Piac

2023.07.29. 19:55

A dinnye minősége jó, de a felvásárlás gyakorlata aggasztja a termelőket Hevesben is

Nehezen indult, de jóra fordult a hazai dinnyeszezon, ami a termést illeti, azonban egy új felvásárlási gyakorlat problémákat okoz a termelőknek.

Tóth Balázs

Bőséges a kínálat az idén a hazai dinnyepiacon, bár a hűvösebb tavasz és a szeszélyes időjárás miatt egyes termesztőkörzetekben kissé csökkent a mennyiség, a minőségre sehol sem panaszkodhatnak a termelők. A várakozások szerint a tavalyi 2600-ról 2900 hektárra bővült termőterületről mintegy 140-160 ezer tonnás termésmennyiséget takaríthatnak be a gazdálkodók. A szakemberek szerint, ha augusztusban is elfogadható szinten maradnak a fogyasztói árak, akkor biztosított lesz, hogy jövőre is megfelelő mennyiségű magyar görögdinnye teremjen az országban, derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) és a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének közös piaci körképéből.

Az egyes termesztőkörzetek adottságainak, valamint a tudatos technológia- és fajtaválasztásnak köszönhetően a hazai görögdinnye július elejétől egészen szeptember végéig elérhető a fogyasztók számára. Először a déli országrészből, Békés, Tolna, Baranya térségéből, majd a hevesi régióból kerül a dinnye a fogyasztókhoz, később, július végétől Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében kezdődik a betakarítás.

A körkép szerint Heves vármegyében a csapadékos időjárás miatt valamivel kisebb a termésátlag, a minőség azonban kimagasló. A meleg nyári időnek köszönhetően a kereslettel sincs baj, a piacokon, utak mentén is jól fogy az áru. A hevesi körzetben július 7-10 között kezdődött a szezon, de nagyobb mennyiséget július 15. óta tudnak betakarítani a gazdálkodók. A várakozások szerint – az időjárástól függően – augusztus 20-ig tudják ellátni a hazai és a külföldi piacot dinnyével a hevesi termesztőkörzetben gazdálkodók.

Bár az elmúlt években szűkültek a magyar görögdinnye exportpiacai, az idén úgy tűnik, hogy ismét keresett termék lesz a külpiacokon. Az árak is kedvezően alakulnak, a meleg időjárás pedig nem csak a belföldi keresletnek, hanem az exportnak is kedvez.

A hűvösebb tavasz miatt a sárgadinnye szezon is késett, a minőség azonban kiemelkedő. A szezonnak kedvez az is, hogy az előző évvel ellentétben nem voltak nagy termelési csúcsok, egyenletesen érik a sárgadinnye a földeken. Az árakkal és az értékesítési lehetőségekkel elégedettek lehetnek a termelők, az idén az importnyomás sem érezhető a piacon. A különböző termesztéstechnológiának és a fajtaválasztásnak köszönhetően sárgadinnyével már májusban találkozhattak a piacok, boltok kínálatában a vásárlók, az idény pedig egészen októberig tart majd.

Slakta Gyula erdőtelki kertész szerint bizonytalan a helyzet, mert a kereskedelmi láncok beszerzéssel foglalkozó partnerei ár nélkül veszik át a termést, miközben egyébként több hétre előre akciót hirdetnek a láncok. A termelők leszedik, beszállítják a dinnyét, de csak azután tudják meg, mennyit kapnak árujukért, ha az üzletekben eladták a termést. Ilyen még nem fordult elő. Nem tüntetnek, pakolják befelé a konténeres dinnyét, mert nincs jobb lehetőségük. Föltette a költői kérdést, hogy ezek a felvásárlók meg tudnák-e ezt tenni a görög, olasz termelőkkel, vagy miért nem merték ezt közölni velük decemberben, januárban, mielőtt belekezdtek az idénybe, miért akkor szembesítik vele a gazdálkodókat, amikor nyomja a hátukat a termés?

Slakta Gyula szerint a termés minősége jobb a tavalyinál, amikor az aszály miatt szár nélkül érett a dinnye. Az idény nehezen indult a hideg hajnalok miatt, de azután jó irányba mentek a dolgok. Az időjárás fontos tényező lesz a továbbiakban, de akár szeptemberig is lesz friss görögdinnye.

- Ha a palánta nem fagy el, akkor a dinnye terem. A fagy ellen kell megvédeni, erre vannak praktikák, fóliaalagút, dupla takarás, biostimulátorok, amelyekkel 4-5 fokos hidegeket is ki tudunk védeni, nem jár úgy a dinnye, mint a meggy, a cseresznye, vagy a barack, hogy a fagy a termést elviszi. Ez azonban plusz költség. Az input anyagok is nagyon megdrágultak, kezdve a vetőmaggal. Van olyan műtrágya, ami hatszorosára drágult, de a fólia ára is felével ment föl – magyarázta Slakta Gyula, aki hozzátette, hogy ilyen költségnövekedés idején pedig azzal szembesülnek, hogy az egyik üzletlánc 228 forintért reklámozta a dinnyét, s ezen a termelők felháborodtak. Lehet pillanatnyi profitot akarni, és csak utólag valamennyit fizetni, de az problémát okoz.

- Száz forintos ár alatt termelni szörnyű lesz, az visszatérés lesz az 1970-es, 80-as évek színvonalához, nem lesz minőség, nem lesz fóliatakarás, a hazai dinnye majd július közepén, augusztusban lesz elérhető. Azt én már nem szeretném megtanulni – magyarázta az erdőtelki termelő, aki 27 éve foglalkozik dinnyekertészettel. Fölidézte, akkor a környéken százhúsz család is foglalkozott ezzel a tevékenységgel, ma már tizede sem.

Slakta Gyula szerint a néhány évvel ezelőtti akciókat követően normalizálódott a helyzet, volt párbeszéd a termelők, az érdekképviseletek és az üzletláncok között, ez az új gyakorlat viszont azt a kockázatot hordozza magában, hogy valóban nem lesz magyar dinnye. Ez az év nem győzi meg azokat, akik abbahagyták tavaly, hogy újrakezdjék a termelést, azon kívül nem lesz, aki megtanítsa a következő generációkat a módszerekre.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!