Turizmus

2023.05.08. 20:44

Több vendég kevesebb éjszakát töltött Hevesben

Elmarad a Heves vármegyei kereskedelmi szálláshelyek forgalma a 2019-es számoktól, tavalyhoz képest felemás az elmozdulás.

T. B.

Márciusban kevesebb vendéget fogadtak vármegyénk szálláshelyei

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Kevesebb vendéget fogadtak márciusban a kereskedelmi szálláshelyek, a szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken országosan 667 ezer vendég 1,7 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 5,8, a vendégéjszakáké 9 százalékkal kevesebb volt az egy évvel korábbinál. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 17 százalékkal visszaesett (vendégből 11 százalékkal kevesebb érkezett), a külföldi vendégek által eltöltött éjszakáké 1,2 százalékkal emelkedett, míg külföldi turistából 1,24 százalékkal több érkezett a KSH szerint.

Megyénk kereskedelmi szálláshelyei márciusban 40 és fél ezer vendéget fogadtak, kétezerrel többet mint egy éve. A vendégéjszakák száma viszont kétezerrel csökkent, ebből 81 ezret regisztráltak. A forgalom viszont elmaradt a 2019 harmadik havitól, akkor a régi számítás szerint 45,4 ezer vendég 97,7 ezer éjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken. A régi módszertanos adatgyűjtés szerint a tavalyihoz képest nyolcezerrel több vendég fordult meg és 11 ezerrel több éjszakát töltött a megyei szállodákban, panziókban. Hevesben 2,8 ezer külföldi vendég 6,5 ezer éjszakát szállt meg, ami visszaesés a tavalyihoz képest, vendégszámban 300, éjszakában 700 volt a mínusz.

Az egyes turisztikai központok közül felével nőtt a vendégforgalom Demjénben és majdnem harmadával Gyöngyösön. Szintén emelkedést tapasztaltak Egerszalókon, illetve vendégszámban minimálisan Parádon, de utóbbi településen az eltöltött időben enyhe mínuszba ment a mutató. Kevéssel, de csökkent Eger látogatottsága, bár az éjszakaszáma tíz százalékkal 22 ezerre mérséklődött. Nagyobb mínuszt kellett elkönyvelniük a szilvásváradi, noszvaji és mátraszentimrei szállásadóknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!