Energiafogyasztás

2022.10.10. 11:30

Napelemtől biogázig: spórolási tanácsokat adtak a vállalkozásoknak Egerben

A cégeknek beruházásokra lesz szükségük a saját fogyasztás csökkentésére, vagy annak fedezésére.

Tóth Balázs

Sőrés Péter Márk, az MVM Zrt üzletfejlesztési osztályvezetője tartott előadást.

Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

A vállalkozások energiafogyasztási, illetve költségcsökkentési lehetőségeiről tartott rendezvény-sorozatot a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. Az egri zárórendezvényen Sőrés Péter Márk, az MVM Zrt. üzletfejlesztési osztályvezetője tartott előadást. Kifejtette, Európában jelenleg válság van, mert emelkednek az energiaárak, az orosz-ukrán háború miatt ez fokozott, s az ellátásbiztonságra is oda kell figyelniük az államoknak.

A lakosság és a vállalkozások vagy arra törekednek, hogy visszafogják saját energia felhasználásukat, ehhez modernizációra van szükségük. Választhatják a saját energiatermelést például napelemes kiserőművel, a fogyasztást részben fedezve. Erre a vállalat megoldásait is ajánlotta. Fontos azonban tudni, hogy minden cég más és más, csak néhány olyan terület van, amely általánosan fogyasztás-csökkenést hozhat, ilyen például a ledes világítás. Sok függ a helyszín adottságaitól, de az ipari vállalkozás által alkalmazott technológiától is, ezek speciálisak. Minden beruházástervezést felmérésnek kell megelőznie.

Kitért a finanszírozási lehetőségekre. Ezek egyike a kiterjesztett Széchenyi Kártya Program, amellyel a kormány a hatékonyabb energetikájú és technológiaváltást elősegítő beruházásokat szeretné elősegíteni. Ez kombinálható például más programokkal is.

A napokban az energia-intenzív feldolgozóipari kis- és középvállalkozásoknak is indítottak programot. Ebből 9-10 ezer cég részesülhet, bár 170 ezer ilyen vállalkozás lehet. Nekik az év utolsó három hónapjára kínálnak az energiaköltség-növekmény felét kitevő működési támogatást. Igénybe vehetnek egy olyan hitelt is, amelyből energia-hatékonysági beruházás valósítható meg. Ezekre regisztrálni október 20-december 15 lehet.

Sőrés Péter szerint ma már 15 százalékosak a hitelkamatok, de akár ezekből is megérheti beruházásokat finanszírozni, mert a jelenlegi áram- és gázárak miatt így is gyorsan megtérülőek lehetnek. Az elmúlt években több cég is elhalaszthatott olyan energia-hatékonysági fejlesztéseket, amelyek 5-10 százalékos megtakarítást hozhattak, most ezekbe is belevághatnak, mert a 20-30 évre becsült megtérülési idejük a tizedére csökken.

A szakember szerint szóba jöhet az esco-konstrukció, rajtuk kívül is sok olyan vállalkozás van, amely ezzel foglalkozik. Ennek lényege, hogy a megtakarítást, vagy energiatermelést biztosító eszközt a megbízott cég adja és tartja karban. A szolgáltatást igénybe vevő vállalkozás pedig a megspórolt energiaköltségből finanszírozza annak árát és a kamatot. Ők nem csak napelemes energiatermelésben gondolkodnak, tervezik biogáz erőművek, világításkorszerűsítések finanszírozását.

Sőrés Péter beszélt a napelemes rendszerekről, amelyekből 3500 megawattnyi kapacitás épült már ki az országban, ebből 2000 megawattnyi kiserőmű. További 3-5 ezer megawattnyi beruházás áll sorba, de nincs most kapacitása a hálózatnak. Az ipari cégek saját ellátására épülő fejlesztéseit viszont támogatja az állam.

A további megtakarítási lehetőségek közt említette az önkormányzatok közvilágítási korszerűsítéseit, a felület fűtő-hűtő rendszereket, amelyek iparcsarnokokban alkalmazhatók és hőszivattyús működéssel optimálisak. Fölhívta a figyelmet a hűtőket üzemeltető kis üzletekre, hiszen hőszivattyúkkal a hűtők melege használható fűtésre. A kiskereskedelemmel foglalkozó boltok nyolcvan százalékát egyébként szerinte a mai állás szerint föl kellene újítani. Az iparban a villanymotorok korszerűsítésével is rengeteg energiát megspórolhatnak a vállalkozások.

 

Fotó: 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!