Ünnep

2022.09.02. 21:12

Nő a Mátra bányászainak feladata és felelőssége az energiavészhelyzetben

Szinte mindenhol a szénhez nyúlnak most, hogy megdrágult a világpiacon a villamosenergia.

Tóth Balázs

Oravecz Zsolt, az MVM Mátra Energia Zrt. igazgatóságának elnöke beszédet mond a rendezvényen

Forrás: Beküldött fotó

Az MVM Mátra Energia Zrt. idén Bükkábrányban tartotta ünnepségét a 72. Bányásznap alkalmából. A bányász hősök emlékművének megkoszorúzása előtt Mata Tibor, a bükkábrányi bánya igazgatója mondott beszédet. Kifejtette, ez a tiszteletadás, megbecsülés ünnepe, a bányászok munkájának erkölcsi, anyagi elismerését jelentette a múltban és ma is. Van kiket megbecsülni, hiszen kiemelkedő szerepük van a magyar bányászatban, a társaság üzemelteti az ország két legnagyobb külfejtéses bányáját.

– Az elmúlt két évben feje tetejére állt a világ. Előbb a világjárvány írta át az életet, minden területen visszavetette a gazdaságot. A bányákban viszont nem volt home office. A dolgozók hozzáállása kiváló volt, nem volt termeléskiesés, köszönet nekik a példaértékű hozzáállásért – hangsúlyozta. – Tavaly a gazdaság fellendült, energiahiány mutatkozott Európában, az volt az energiaválság eleje, megugrott a szén, a gáz, az elektromos áram ára és tovább tart a folyamat. A világpiacon megdrágultak az energiahordozók.

Mata Tibor kiemelte, nem csak az ára kérdés, hanem az is, hogy lesz-e belőle elegendő. Mára energiavészhelyzet alakult ki egész Európában, a hiány miatt hozzányúlnak a gyorsan üzembe állítható kapacitáshoz, hogy elkerüljék a legrosszabbat, a valamiféle korlátozást. Az elmúlt évben a szénbányászatról mint jövő nélküli iparágról írtak, vészhelyzetben természetes reakció volt Ausztriában, Németországban, Olaszországban és Csehországban is a szenes erőművek termelésnövelése, az inaktív blokkok újraindítása. A lignit kitermelés fokozását vizsgálják itthon is.

Európa korlátozott nukleáris, vízerőművi és szenes kapacitása nem elegendő ahhoz, hogy csökkentsék a jelen piaci hatást, így egy megawatt áramért akár 700 eurót is fizetnek. Az alaperőművi kapacitására is igaz ez. Az áramimport meghaladta a fogyasztás felét, óriási a kitettség, a gázár megfizethetetlen kategóriába került. Minden európai országban gondoskodni kell a saját energia biztonságáról.

Magyarországon hétpontos intézkedési tervet fogadtak el, a hosszabb távú energiabiztonsági megoldás érdekében a Mátra kiemelt szerepet kapott. Fontos alaperőmű, amely az elmúlt két évben szinte üzemzavarmentesen, kiszámítható, biztos forrása volt a magyar villamos energia termelésnek.

Tavaly az áramfogyasztás tizedét adta, 4,7 millió tonna lignit jött ki a két bányából. A következő évben ez akár hatmillió tonnára növekedhet, ami a többlet villamos energia alapját képezheti. Mint mondta, a Mátrára komoly feladat, felelősség hárul. Az operatív működésre az eddigieknél nagyobb szükség lesz, előre kell tekinteni feladat elvégzéséhez, nem lesz elég a tegnapot, a mát boncolgatni. Megköszönte a bányakollektíva munkáját.

A koszorúzást követő ünnepségen Oravecz Zsolt, az MVM Mátra Energia Zrt. igazgatóságának elnöke kiemelte, most nagy figyelem kíséri a bányászatot, sokan igyekeznek tenni azért, hogy minél jobban működjön. Komoly, érdekes energetikai helyzet van. 2020-ban az volt a kérdés, egy bánya vagy két bánya működik majd, s kiderült, két bánya látja el az erőművet. 2021-ben stabilizálták a termelést, integrált rendszer jött létre az erőművel, ellátásbiztonsági lábat adtak energiaiparnak. 2022-ben kicsit többet kell. A bányák már termeltek a mostaninál többet. Az elmúlt másfél év tapasztalata, az együttműködés a termelési láncon lehetővé fogja tenni, hogy saját erőből hozzájáruljanak a növeléshez, s ügyesen fokozzák az ellátásbiztonságot. Azt kérte a bányászoktól, ezt ne új helyzetként éljék meg, legyenek fegyelmezettek, szeressék, amit csinálnak és legyenek vagányak.

Tállai András, a bükkábrányi térség országgyűlési képviselője kifejtette, mindegy, milyen rendszer van, bányászokra szükség van. Ők bizonyították, milyen értékes tagjai, részei az országnak. Így van ez Visontán közel hatvan, Bükkábrányban majdnem negyven éve. A társaság bizonyította, helyük van az energiatermelési piacon, a munkavállalók is, óriási értéket jelentenek. Óriási eredményt értek el, számítanak rájuk továbbra is. A kormány a napokban tárgyalja a társaság jövőjét, az új feladatát. Azt, hogy ilyen nagy jelentőségű, stratégiai céggé váltak, ők érték el, gratulált hozzá. Megköszönte munkájukat és kérte, készüljenek, mert még több feladat lesz.

A beszédeken kívül elhangzott, a szeptember elsejei országos bányásznapon több MV Mátrás dolgozó is miniszteri elismerést kapott. Miniszteri elismerő oklevéllel köszönték meg Szabó András gépmester munkáját, aki 1974-től dolgozik a cégnél. Ugyanilyen oklevelet kapott Sztancsik Szabolcs főtechnológus. Kiváló bányász kitüntetést vehetett át Csorba Ákos Levente gépmester, Mihalóczki Imre gépkezelő és Vígh József kotrómester.

Bükkábrányban Heller László-díjban részesült Hacsiné Lakatos Ágnes főelőadó, Simon Csaba osztályvezető, illetve Sulyok Pálné vezető. Céggyűrű és Lignitbányászatért Oklevél kitüntetést több tucat munkatárs vehetett át az ünnepségen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!