Gyáravató

2023.02.28. 13:05

Átadták az ország legnagyobb sütőüzemét Hatvanban + fotók

Magyarország legnagyobb sütőüzemét adták át Hatvanban kedden, a Lipóti Tóth és Társai Zrt. 20 milliárd forintos új üzemének átadásán a pénzügyminiszter egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy a kormány stratégiai célja a rendszerváltás idején meggyengített hazai élelmiszeripar újjáépítése.

T. O.

Már készülnek a kiflik az új üzemben

Forrás: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

Hatvanban Varga Mihály pénzügyminiszter, Szabó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, Horváth Richárd polgármester, valamint a tulajdonosi kör vezetője, Tóth Péter átadták a Lipóti Pékség legújabb, s egyben legnagyobb hazai üzemét, az ipari parkban épült kenyérgyárat.

Az üzem csaknem 20 milliárd forintból épült, húszezer négyzetméteres, s négy gyártósorral rendezték be. Napi 250 tonna péktermék előállítására alkalmas, melyből az ország minden pontjára jut. 2020 augusztusában indultak az alapozási földmunkák. A beruházáshoz az állam csaknem hét milliárd támogatást adott, a többit hitellel és saját erőből biztosították. Napi 250 tonna péktermék előállítására alkalmas, amelyből a tervek szerint az ország minden pontjára jut; a beruházáshoz az állam csaknem hét milliárd támogatást adott, a többit hitelből és saját erőből finanszírozta a vállalkozás. A 70 alvállalkozót foglalkoztató és mintegy 350 üzlettel rendelkező, magyar tulajdonú családi vállalat ezzel az egyetlen olyan sütőipari vállalkozás, mely néhány éven belül már országos lefedettséggel értékesítheti friss termékeit.

Az MTI beszámolója szerint, Varga Mihály kiemelte: a rendszerváltás éveiben az addig meghatározó élelmiszeripari vállalatok egy része külföldi tulajdonba került. Hiányuk ma, egy világjárvány után és egy szomszédban zajló, elhúzódó háború idején jobban érezhető, mint az elmúlt bő három évtizedben bármikor - fogalmazott.

Mindez egyértelművé teszi: folytatni kell Magyarországon az ágazat fejlesztését, hogy az élelmiszerbiztonság a lehető legkisebb külpiaci kitettség mellett, válsághelyzetekben is erős legyen - mondta a pénzügyminiszter. Varga Mihály megjegyezte: ehhez a kapacitások bővítésén túl a minőség, a termelékenység és az energiahatékonyság növelésére is szükség van, melyekhez a kormány számos esetben járult hozzá az elmúlt időszakban.

A pénzügyminiszter beszédében kitért rá, hogy a magyar gazdaság egy veszélyes és kiszámíthatatlan környezetben ért el uniós átlag feletti, 4,6 százalékos növekedést. Magyarország úgy végzett az uniós növekedési rangsor 8. helyén, hogy a helyreállítási forrásokat a brüsszeli ígéretek ellenére még mindig nem kapta meg – emelte ki a pénzügyminiszter. Hozzátette: a hazai GDP ma 4,9 százalékkal haladja meg a járvány előtti szintet, amely 2 százalékponttal magasabb, mint az uniós átlag.

A magyar tárcavezető a beruházásról szólva kifejtette: a projekt keretében az ország legnagyobb kapacitású kenyér, péksütemény és finompékáru gyártóüzeme jött létre. Mint mondta: a 20 milliárd forint összértékű kapacitásbővítő fejlesztés eredményeképpen 260 új munkahely létesült.

Rámutatott: a Lipóti bolthálózat ma mintegy 70 alvállalkozóval és több mint 350 üzlettel rendelkezik, termékei mindenhol keresettek. A Lipóti Pékség jelenleg az egyetlen sütőipari vállalkozás, amely szinte országos lefedettséggel értékesít friss napi sütőipari termékeket – mondta Varga Mihály.

Szabó Zsolt, a hatvani térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: a pékség tulajdonosainak stratégiai programja, jövőképe nagyon fontos.

– Magyar termék magyar alapanyagból, hazai munkaerővel – ez az egyik legnagyobb előnye a cégnek – mondta a politikus. – Mindemellett nemcsak a gyár, de a beszállítók is megtalálják számításukat, illetve a vásárlók is, a kistelepülésektől a legnagyobb városokig.

Tóth Péter, a Lipóti Pékség vezérigazgatója elmondta: büszkék arra, hogy a cég teljesen magyar tulajdonú. – A családi vállalkozásból második generációs magyar tulajdonú családi vállalatot építünk, hiszen nem elég a technológiai fejlődés és a pénzügyi stabilitás, elengedhetetlenné vált egy modern vállalati struktúra kidolgozása is – jelentette ki.

– Önkormányzatunk minden lehetséges módon segítette a beruházást, s a továbbiakban is arra törekszünk, hogy a vállalkozások megtalálják a számításukat Hatvanban. Ebben a nehéz gazdasági helyzetben fontos, hogy kiszámítható környezetet tudjunk kínálni. Hatvan olyan gazdaságpolitikát folytat, amely segítségével a vállalkozók jól érezhetik magukat a városban, alacsony adókkal, különböző támogatásokkal segítjük őket, az önkormányzat mindig igyekszik a lehetetlennek tűnő problémákat is megoldani – jelentette ki Horváth Richárd polgármester, aláhúzva: a fejlődésük alapja az az iparűzési adó, amelyet ezek a cégek fizetnek be a város kasszájába.

A beruházás egyik fontos ismérve, hogy ezzel 260 új munkahelyet hoztak létre. A sikeres próbaüzemet követően a munkaerő-toborzás jelenleg is zajlik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!