Védjegy

2023.03.29. 13:57

Védjegyes cég: a biztonság fontos, a minőség egyre lényegesebb a gyöngyösi cégvezető szerint

Hegesztési varratok vizsgálatával kezdték, ma már számos iparágban ellenőrzi az anyagokat a gyöngyösi cég.

T. B.

Díjátadás a gyöngyösi vállalkozói fórumon: Szabó Tivadar, Hiesz Görgy és dr. Bánhidy Péter

Forrás: Czímer Tamás - Heves Megyei Hírlap

A kis- és közepes méretű vállalkozások kategóriájában a Mátra-Diagnosztika Kft. kapta idén a Gyöngyös Város Gazdaságáért Védjegyet. A cég 1992-ben indította vizsgáló laboratóriumát, fémipari anyagvizsgálati tevékenységet kínálnak megrendelőiknek. A roncsolásos, illetve roncsolásmentes, struktúra elemzési és anyag-összetételi vizsgálatokat fémes anyagokon, ötvözeteken, acélon, vason, öntött fémeken, valamint ezen anyagok hegesztési varratain végzik. Négy éve a Zwick/Roell referencia laboratóriuma is lettek.

- Harmincegy éves a cég, amelyet roncsolásos és roncsolásmentes anyagvizsgálatra hoztunk létre, azóta tartjuk. A szakmám anyagvizsgáló mérnök, ez az életem – mondja Szabó Tivadar ügyvezető igazgató. Ő egyébként Gyöngyösön, a Vak Bottyánban tanult és szerzett mechanikai műszerész végzettséget, majd Dunaújvárosban vált anyagvizsgáló mérnökké. Egy dunaújvárosi kitérővel visszatért Gyöngyösre, dolgozott az Izzóban, az erőműben, és most saját cégében tevékenykedik.

Kifejtette, az anyagvizsgálatra folyamatosan igény van, a biztonság nagyon fontos dolog, a minőség egyre lényegesebb lesz. Amikor elkezdték tevékenységüket, hegesztési varratok vizsgálatára volt szükség, azóta Gyöngyösre új iparágak érkeztek, ezek közé tartozik például az autóipar, ahol az anyagvizsgálat első számú szempont. A Mátra-Diagnosztika azonban az acélipar, a gépjárműipar, a műanyagipar és az elektronikai gyártás számára is szolgáltat. Nem csak Gyöngyösön, hanem szerte az országban vannak partnereik, a kicsiktől a nagyokig. Ugyanakkor Szabó Tivadar szerint nekik nem létezik kis cég, mindenkit nagyként kezelnek.

- A roncsolásmentes vizsgálat arról szól, hogy ki kell mennünk a helyszínre, a nagy vasakat nem hozzák helybe. A roncsolásos diagnosztikára idehozzák, azokat itt, a laboratóriumban végezzük el. Az anyagvizsgáló szakmában van minimum követelmény, érettségi kell hozzá, innentől kezdve pedig lehet mérnök is. De nem elég csupán az érettségi, vagy a technikusi végzettség, tanfolyamokat is el kell végezni, folyamatos tanulást igényel, nem lehet megállni. Több szintű a szakma, amíg valaki anyagvizsgálónak mondhatja magát, addig 2-3 évet kell dolgoznia – mondja Szabó Tivadar.

Az ügyvezető szerint cégének létszáma 10-14 között mozog, sajnos állandóan változik. Nehéz találni megfelelő munkaerőt, ez ugyanis múlik a tanulási hajlandóságon is, valamint a mozgalmas életen. A roncsolásmentes vizsgálatok miatt utazni kell, korán kell indulni, s lehet, hogy késői a hazaérkezés. Ezzel a tevékenységgel egyébként sok cég foglalkozik az országban. Szabó Tivadar elmondta, dolgoznak azon is, hogy legyen utánpótlás, aki továbbviszi a társaságot.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!