Háztartás

2022.09.25. 15:30

Így lehet spórolni a rezsin, Heves megyei háziasszonyok praktikáit kérdeztük

Tízből öt magyar nem tudja kiszámolni, hogy a jövőben milyen többletköltséggel járhat az otthonában található háztartási gépek működtetése, pedig negyven százalék havonta akár harmincezer forinttal is többet fizet majd az áramért az energiavészhelyzet következtében – derült ki a Gorenje legfrissebb kutatásából.

M. H.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A válaszadók szerint a háztartási gépek közül a hűtő, a mosógép és a sütő a legnagyobb fogyasztó, de a felmérésben részt vevők negyven százaléka nem tervez változtatni a jövőben sem a háztartásigép-használati szokásain, nagy részük pedig korszerűbb gépre sem váltana. Azok, akik mégis aggódnak a számla miatt, kevesebb mosással, ritkább szárítógép-használattal és kevesebb főzéssel tervezik visszafogni a költségeket. Simon Anikó a Gorenje marketingvezetője szerint már egy kis odafigyeléssel is sokat faraghatunk a kiadásokon, hiszen a hűtő esetében a rossz elhelyezés – például sütő vagy tűzhely közelében – vagy a jegesedés is növelheti az energiahasználatot, de a mosással is sokat lehet spórolni, ha a féladag opció helyett energiatakarékos programot használunk.

Megkérdeztünk néhány háziasszony a témában. Berecz Angéla, aki két kisgyermek édesanyja elmondta, igazán nem gondolkodott még el mindezeken.
– De ha jobban eltöprengek, amin mindenképpen lehetne változtatni az az, hogy sok minden éjszakára is áram alatt marad, ezeket pár percnyi ráfordítással csak ki kell húzni. Ilyenek a telefontöltők, kávéfőzők, vízforralók. Ezek ugyan valószínűleg nem fogyasztanak sokat, de ha ezzel is spórolhatunk, miért ne tegyük meg. A vízmelegítő bojlerünk már energiatakarékos, de a mosáson is lehet változtatni. Alacsonyabb hőfokon, példának okáért harminc fokon mosni is energiahatékony, a mosószerek már alkalmasak erre – részletezte.

Szabó Eszter kisfiával van otthon.
– Mostanában ez rendszerint beszédtéma az ismerősi körben is. Azt látom, hogy minden családnál újrakalkulálják a dolgokat. Mindenki jobban odafigyel a fogyasztásra, próbálunk spórolni. Mi például leálltunk a mosogatással, és inkább a mosogatógépet kapcsoljuk be. Úgy vettük észre, azzal jobban kijövünk. De az is megfordult a fejünkben, hogy ugyancsak jobban járunk, ha a légkondicionálóval fűtünk. Ezt még átgondoljuk – fejtette ki.

Fülöp Ágnes nemrég költözött egy kisebb lakásba, eddig nem volt nagy fogyasztása, de körülményei változtak, így ő is megpróbál spórolni.
– Több háztartási gépem van, mosogatógép, mosógép, szárítógép, elektromos sütő, gáztűzhely. Két felnőtt férfit kell ellássak, ez jár háztartási feladatokkal. Miután a döntések nyomán várhatóan kicsit megnövekednek a számlák, van egy-két praktika, mellyel könnyítek a helyzetemen. A szárítógépet, a mosógépet, a mosogatógépet csak tele állapotában indítom el, félprogramokért nem kapcsolom be. Az elektromos sütő is kevesebbet dolgozik, ahogy a fűtésen is állítani fogok. Eddig 18-19 foknál bekapcsolt, ezt átállítom 20 vagy 21 fokra – mondta el portálunknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában