Mezőgazdaság

2023.01.16. 09:53

A Selypi-medencében is nagy károkat okozott a mediterránhoz közeli éghajlat

A térség is rendkívül aszályos nyáron van túl; a Selypi-medencében a napraforgó és a kukorica sínylette meg leginkább a forró, csapadékmentes nyarat, de búzából, dinnyéből és más kultúrnövényekből is kevesebb termett.

T. O.

A klímaváltozás hatására hazánkban Észak-Olaszországra jellemző időjárás figyelhető meg

Forrás: Dunántúli Napló

Szeptember óta számottevő csapadék hullott, ám a szakember szerint ez a mennyiség a hozzáértők szerint még mindig nem elegendő a mezőgazdaság számára. Simon Attila hatvani agrárszakember kiemelte, hogy a tavalyi ínséges nyári hónapok után minden hazánkba érkező csapadékra szükség van. 

– A jelenlegi eső valamennyire visszatölti a szükséges csapadék mennyiségét a talajba; ha kiemelnénk egy másfél méteres talajszelvényt, láthatnánk, hogy a felső hatvan centiméter kellően telítődött, van egy harminc centiméteres száraz rész, ami a tavalyi aszálynak a maradványa, és alatta megint nedves a föld. Tehát minden csapadék, ami érkezik, az nagyon fontos – fejtette ki. Simon Attila szerint a nedvesség felszívódásánál előny, hogy nem fagyott a talaj, viszont az enyhe idő miatt a kártevők nagy része életben marad. A hazánkban honos kártékony élőlények ellen lehet védekezni, azonban a betelepülő fajok problémát jelentenek. A poloska például Iránból származik, s nincs olyan élőlény Magyarországon, ami kipusztítaná. Ezen kívül is sok olyan kártevő él a Kárpát-medencében, ami korábban nem volt – részletezte. A mezőgazdasági szakértő arról is beszélt, hogy a klímaváltozás hatására Magyarországon Észak-Olaszországra jellemző időjárás figyelhető meg, ami a jövőben jelentősen átalakítja majd a mezőgazdasági technológiákat.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában