Aratás előtt

2023.06.29. 06:55

A pusztító aszály után, most néhol áll a víz a káli földeken

Az idei gabonatermés jó lett, de a felvásárlási árak nagyot zuhantak a tavalyihoz képest.

Szabó István

Ahol az idő engedi, indul a héten az aratás

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A tavalyi pusztító aszály után idén volt bőven csapadék a gabonaföldeken, itt-ott talán már több is a kelleténél. A Kálban gazdálkodó Morvai Zsolt földjein most már sok helyen megállt a víz. Szerinte az esőből elég lenne. Mint mondta, az elmúlt pénteken Kálban jégverés is volt, de nem voltak akkora jégdarabok, hogy nagy kárt okoztak volna. A hétvégén már lehetne aratni az őszi árpát, ha kedvezne az időjárás, de az nem úgy néz ki, tette hozzá a hét elején. Morvai Zsolt 4-6 tonna termést vár hektáronként az őszi árpából és az őszi búzából is.

Cseh Antal, a karácsondi Olga-Major Kft. tulajdonosa arról számolt be, hogy tavaly szeptembertől az elmúlt 15 éves csapadékátlaga leesett. Gyakorlatilag rendben vannak a földek, lehullott a megfelelő mennyiségű csapadék a növényeknek.

– Karácsondon nem volt kiemelkedően nagy eső, májusban 106 milliméter, júniusban e hét elejéig mintegy 70-75 milliméter esett. Ez 5-10 milliméterrel több, mint a havi átlag, de a régebbi időjárásokat figyelembe véve egyáltalán nem kiugró mennyiség. Vízkár felénk nincs. A repce e hét közepére beérik, a héten biztos, hogy megkezdődik az aratása. Kedden délután végeztünk próbavágást. A jövő hét végére szerintem a búza eleje is beérik. Jó 6-7 tonna körüli termés valószínű a helytől és fajtától függően. Ez igazából jó termésnek mondható. A felvásárlási árajánlatok viszont lesújtóak. Én tavaly 150 ezer forintért adtam el a búza tonnáját, ám jelenleg csak 50-60 ezer forint közötti árajánlatok vannak. A veszteséget sehogy se lehet kivédeni. Ha egy 6 tonnás hozamnál 60 ezer forintos átlagárat tudunk realizálni betakarításkor, akkor veszteséges a búza – jelentette ki Cseh Antal.

Péter Zoltán, a vámosgyörki mezőgazdasági szövetkezet elnöke arról beszélt, hogy tavaly az aszály miatt szenvedett a gazdatársadalom, most meg már a sok csapadék miatt. 

– A növényeknek jókor jött az eső, s a természetnek is nyilvánvaló, hogy mindig kell a csapadék, de most már nem úgy haladunk a munkánkkal, ahogy kellene. A május nagyon csapadékos volt, előfordult, hogy 40-50 milliméter eső zúdult le egyszerre, nagyon nehezen tudta elnyelni a talaj. Vámosgyörkön a múlt héten kétszer is 40 milliméter eső volt. Most nyilván magas a gabona nedvességtartalma, de ha nem esne több eső, a szél meg lengedezne, akkor egy-két napon belül eleget szikkadna az aratáshoz. Őszi árpa, majd őszi búza és tritikálé várnak betakarításra. A hektáronként várható 6,5-7 tonnás termésmennyiségre nem lehet panasz, inkább az ár lesz majd érdekes. Az árpa felvásárlási árát 40-50 ezer forintnak mondják tonnánként, a többiről még nincs pontos információm. A napraforgóra 130 ezer forintot hallottunk. Bizonytalanság van a felvásárlói piacon, mert senki sem tudja megmondani, hogy mi lesz holnap, vagy a jövő héten. Azt mondom, nagyon sok raktár tele van ukrán gabonával, nehezen indul a piac, nehezen jönnek a kereskedők. A tavalyi aszályban a két tonna hektáronkénti őszi búza termést 145 ezer forint tonnánkénti áron adtuk el. Most a búza se lesz, csak 55-60 ezer forint. Ennyiért eladva a hektáronkénti 5-6 tonnás hozamot ugyanott leszünk, mint tavaly a katasztrofális termés idején – összegezte Péter Zoltán.

Kozma Attila besenyőtelki egyéni vállalkozó fő terménye az őszi borsó, kiváló hozamra számít.

– A borsó vízigényes, a bőséges csapadéknak köszönhetően az teljesen rendben van. Homogén az állomány, gyommentes. Az utóbbi napokban esett 60-70 milliméter esőnek köszönhetőent ki fogja nevelni az utolsó hüvelyeket is. A fehérjenövények eladásával nincs gond. Általában már a felvásárló áll ott a tábla szélén, nehogy másnak adjam el a termést. Két-három állandó vásárlóm is van. A királybúzával is nagyon meg vagyunk elégedve. Az aratás két héten belül várható. Ha jön egy jó nagy meleg, akár egy-másfél hét múlva beleállhatunk. Az árpát már vágni kellene, de a hétvégén jött az eső. Nem szívesen becsülök termésátlagot, mert érik az embert meglepetések, de árpából 6 tonnára számítok hektáronként, és a királybúza is hozza ezt a mennyiséget. A felvásárlási árakkal kapcsolatban azt fontos tudni, hogy a tavalyi ár nem normál piaci ár volt. Az nem a búza ára volt, inkább nevezhetném a politikai helyzet generálta árnak. Az ukrajnai háborúnak ugyanis árfelhajtó hatása volt, mert rögtön hiány keletkezett a piacon, a kereslet generálta az inflációt. Mi tonnánként 148 ezer forintért adtuk el a búzát, de voltak, akik spájzoltak, mert 200 ezret szerettek volna érte kapni. Ilyen az ember: ha sokat kaphatna, még több kellene neki. Kora tavasszal az ország több helyén járva láttam, hogy a nagygazdáknak benn volt a raktárban a búzája, de a napraforgó meg a repce is. Most meg odaadják 60-70 ezerért, s közben az agrárvezetésre mutogatnak, hogy nem segít az eladásban. Az idei, tavalyinál jóval alacsonyabb felvásárlási árakról az a véleményem, azok csupán visszatérnek a gazdasági, a piaci mederbe – összegezte Kozma Attila.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!