Gázos ügyek

2022.09.27. 18:29

Számít-e, hogy csak fűtök vagy másra is használom a gázt? - erre válaszol a szolgáltató

Olvasóink többször is hívták portálunkat azzal a kérdéssel, hogy mitől függ a gáz ára. Van-e különbség, ha csak fűtésre, vagy egyéb célra használjuk. A szolgáltató válaszát alább olvashatják.

B. K.

Az MVM Next sajtóosztályáról az alábbi választ kaptuk kérdésünkre: 

– Szeretnénk leszögezni, hogy a földgáz ára nem függ a felhasználás módjától. A lakossági fogyasztók 2022. augusztus 1-jétől 63 645 MJ/év, azaz legalább 1729 m3/év fogyasztásig a földgáz egyetemes szolgáltatáshoz kapcsolódó értékesítési árak megállapításáról és alkalmazásáról szóló 69/2016. (XII.29.) NFM rendeletben meghatározott I. árkategória szerinti áron, ezen hőmennyiség, illetve földgázmennyiség felett a mindenkori versenypiaci költségeket tükröző – lakossági piaci – áron vételezhetnek földgázt.

Nem egyenletes részszámlás - átalánydíjas - fizetési mód választása esetén a rezsicsökkentett áron számlázandó mennyiség meghatározása idő- és fogyasztásarányosan, a 20 éves átlag fűtési hőmérsékleti tényezőn alapuló fogyasztási jelleggörbe alapján történik. Ilyenkor a szolgáltató nem havonta egyenletesen osztja el az egy évre járó kedvezményes mennyiséget, hanem alkalmazkodik az ügyfelek átlagos fogyasztási szokásaihoz. Ez az elszámolási mód az ügyfél érdekében a nyári hónapokra alacsonyabb, a téli hónapokra pedig magasabb kedvezményes mennyiséget biztosít.

Ilyen esetben előfordulhat, hogy augusztus hónapra csak versenypiaci árat számlázott a társaság, amennyiben a nem átalánydíjas ügyfél a fogyasztási profilja alapján csak fűtésre használja a gázt, ekkor a súlykulcs úgy van beállítva, hogy például augusztusban nulla köbméter mennyiség jár kedvezményes áron. 

Ellenben a jóval nagyobb a fogyasztású téli hónapok során, ezáltal arányosan magasabb kedvezményes mennyiségre lesznek jogosultak.  További részletek ezen a linken.

Természetesen lehetőség van a profilok - csak fűtés, illetve vegyes felhasználás -  közötti váltásra, ugyanakkor ettől a kormányrendeletben meghatározott kedvezményes mennyiség mértéke nem, csak annak megoszlása változik. A váltás a területileg illetékes földgázelosztók, vagy az MVM Next telefonos, vagy személyes ügyfélszolgálatán kezdeményezhető.

A rezsicsökkentéssel kapcsolatos változásokról részletes tájékoztatókat, gyakran ismételt kérdéseket és válaszokat, árkalkulátorokat, kisfilmeket, példákat tartalmazó weboldalt hoztunk létre, amelyet az ezen a linken érhet el - zárul a az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. válasza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában