Aszály

2023.03.21. 14:00

Aggódnak a gazdák Hevesben: ha nem esik eső, megint baj lehet

A tavalyi példátlan aszály után éppen jókor jött a csapadék a őszi mezőgazdasági munkákhoz vármegyénkben is, de így is több száz milliméter víz hiányzott még a talajból az év végén. Megyénk gazdái decemberben nagyon bíztak abban, hogy kellő mennyiségű eső, illetve hó hull a télen.

Szabó István

Folyamatos a munka a földeken

Forrás: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Cseh Antal, a karácsondi Olga-Major Kft. tulajdonosa arról számolt be lapunknak, hogy ősztől mostanáig az átlagos mennyiségű csapadéknál 56 milliméterrel több esett. 

– Az eloszlása viszont nem egyenletes, már több mint egy hónapja nem volt komolyabb eső. Ez azt jelenti, hogy a tavalyi vízhiány változatlanul jelen van. Számításaim szerint a tavaly mért több mint 300 milliméteres mínusz csökkent ugyan, de még mindig 200–250 milliméternyi víz hiányzik a talajból. A vetések viszont szépen néznek ki, mert volt az ősszel megfelelő mennyiségű csapadék, és optimális időben tudtuk elvégezni a munkát. Őszi káposztarepcét vetettünk, őszi búzát, tritikálét, nagyon szépen áttelelt minden. Már elvégeztük a fejtrágyázásokat, elő vannak készítve a talajok a tavaszi vetésre. Ehhez várjuk az esőt. Decemberben még volt száraz réteg a talajban, nem ért össze a kapilláris, illetve a gravitációs vízréteg. Akkor még szárazak voltak az árkok is, most már itt-ott látni bennük felületi vizet, de nem teljes a vízborítottság. Tehát nagyon kellene az eső – foglalta össze a helyzetet Cseh Antal. 

Kozma Attila besenyőtelki egyéni vállalkozó arról beszélt, hogy az őszi-téli esőzésnek köszönhetően még van a talajban víz, de egyre kevesebb. Mint mondta, december közepétől egészen január végéig, februárig esett, de most már a vetésre kellene a csapadék. 

– Korán lezártuk a talajt, hogy megvédjük a kipárolgástól, de ha nem esik, megint nagy baj lesz. Az elmúlt több mint egy hónapban egy-két milliméter, meg egyszer megmérhetetlen mennyiség esett. Az erősödő napsütés, a szél is szárítja a talajt. Ezért kellett lezárni azt, hogy minél kisebb legyen a felülete, s a kapilláris csövekben ne mozogjon a víz. Korábban azért esett jócskán. Az őszi búzának és az őszi borsónak nagyon jót tett az enyhe tél és a sok csapadék, mivel hidegházi növény mindkettő. Azok egyelőre teljesen rendben vannak. Most intenzíven megy a vetés nálunk. A lucernát korán el kellett vetni, amíg kellően nedves a volt föld, nem várhattunk a csapadékra. Emellett az édeskömény és a sárgarépa vetését végezzük, mindkettőt magra termeljük. Jelenleg az is probléma, hogy ha valaki kiszórta már a szilárd műtrágyát, arra is kellene a bemosó eső. Mi sokkal inkább folyékony műtrágyát használunk. Rápermetezzük a növényekre, az felhalmozódik a levélben, és amikor csapadékot kap a növény, akkor feldolgozza a szert. Tehát nem illan el a hatóanyag a levegőbe, kicsi a veszteség – magyarázta Kozma Attila. 

Az újabb kiadós csapadékot nagyon várja már minden gazda, jelentette ki Péter Zoltán, a vámosgyörki mezőgazdasági szövetkezet elnöke is. 
– Nagyon kellene az őszi vetésű gabonákra. Mi tritikálét, búzát és árpát vetettünk. Az utóbbi időben leesett 3–5 milliméter csapadék arra volt jó, hogy aki a műtrágyát kiszórta a földekre, annak bemosódott a talajba. De alsó hangon is szükség lenne még legalább 20–30 milliméternyi áztató esőre. Az ősszel hullott jelentős csapadék nagyon jól jött, de szerettük volna, ha januárban még több esik. Ezzel együtt az őszi vetés sokkal szebb, mint tavaly ilyenkor volt. Fagykár idén nincs, enyhe volt a tél. Készítjük a talajt a napraforgó alá áprilisra, tavasszal csak azt vetünk. Lezárjuk a talaj kapillárisait, hogy a víz ne párologjon ki belőle. Kombinátorozni csak a vetés előtt úgy két nappal fogunk, hogy ne száradjon nagyon a talaj, legyen nedvesség az elvetett magnak – összegezte Péter Zoltán. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában