Spórolás

2022.09.29. 14:00

Kell-e fázniuk megyénk óvodásainak a megemelkedő energiaárak miatt?

Egyes sajtóhírek szerint van, ahol olyan drasztikus intézkedéseket hoztak a költségek csökkentése érdekében, hogy az óvodákban kisebb adag ételt kapnak a gyerekek. A hírek arról szóltak, a kalocsai óvodások ezentúl egy egész helyett csak fél kiflit kapnak. Kíváncsiak voltunk, megyénkben mi a helyzet, kell-e fázniuk a legkisebbeknek, vagy éhesek maradnak-e.

Fekete-Vadászi Erika

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Az egri önkormányzat arról tájékoztatta portálunkat, hogy a város bölcsődéiben, óvodáiban nem terveznek radikális intézkedéseket bevezetni. Az eddigieknek megfelelően biztosítják a megfelelő hőfokot.

– A fűtést már bekapcsolták, ezen kívül a gyerekek székeire ülőpárnákat helyeztek ki, valamint alvásidőben plusz takaró használatát is lehetővé teszik számukra – tudatta a Heol-lal az  önkormányzat. – Az élelmiszeralapanyagok áremelkedése miatt a kicsik étkeztetésében nincs változás, mint eddig is, mindent megteszünk annak érdekében, hogy mind minőségben, mind mennyiségben a megfelelő étkezést nyújtsuk számukra. Emellett az egészséges táplálkozás részeként az Egertej Kft.-vel kötött, 2025 júniusáig tartó megállapodásnak köszönhetően heti négy alkalommal, napi két deciliter tejet biztosítunk nekik.

Ugyanakkor a kiadások, így a rezsi csökkentése érdekében vannak javaslatok, törekvések, egyebek között például az intézményekben a led világítás használatára, vagy éjszaka az épület világításának lekapcsolásra vonatkozóan, tette hozzá az egri polgármesteri hivatal.

Egri olvasónk, Andrea megosztotta tapasztalatait portálunkkal. A lánya a megyeszékhelyünkön jár óvodába.

– A fűtést már bekapcsolták, nem fáznak a gyerekek. Az ételek adagjai nem csökkentek, és a minőség sem romlott – jegyezte meg olvasónk. – Bár mivel az én lányomnak jó étvágya van, így neki sokszor kevés az a mennyiség, amit ott kap, ezért miután hazaér, rögtön kér enni. Ha csökkentenék az adagokat, biztosan éhesek maradnának a gyerekek. Náluk repetára nincs lehetőség, sőt, ha valaki betegség után hétfőn már újra menne, akkor azt pénteken reggel jelezni kell. Ugyanis a darabszámos ételek, mint például a csirkecomb, ki vannak számolva, és ha nem tudják előre, hogy visszamegy a gyerek az oviba, akkor neki nem jutna.

Egyelőre Aldebrőn sem fáznak, s nem is éheznek a legkisebbek. Gázzal fűtenek, igyekeznek nem pazarolni, de mindig figyelembe veszik az igényeket. Még repetára is van lehetőség.

– Még nem volt szó arról, hogy bármilyen változtatásra szükség lenne a kiadások csökkentése miatt. Az óvodát 12 éve újították fel, szigetelve van, újak a nyílászárók és napkollektor segíti a melegvizes rendszert. Mindezeknek köszönhetően elég hatékonyan működik az intézmény – mondta el portálunknak Baráthné Németh Éva, a Kápolnai Tündérkert Óvoda Aldebrői Tagóvodájának vezetője.

A kollégáik is takarékoskodnak, a gyerekeket is arra tanítják, hogy például ne sokáig folyjon a víz a csapból, s a fűtés esetében sem pazarolnak, de a kicsik igényeit mindig figyelembe veszik. 

– Szerencsére az önkormányzatnak pozitív a hozzáállása az óvodához, így az étkeztetésre vonatkozóan sincsenek megszorítások. A minőség a megszokott, és az adagok sem csökkentek. Itt van mellettünk a konyha, így ha egy étel jobban ízlik a gyerekeknek, akkor csak kimegyünk, kérünk és mindig kapunk is repetát – tudatta Baráthné Németh Éva.

Pifkó Tamás, a gyöngyösi polgármesteri kabinet kommunikációs vezetője arról tájékoztatott, átfogó energetikai felülvizsgálatot végeznek, amely kiterjed a városi fenntartásban működő intézményekre is. Az eredmények alapján javaslatokat dolgoznak majd ki, melyek várhatóan októberben kerülhetnek a kép

viselő-testület elé. Addig nem várható változás az óvodák működésében sem.

Az étkezést illetően az adagok és a minőség nem változik, de az árak módosításáról szeptemberben döntött a testület. Egyebek között az egyik óvodában is szolgáltató társaság azt követően fordult az önkormányzathoz, hogy a nyersanyagköltségek emelkedése és az infláció miatt a koncessziós szerződésben foglalt díjak már nem fedezték az étkeztetés költségeit. A grémium elfogadta a térítési díjak húsz százalékos emelését a normál étkezés, illetve a harminc százalékos növelését a diétás étkezés esetében. Így a szolgáltatásért a szülők is többet fizetnek, és az önkormányzat többletköltsége is nő, közel 17 millió forintra rúg emiatt, ismertette a kommunikációs vezető.
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában