Évnyitó

2023.02.13. 10:08

Még különlegesebbé tennék a Tisza-tó környezetét

A Tometh Kft. az elmúlt évben új telephelyre ­költözött, az Élményfalu igyekszik népszerűsíteni a Tisza-tavat, a Graefl Major az ökogazdálkodásban, a gasztronómiában hozott új színt.

Tóth Balázs

Kücsön Gyula (középen) szerint a négy évszakos éttermeké a jövő a Tisza-tónál

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Heves Megye Gazdaságáért díjat kapott az idei gazdasági évnyitón a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamarától a Tometh Kft. A bélapátfalvai fémtechnikai vállalkozás tulajdonosa, ügyvezetője, Tóth Péter portálunk érdeklődésére elmondta, hogy nem számított az elismerésre. 

A régi üzemcsarnokban már nem volt több növekedési lehetőség, ezért pár éve megvásárolták Bélapátfalván, az ipari parkban a lebontott cementgyár volt csomagolócsarnokának az épületét. Ezt a szerkezet alapjáig vissza kellett bontani, az oszlop- és a tetőelemek kivételével a veszélyes azbesztszigetelést el kellett távolítani, s százszázalékos felújítást kell elvégezni, hogy a teljes gyártásuk odaköltözzön. A cél nemcsak új üzemcsarnok létrehozása volt, hanem az ingatlan megmentése is úgy, ahogyan ezt manapság ritkán látni. 

Az ügyvezető kifejtette, hogy a korábbi 1700 négyzetméteres csarnok helyett immár 5300 négyzetméteren dolgozhatnak. A telephelyük hétezer négyzetméter helyett már 42 ezer négyzetméter alapterületű. Az új gyártóbázisra 2022-ben folyamatosan költöztették át a termelőberendezéseket. Az év folyamán harminc-negyven gépet kellett átvinniük az új csarnokba, a szereléseket a belső szervizes csapatuk végezte. 

A Tometh Kft. az elmúlt évben új telephelyre ­költözött, az Élményfalu igyekszik népszerűsíteni a Tisza-tavat, a Graefl Major az ökogazdálkodásban, a gasztronómiában hozott új színt.
Szerencsés Györgyi és Szepesi Péter (középen) minden szabadidejüket Kétútközben töltik
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Az év végéig élővé válik a robotizált logisztikájuk. Tavaly megnyerték a Magyar Ipari Célgép Nagydíjat, a célgépépítés tapasztalatait próbálják saját gyártásukba is integrálni, igyekeznek működésüket optimalizálni. A csarnokban PLC-vezérlésű a fűtés, a hűtés és a szellőzés, az épületre 100 kilowattnyi napelem is került. A finomhangolásokat végzik jelenleg a gazdaságos működtetés érdekében. 

A cég fejlődésében nem csak az új csarnok építése, valamint a huszonöt év alatt elért létszám- és árbevétel-növekedés példás. A multinacionális vállalatok körében sem mindennapi az a digitalizált gyártásfelügyeleti rendszer, amelyet a Tometh Kft. szakemberei fejlesztettek. 

– Büszkék vagyunk arra, hogy gyakorlatilag mindenről van statisztikánk, a gépek kihasználtságát teljesen objektíven tudjuk mérni, és minden kolléga teljesítményéről van adatunk – sorolta az ügyvezető. Hozzáfűzte: sok tapasztalt szakember ment külföldre ebből az ágazatból, az egész országban megfigyelhető szakemberhiány a Tometh Kft.-nél is tapasztalható. A cég vonzóbbá tétele érdekében a rendelkezésre álló teljesítményadatokból olyan bérezési rendszer bevezetésén dolgoznak, amely lineárisan emelkedik a teljesítménnyel. A személyes megítélést szeretnék kiiktatni, a digitális rendszer adatai alapján határoznák meg a fizetéseket. Az elmúlt két-három esztendőben munkatársaik sok képzésen vettek részt, és továbbiakat is terveznek a műszaki vonalon dolgozóknak. A minőségi gyártáshoz szakértelemre, kiváló gépekre és persze kifogástalan technológiára van szükség. 

– A célunk, hogy működésünkkel példát mutassunk. Lássák mások is, hogy lehet így is termelni, de ez egy hosszú távú építkezési folyamat, és nem mindig rózsaszín minden – tette hozzá Tóth Péter. 

A példás működéssel további céljai vannak, hiszen az új gyártócsarnok átadásával szó sincs arról, hogy a fejlesztések végére érnének. Éppen ellenkezőleg, az új épületben rengeteg további rendelkezésre álló hely lesz a gyártás bővítésére. A következő feladatok közé tartozik a géppark fejlesztése, valamint a belső képzések csúcsra járatása és a mesterséges intelligencia nyújtotta előnyök ipari hasznosítása. Tóth Péter azt is elárulta, hogy saját termékeken is dolgoznak, ezeket szeretnék piacra vinni. Saját fejlesztéseiket maguk is alkalmazni szeretnék, mint a szerszámcseréket gyorsító eszközöket. Ezáltal saját termékeiket működés közben is meg tudnák mutatni leendő vevőiknek. 

– A vevői körünk és a megrendelésállományunk stabil, az elmúlt év drasztikus alapanyagár-ingadozása megviselte a vállalkozást. Nem minden folyamatban lévő megrendelés teljesítése esetben tudta a cég ezt lekövetni. Az előző esztendőben mindezek ellenére 8–10 százalékot növekedtünk – fejtette ki Tóth Péter. 

Ugyancsak Heves Megye Gazdaságáért díjban részesült a sarudi Élményfalu Kft. Kücsön Gyula ügyvezető szerint különleges év volt számukra 2022, nagyon kedvező időjárás volt a strand, ellenben tragikus a víz szempontjából. Összességében élhető szezonjuk volt, s bízik benne, hogy az idén is elérnek egy ilyet. 

– Ez valójában egy úttörő küldetés a Tisza-tó partján, nem a díjért csináltuk eddig sem. Azt az utat, amit elkezdtünk, szeretnénk folytatni, hogy látványosabb, különlegesebb legyen a Tisza-tó, s a megítélése is sokat változhatna. Az idén a legtöbb energiát abba fektetjük, hogy közösséget építsünk Sarudon, tovább, hogy az összefogás, amit megcsináltunk, egyre több vállalkozást, céget, hivatalt hozzon össze, és életmódcentrumként tudjon működni a Tisza-tó. Ezt egy év alatt nem lehet megvalósítani. Nagyon komoly változást kell elérni egyrészt a személyes kapcsolatokban, az újdonságok megélésében, másrészt ez nagyon sok forrással is jár – magyarázta Kücsön Gyula. 

Szerinte két út van előttük, az Élményfalu két nagyobb turisztikai attrakcióval rendelkezik, a Sulyom Tájétteremmel, illetve a turisztikai központtal. Az éttermekben szeretnének Tisza-tó gasztronómiai kört összehozni, hogy a tó ne három hónapos nyaralóhely legyen, hanem minden vendéglátóhely négy évszakban nyitva tudjon tartani. A másik a turisztikai összefogás, a települések egymást erősítve tudjanak attrakciót fejleszteni, ez rövid, ötéves távon valósítható meg. Kücsön Gyula szerint jelenleg mindenki a saját érdekei mentén próbál fejleszteni, igazából az látszik, hogy a hálózatosodásnak, összefogásnak van jövője, önmagában kis turisztikai régió, egy vállalkozás nem tud csodát teremteni, együtt, tudnak igazán sikeresek lenni. 


A Tometh Kft. az elmúlt évben új telephelyre ­költözött, az Élményfalu igyekszik népszerűsíteni a Tisza-tavat, a Graefl Major az ökogazdálkodásban, a gasztronómiában hozott új színt.
A Tometh Kft. az elmúlt éveket építkezéssel töltötte, tavaly lépésről lépésre költöztek át az új üzembe a bélapátfalvi ipari parkba
Forrás: Heves Megyei Hírlap

Heves Megye Innovatőre díjban részesült az idén a Graefl Major – Kétútköz, amelyet Szepesi Péter és Szerencsés Györgyi kezdett el fölépíteni tíz évvel ezelőtt. Szerencsés Györgyi elárulta, nagyon örülnek a díjnak, nagy boldogságot jelent számukra, hogy azt, amit ők szeretetből tesznek, lelkesen építenek Kétútközben, ily módon is elismerték. Ez megerősíti őket abban, hogy folytatniuk kell, amit elkezdtek. A majort is a családi vállalkozásuk, a Wici Intertransport égisze alatt működtetik, a logisztikai cég átlagosan jó évet zárt tavaly, ahogyan a korábbiakban is. 

A Graefl Majorral tavaly ősszel zöld Michelin-csillagot kaptunk, azóta többen tudnak a létezésünkről, arról, hogy itt egy gyönyörű paradicsom, boldogságsziget van, ahol ökogazdálkodunk, vendégeket fogadunk, szálláshellyel, kastélyétteremmel rendelkezünk. Az összes szabadidőnket itt töltjük, ez nem teher, hanem nagy szerelem nekünk. A logisztikai céget is lelkesen vezetjük, minden perc boldoggá tesz bennünket, amit munkával töltünk – fejtette ki Szerencsés Györgyi. 

A tulajdonos a közeljövő terveiről elmondta, hogy az idén szeretnék befejezni a kastély emeletét, s átadni szállodaként az itt megpihenni vágyóknak. Ezzel el is készülne a major, van étterem, ötcsillagos szállás, ökogazdaság, teniszpálya, önfenntartó fürdőtó, innentől nem fejleszteni, hanem megóvni szeretnék ezt a kis szigetet. A szállítmányozócégben, a raktározásban sem akarnak egyelőre növekedni, hanem a jó munka szinten tartása a legnagyobb feladat, nem mehet a növekedés a minőség rovására. Szerencsés Györgyi szerint kicsit maximalisták, vagy nagyon jól csinálnak valamit, vagy sehogy sem. Kicsit félve várják a jövőt, de optimisták, ha jó minőséget szolgáltatnak és korrektek, azt meghálálják. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!