban. Szerencsére igyekszünk több lábon állni, a településnek van 400 köbméter vágásérett erdeje – részletezte. Kérésünkre elárulta, a gáz előző évben 7,5 millió forintba került a falunak, ugyanez a fogyasztás a mostani árral 50 millió forint lenne. 

Varga Tibor, a szintén alacsony bevétellel rendelkező Egerbakta polgármestere elmondta, konkrét tervük még nincs, de dolgoznak azon, hogy kidolgozzanak egy megoldást, amellyel az önkormányzat működése nem sérül. 

A megkérdezett települések közül többen nem kívántak még konkrétumokba bocsátkozni, de azt mindenki elmondta, hogy a fentiekhez hasonló alternatív megoldásokban, költségcsökkentésekben gondolkoznak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!